Çerkesler, Yenikapı'dan Rusya'ya seslendi: Geleceğimizi istiyoruz, geçmişi unutmadık
Çerkes soykırımında katledilenler Yenikapı’da yapılan miting ile anıldı. Rusya’ya seslenen Çerkesler, soykırımın tanınmasını istedi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864’te gerçekleşen Çerkes Soykırımı’nın yıl dönümünde Yenikapı’da miting düzenledi. Soykırımın 158’inci yıl dönümüne ilişkin Yenikapı Meydan’ında bir araya gelen yüzlerce Çerkes, soykırımın tanınmasını talep etti.
Miting alanında “Soykırım s(aklanamaz)”, “Yaşasın Çerkes kalma mücadelemiz”, “Geleceğimizi istiyoruz, geçmişi unutmadık”, “Unutulan soykırım tekrarlanır, soykırım saklanamaz” pankartları dikkat çekti. Miting alanına geleneksel kıyafetler, Çerkes bayraklarıyla giren yurttaşlar, “İntikam değil adalet istiyoruz”, “Bunun adı soykırım”, “Soykırım, sürgün insanlık suçudur”, “Çerkes soykırımını tanıyın” yazılı Türkçe, İngilizce ve Rusça dövizler taşındı. 7’den 70’e miting alanına gelen Çerkesler bir kez daha soykırımı lanetledi.
“BİZİM YAŞADIĞIMIZ SOYKIRIMDIR”
Çerkes anadilinde yapılan konuşmaların ardından Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED)Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer söz aldı.
Sahneye geleneksel Çerkes kıyafetleriyle çıkan Dinçer, “21 Mayıs 2022’de 158 yıl evvel biten ve 101 yıl süren bir savaşı, bir büyük dehşeti, kıyımı, ve sonrasını konuşacağız. Bugün 158 yıl evvel Adiğeleri, Abazaları, Çeçenleri ve Osetleri anavatanlarından süpüren Çerkes soykırımı ve sürgününü konuşacağız” diyerek soykırım ve sürgüne giden tarihsel süreci anlattı.
“Çerkesya'nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla uygulanan sistemli politika sonucu, Çerkeslerin büyük bir kısmı 1864'de çok kısa bir süre içerisinde, anayurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi” diyen Dinçer, “Bugünün şartlarında, bugünün imkanlarında ve bugünün zenginliğinde Suriye savaşının dünyaya savurduğu insanlar sebebiyle şahit olduğumuz ve insan vicdanını yaralayan olayları bir düşünün. Bir de 158 yıl evvelinin imkansızlığında, yoksulluğunda Anadoluya, Trakyaya, Balkanlara savrulan insanların neler yaşamış olabileceğini gözünüzün önüne getirin, bu durumu tahayyül edip ürpermeyecek, dehşete kapılmayacak bir ademoğlu düşünemiyorum. Değerli hazirun işte bu sebeple bunun adı sürgündür, hem de en acı ve vahşi sürgün.
Bizim yaşadığımız soykırımdır” ifadelerini kullandı.
“SOYKIRIM VE SÜRGÜN DEVAM EDİYOR”
Dinçer, “Bir halkın yüzde 90’ının öldürülmesi, yaşam koşullarının ortadan kaldırılması, gıda dahil temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılması eğer soykırım değilse nedir? Bugün bu yaşananları soykırım olarak tanımlanmasına içerleyen Rusya Federasyonu yetkililerinin yukarıdaki tanıma harfiyen oturan ve tüm belgeleri halen kendi arşivlerinde bulunan bu utanç eylemini nasıl tanımladıklarını doğrusu merak ediyoruz” dedi.
“21 MAYIS MÜCADELE GÜNÜ”
Dinçer, “Artık 21 Mayısları bir yas günü olmaktan çıkarma vaktinin geldiğine inanıyoruz. Artık sadece geçmişimize ağlayarak var olamayacağımızın idrakindeyiz. Artık 21 Mayısların üzerinden bakabilmek ve bir gelecek tasavvuru yapabilmek bizim çıkış noktamız olmalıdır. Bu sebeple 21 Mayıs salt bir yas ve anma günü değildir. 21 Mayıs mücadele kararlılığının, güç birliğinin, dirilişin, direnişin, hak aramanın ve biz kırılmadık buradayız ve bir gün geri döneceğiz demenin günüdür artık” dedi.
TALEPLER
Rusya Federasyonuna seslenen Dinçer taleplerini şöyle sıraladı:
- Çerkes soykırım ve sürgünü tanınmalıdır
- Mülkiyet ve tazminat hakkı
- Anavatana dönüş hakkı Ön koşulsuz tanınmalıdır
- Çerkes dili, kimliği ve kültürüne yönelik tehditler ortadan kaldırılmalıdır
(İstanbul/EVRENSEL)