"Aynı gemideyiz" diyorlar, evi zenginlere peşkeş çekiyorlar

Adana Göl Mahallesi’nde kentsel dönüşümde yıkımına başlanan evde yaşayan Özel ailesi, son dakika gelen durdurma kararıyla evine döndü. Aile bir duvarı yıkılan, elektriksiz evde hayatını sürdürüyor.

23 Mayıs 2022 18:42
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Çukurova ilçesi Göl Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında tebligat gönderilmeden evinin yıkımına başlanan yurttaşlar 5 gündür elektriksiz yaşıyor. Yıkım sırasında gelen “Yürütmeyi durdurma kararı” sonrası evlerine dönebilen aile, seçim zamanı kapılarını aşındıran siyasetçilerin yıkım sırasında ortada görünmemesine tepkili. Çetin Özel tepkisini “Lafa gelince siyasetçilerimiz ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ diyorlar. Madem aynı gemideyiz gelsinler bu yıkılmış evde otursunlar” diyerek ifade ediyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılan göl manzaralı 333 konutun yer alacağı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) projesi kapsamında 2017’den itibaren 300 konut boşaltılıp yıkıldı. 30 konut ise direniyor. Geçtiğimiz günlerde 2 katlı evleri yıkılmak istenen Özel ailesi, zorla evden çıkarılıp evleri tahliye edildikten sonra yıkımın başladığı esnada gelen mahkeme kararı ile evlerine dönebildi.

Kendilerine tebligat yapılmadan evlerinin yıkıldığını söyleyen ailenin suç duyurusunda bulunması üzerine Adana 1’inci İdare Mahkemesi evin yıkımı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak ailenin tüm eşyaları evden dışarı çıkarılmış, bir duvarı yıkılmıştı. Aile şimdi duvarında tahta ve sacla kapatabildikleri koca bir delik, kapısı kırık elektriği kesik evde 5 gündür elektriksiz yaşıyor.

"KAÇAKSA 37 SENEDİR NEDEN VERGİ ÖDÜYORUZ?"

Yemeklerini komşularının getirdiğini ifade eden Özel, Toroslar EDAŞ’ı aradıklarında elektriklerinin kendilerinin talebi üzerine kesildiği cevabını aldıklarını belirterek “Ama sözleşme var. Abonelik tek taraflı mı iptal ediliyor?” dedi.

Seçim zamanı kapılarını aşındıran siyasetçilerin oyları alınca ortadan kaybolduğunu ifade eden Özel, “Lafa gelince siyasetçilerimiz ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ diyorlar. Madem aynı gemideyiz gelsinler bu yıkılmış evde otursunlar. Fakirin bu ülkede yaşama hakkı olmayacak mı? Biz yıllarca çalışıp devlete vergi veriyoruz. Karşılığı bu mu? Belediyenin işi fakirin fukaranın evine zorla girip evi zenginlere peşkeş çekmek mi? Biz istiyoruz ki fakirden alıp zengine vermesinler” dedi.

Evlerine daha önce imar affı kapsamında yapı kayıt belgesi verildiğini de hatırlatan Özel, “Ev kaçak yapı ise biz 37 senedir niye vergi veriyoruz?” diye sordu. Yapı kayıt belgesi aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaatta bulunan Özel “3 senedir incelemede deniyor. Sorduğumuzda da size haber vereceğiz deyip gönderiyor. Bu arada kentsel dönüşüm başladı” dedi.

YA BORÇLANACAKLAR YA TERK EDECEKLER

Göl Mahallesi, büyük bölümü ’80’ler ve ’90’larda Adana’ya göç eden ve emeği ile geçinen yurttaşların yerleştiği bir mahalle. İlk gelenler gecekondular kurup yerleşmeye başladı. Zamanla tapu alanlar oldu. Tapusuzlar devlete para ödeyip tapu tahsis belgesi aldı. İlk yıllarda bataklık görünümünde olan ve göl manzarası ile dikkat çeken mahalle çevresinde villalar, yüksek binalar yükselmeye başlayınca rant alanı haline geldi.

Şimdi ise yoksul emekçilere adeta “Siz burada yaşayamazsınız” deniliyor. Mahalle halkının aktardığına göre yaklaşık 300 evin bulunduğu mahallede sadece 50 kişiye 333 konutluk TOKİ projesinden ev verildi. Kalanlar ise ya milyonluk evleri almak için borçlanmak zorunda kalacak ya da mahalleyi terk edecek.

ÖNCEKİ HABER

Çankırı'da işçileri taşıyan otobüs devrildi: 3'ü ağır 18 yaralı

SONRAKİ HABER

Bir yasak daha: Niyazi Koyuncu konserini AKP'li Pendik Belediyesi engelledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa