22 Mayıs 2022 04:19

Okullarda bir garip kermes: Yiyeceği veli yapıyor, biletini öğrenci satıyor

İktidar eğitime yeterli bütçe ayırmıyor, okul yönetimleri ellerini velilerin cebine atıyor. Ankara’da okula katkı için yiyecekleri velilerin yaptığı kermesin biletleri de öğrencilere sattırılıyor.

Arşiv | İzmir'de 3 okulun eğitim verdiği bina | Fotoğraf: MA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Eğitime yıllardır yeterli bütçe ayrılmaması nedeniyle okulların ihtiyaçları için gözler velilerin cebine dikilmiş durumda. Türlü yöntemlerle velilerden nasıl para ve bağış toplanacağı konusunda her gün bir yöntem ortaya çıkıyor.  Ankara’nın Mamak ilçesinde konuştuğumuz bir veli, bağış için okullarında yapılan ilginç kermesi anlatıyor: “Yiyecekleri veliler hazırlıyor, sonra kermesin bilet ve yiyeceklerini yine veliler satın alıyor.” Veli, eğitim masraflarının velilerden vergi toplayan devlet tarafından karşılanmasını isterken, öğretmenler de kendilerine bağış toplatan idarecilere tepkili.

HEM YAP HEM DE SATIN AL

7. sınıftaki çocuğunun okulunda her yıl olduğu gibi okulun giderlerinin velilerden karşılanmaya çalışıldığını kendilerinden bir dönem için 250 TL aidat istendiğini dile getiren veli “Şimdi de okulda kermes düzenleneceği mesajı geliyor. Ve numaralı davetiye basılıp her öğrenciye en az 10 davetiye satması isteniyor” dedi. Biletlerle toplamda her öğrenciden toplanacak 100 TL’nin okul aile birliğince tahsil edileceğini dile getiren veli “Etkinliğin bize ve çocuklara bir eğlence, okul aile birliğine bir destek, eğitime bir katkı olarak düşünmemiz temenni ediliyor” ifadelerini kullanarak evlerimizde kullanmadığımız eşyaların ve yapacağımız yemeklerin de kermeste satılması için çocuklarıyla okula gönderilmesinin istendiğini söyledi.

"BÜTÇEYİ VELİLERDEN DEĞİL, VERGİ TOPLAYAN DEVLETTEN İSTEYELİM"

“Bu kermeste bir yanlışlık yok mu?​” diye soran veli, bileti çocukların sattığı, yiyecekleri velilerin yaptığı, hediyeleri çocukların evlerinden getirdiği ama sonra yiyeceklerin tekrar öğrenci ve velilere satılacağını söyledi. Okulların bütçe yetersizliğinden dolayı ne kadar zor durumda olduğunu bildiğini ama çözümün bu olmadığına vurgu yapan veli “Naçizane bir öneri: Okul aile birlikleri: Hepimizin verdiği vergilerden okulumuza neden yeteri kadar bütçe ayrılmıyor? Bu bir dilekçe veya imzayla bir kampanyaya dönüştürülebilir.  Bu gerçek ve uzun ömürlü bir çözüm olmaz mı? Hem öğretmenlerimizin ve müdürümüzün de böyle şeylerle vaktini almayıp sadece eğitimle uğraşmalarını sağlamış oluruz.”

ÖĞRETMENLERE PARA TOPLATTIRILIYOR

Mamak’ta görev yapan bir öğretmen de okula kaynak sağlamanın yollarını aradıklarını, bunun yolunun da aidat adı altında bağış, deneme sınavları için soru kitapçığı parası ve yıl sonunda yapılan kermesler olduğunu dile getirdi. Kermeslerde öğrencilerin getirdiği yiyeceklerin yine öğrencilere biletle satıldığını anlatan öğretmen, “Meslektaşlarımız, okul idaresinin baskı ve uygulamalarına maruz kalarak zaman zaman seslerini yükseltseler de buna mecbur kalıyor. Bir taraftan ‘Veliden zorla para toplanmayacak’ denirken öbür taraftan okul masrafları ödenek yok denerek velilerin üzerine yıkılıyor. İki yüzlü bu uygulama öğretmenleri okul idaresi ve veliyle karşı karşıya getiriyor. Bu uygulamaya itiraz etmeyen öğretmenler idare tarafından övünç kaynağı yapılıyor. Velilerden para toplayan ve toplamayan öğretmenler karşı karşıya getiriliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Bilet fiyatlarının düşürülmesi için mazotta KVD ve ÖTV kaldırılsın” talebi

SONRAKİ HABER

Maltepe'de CHP'den 'Milletin Sesi' mitingi: Yüz binler geçinemiyoruz dedi, adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa