Ekonomiye ilişkin torba yasanın görüşmeleri sürüyor: "İktidar sinekten yağ çıkarma peşinde"
AKP’nin Meclis'e sunduğu ekonomiye ilişkin torba yasa teklifini değerlendiren CHP'li Milletvekili Abdüllatif Şener, "Bunlar küçük oynamalar, yani sinekten yağ çıkarma yasası” dedi.
TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA
Birkan BULUT
Ankara
AKP’nin Meclis'e sunduğu ekonomiye ilişkin torba yasanın görüşmeleri sürüyor. Kur korumalı mevduatın maliyeti artmaya devam ederken, şirketlere döviz bozdurmalarıyla elde edecekleri gelirden kurumlar vergisi almama gibi teşvikler teklif eden iktidar, bakanlığın yaptığı metrolar üzerinden de belediye gelirlerine göz dikmiş durumda. İktidarın döviz ve bütçe açığını kapatmak için adeta sinekten yağ çıkarmaya çalıştığını belirten CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, buna benzer her düzenlemenin ekonomiyi daha da batırdığını söyledi.
Teklife göre şirketlerin bilançolarındaki dövizi yıl sonuna kadar en az üç ay vadeyle Türk lirasına çevirmeleri durumunda, elde edecekleri faiz ve kâr payları ile diğer kazançlarından kurumlar vergisi alınmayacak. Resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar dışındaki tüm ticari mevduat ve katılım fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından sigorta edilecek. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi bütçeden harcanan tutarlar, belediyelerin vergi gelirlerinden en fazla yüzde 5 oranında kesilecek.
"BUNU GÖRÜŞÜRKEN BİLE DÖVİZ ARTTI"
Teklife ilişkin sorularımızı yanıtlayan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, düzenlemelerin hiçbirinin ekonominin içinde bulunduğu durumu ortadan kaldıracak nitelikte olmadığını söyledi. Nitekim teklif görüşülürken döviz kurunun artmaya devam ettiğini belirten Şener, “Demek ki piyasalar sizin düzenlemenizi yok sayıyor. Ne yapacağını bilmiyor hükümet, bir kere niyeti bozuk. Ekonominin gereklerine göre hareket etme, muhalefeti dinleme alışkanlığı yok. Sadece çalıp çırpıp, satıp savmakla meşguller” dedi.
Şirketlerin bilançosundaki dövizi bozdurması durumunda bu işlemdeki kurumlar vergisinden muaf olmalarına ilişkin düzenlemenin ise döviz açığını karşılayacak bir gelir getirmeyeceğini anlatan Şener, “Ayrıca şirketler sürekli yatırım yaparlar, alımları vardır... Bunlar küçük oynamalar, yani sinekten yağ çıkarma yasası” dedi.
BELEDİYE GELİRLERİNDE KESİNTİ AYM’DEN DÖNMÜŞTÜ
Ulaştırma Bakanlığının metro harcamaları için belediye gelirlerinden yüzde 5 oranında kesinti yapılması teklifinin de siyasi bir karar olduğunu belirten Şener, AKP’nin belediyeleri yönetirken böyle bir arayışta olmadığına dikkat çekti. Ancak belediyeler CHP’ye geçince AKP'nin “Müflis tüccar misali ne koparacağını hesap etmeye” çalıştığını söyleyen Şener, “Daha önce belediyelerin vergi gelirlerinden aldığı payın kesintisi ve Hazineye aktarımının cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesine ilişkin çıkarılan kanun Anayasa Mahkemesinde iptal edilmişti. Cumhurbaşkanına böyle sınırsız bir yetkinin verilemeyeceğine karar veren Anayasa Mahkemesi, yapılacak bir kesintiyi yüzde 5 ile sınırlı tutmuştu. Şimdi bu yüzde 5’in peşine düştüler” diye konuştu.
HAZİNE BAKANI İTİRAF ETTİ
Türkiye’de 5 yıldır büyük bir ekonomik buhran olduğunu ifade eden Şener, iktidarın çıkardığı her düzenlemenin ise ekonomiyi daha da batırdığını ifade etti. Buna karşı Mecliste grubu bulunan hatta bulunmayan partilerin Mecliste yapılacak bir görüşmeyle soruna çözüm aramasını öneren Şener, “Bu sorunun sorumlusu iktidardır. Söyleyemeseler de Hazine ve Maliye Bakanı aslında itiraf etti. Göreve geldiğinde ekonomiyi birkaç ayda düzelteceklerine dair nutuklar atan bakan, şimdi devlet olarak enflasyon sorununu devletin tek başına çözemeyeceğini söylüyor. İktidar çözemiyor diyemeyeceği için topu üzerinden atmaya çalışıp devlet diyor” dedi.