Diyarbakır’da Kurutulmuş Çiçekler Sergisi açıldı
Diyarbakır’da kurutulmuş çiçeklerden tablo yapan Ayşe Suna ve Bahoz Damlayıcı, 100’ün üzerinde çiçek türünün kullanıldığı 275 tablo ile çalışmalarını sergilediler.
Fotoğraf: Evrensel
Diyarbakır’da kurutulmuş çiçeklerden tablo yapan Ayşe Suna ve Bahoz Damlayıcı yaptıkları çalışmaları sergilediler. 100’ün üzerinde çiçek türünün kullanıldığı sergi, 275 tablo ile gerçekleştirildi. Her tablonun aylar içerisinde tamamlanabildiği sergi yoğun ilgi gördü. Sergi ve çalışmalara dair konuştuğumuz Bahoz Damlayıcı kültür ve sanatın toplumdaki yerinin yadsınamaz olduğunu belirterek desteklenmesi gerektiğini söyledi.
BİR TABLONUN BÜTÜNLÜK KAZANMASI AYLARIMIZI ALIYOR
Damlayıcı, her tablonun ayrı zaman ve özen istediğini belirterek “Gelenler çalışmalarımızı çok değerli buluyorlar, bu kadar insan yaşamının kısıtlandığı bu toplumda nasıl başarabildiniz diye soruyorlar. Bunu topluma karşı bir sorumluluk olarak gördük. 275 tabloyu 1 yılda sadece günde 6 saat tasarım çalışmasıyla hazırladık. Bu sadece tasarım süreciydi, çiçekleri toplamak ve kurutmak ayrı bir süreç ve özen istiyor. Çiçeklerin huyunu suyunu bilmek gerekiyor. Bir papatya kurutulması için bir ay ve üzeri beklemek gerekebiliyor. Sıcaklığa bağlı olarak değişen bir durum. Hercai Menekşe kış çiçeğidir, kurutulması ortalama iki ayı bulur. Bir tablonun bütünlük kazanması aylarımızı alıyor. Endemik bitkileri kullanmıyoruz” dedi.
AMAÇ İNSANLARIN DERİNİNE İNEBİLMEK
İnsanların ortak duyguları üzerinden serginin gerçekleştiğini belirten Damlayıcı, toplumla bütünleşmenin önemli ve ayrıcalıklı bir his olduğunu söyledi. Damlayıcı, “Coğrafyamızda nasıl bitkiler yetişiyor? İnsanlar burada gelip duygularını bizimle paylaştılar. ‘Ben de çiçek toplamıştım defterim arasında, sevgilim için çiçek kurutmuştum ama veremedim’ diyenler oluyor. Burada amaç İnsanların derinine inebilmek, bir objede görmek önemli, öznenin kendisi oluyor. İleride tekrar sergi yapmayı düşünüyoruz. Mekan, doğa ve havza ile birleştirmeyi düşünüyoruz. Hikayeleri olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Yine halka ulaşmak halkla birleşmek üzere bir çalışma yürüteceğiz. Hafıza odaklı bir çalışma yapmayı düşünüyoruz burada yaşadığımız acılarla yüzleşmeliyiz. O zaman daha evrensel ortaklaşmalar olabilir. Ayrıca Gençlerimiz desteklenmeli, nitelikli gençlerimiz var. Sanat atölyelerinin, kütüphanelerin, kendilerini gerçekleştirebilecekleri alanların yaratılması gerekiyor. Bunun eksikliğini toplumda hissediyoruz, çünkü toplumdaki her gencin hayali var, gerçekleşmesi için çaba gösterilmeli” dedi. Sergi 22 Mayıs Pazar gününe dek devam edecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)