Mercedes’in ‘kiralık işçileri’ işsizlik istemiyor
Sindelfingen Mercedes-Benz AG lojistik bölümünde çalışan kiralık (taşeron) firma işçileri, kendileri ile sözleşme imzalanmaması üzerine imza toplayarak duruma tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Sindelfingen Mercedes-Benz AG, işyeri işçi temsilciliği ile yapmış olduğu anlaşma ile haziran ayından geçerli olmak üzere yaklaşık 700 kiralık firma işçisiyle bir yıllık sözleşme yapmak istediğini açıklamıştı. Bunun için de çeşitli kriterlerle alım yapılmasına karar verilmişti. Ağırlıkla montaj bölümünde çalışan işçilerin büyük çoğunluğu bu sözleşmeye dahil edilirken, lojistik bölümüne bağlı bölümlerde hiçbir işçi sözleşme kapsamına alınmadı.
Her üç vardiyadan işçiler işyeri temsilcisine tepkilerini iletirken, direkt Mercedes’e bağlı çalışan işçiler de “Bunun insancıl olmadığını” söyledi. “Firma bizi canı istediği zaman çağırıyor. İşler azaldığında ya da çalışma süremiz bitince İşçi Bulma Kurumuna gönderilmekten yorulduk” diyen işçiler imza topladı. Mercedes’te çalışan işçiler kiralık işçilerle dayanışma içinde olacaklarını söylerken işyeri temsilcisi de bu tepkiyi gerekli yerlere ileteceğini söyledi.
"HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ"
Evrensel’e konuşan işçilerden Mehmet Deniz, “Dekra firmasından geldim. Bu bölümde geçen yıl nisan ayından beri çalışıyorum. Çıraklık eğitimim de arabalar üzerine. Benim gibi kalifiye bir işçinin bu duruma düşürülmesi bunalıma soktuğu gibi, değersiz olarak hissettiriyor. Bu sistem içerisinde insan kendini köle gibi hissediyor” dedi.
Celal Güler de “Yaklaşık 14 aydır buradayım. İkinci planda görülmekten yoruldum. Hakkımızın yendiğini düşünüyorum ve birlikte hakkımızı arayacağız. Mücadele etmeden kimse kimseye bir şey hediye etmiyor” diye konuştu.
Andrej Vasilev, “39 yaşında, evli ve üç çocuklu biriyim. 18 aydır bu bölümde çalışıyorum. Aralık ayında sözleşmem bitince yine dışarıdayım. Bunu hak ettiğimi düşünmüyorum. Ailem var ve çalışmak zorundayım. Bu durum beni strese sokuyor. Benim yaşıma gelmiş biri hemen iş bulamaz, onun için burada hakkımızı arayacağız” diye konuştu.
Emine Bayram da “Yaklaşık 13 aydır buradayım. Dekra firmasından geldim. Gece vardiyasında çalışan tek kadınım. Düzenli işe gelip giden ve yaptığı işin de hakkını veren biri olarak bunu kabul etmek kolay değil. Biz her şeyi deneyeceğiz ve bu durumu mücadele etmeden kabullenmeyeceğiz. Bizimle gece çalışan Mercedes’in kendi işçileri de destek veriyor. Başaracağız” dedi.
44 yaşındaki Mustafa Kayısoğlu da “13 aydır buradayım. Evde iki tane bakıma muhtaç insan var. Babam 80 yaşında, bunamanın yanı sıra yüzde 50 felçli durumda. Kız kardeşim ise şeker hastası ve yüzde 100 sakatlığı nedeniyle yalnız hareket edemez. Kendimden önce onlar için bu işe ihtiyacım var. Bunu kabul etmek istemiyorum, çünkü, kaybedecek bir şeyim yok” diye konuştu. (Sindelfingen/EVRENSEL)