27 Mayıs 2022 04:16
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mayıs 2022 12:12

Ergsan işçileri: Kazanan biz olacağız

Ergsan'da Birleşik Metal-İş'e üye olduktan sonra işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Yusuf Çiçek, Fatih Mehmet Karabulut, Ali Çeltek (Fotoğraflar: Eda Aktaş/Evrensel)

Paylaş

Eda AKTAŞ
Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Ergsan basınçlı döküm sanayi fabrikasında çalışan ve sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişleri sürüyor. İşçiler sendika haklarını alana kadar direnişlerine devam edeceklerini söylüyor.

Alüminyum döküm üretimi yapılan fabrikada işçiler ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Birleşik Metal-İş’e üye olurken, bu süreçte 3 işçi işten atıldı. Yetki başvurusu çoğunluğu sağlayamadığı gerekçesiyle reddedilen Birleşik Metal-İş ise patronun işçi sayısını kağıt üzerinde fazla gösterdiği iddiasıyla patrona dava açtı.

"İKRAMİYELERİMİ ZAM GİBİ GÖSTERDİLER"

2019 yılında depo ve sevkiyat sorumlusu olarak işe başladığını söyleyen direnen işçilerden Yusuf Çiçek, “Her yıl maaş sıkıntısı yaşadık. Zam yapılırdı biz 1 ay sonra öğrenirdik. Devletin belirlemiş olduğu zam oranının 5-10 puan altında verirlerdi. Ancak biz tepki gösterirsek zam yapılır, onunla da devletin verdiği noktaya çekerlerdi. En son asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zamdan sonra, normalde verilen iki ikramiyeyi maaşın içine ekleyip bize zam olarak vermeye çalıştılar” dedi.

Ücretlerinin geçen seneye göre düşürüldüğünü söyleyen Çiçek, “Zam yapılmadan önce 4 bin 300 lira maaş alıyordum ancak geçen seneye kıyasla çok düştü. Benden 400 lira fazla alanları asgari ücrete çektiler. Biz zam istedik ‘Tamam size zam yapalım’ dediler 80-100 lira gibi komik bir rakam verdiler. Biz de hakkımızı istediğimiz için işten çıkarıldık” diye konuştu.

Ağır çalışma koşullarından bahseden Çiçek, “İş kazası olurdu, hiç ilgilenen olmazdı. Yanımızda iş kazası oldu, ‘Bir araba hastaneye götürsün’ dediler. Ayrıca içeride havalandırma da yetersiz” dedi.

İçerideki işçilere seslenen Çiçek, “Emeğimizi çaldırmayalım, birleşelim. Biz birleştikçe onlar da gördü gücümüzü” dedi.

"RAPORLUYKEN İŞTEN ÇIKARILDIM"

26 aydır kumlama sorumlusu olarak çalışan Fatih Mehmet Karabulut da raporluyken işten atıldığını söyledi. Karabulut, “Ciğerlerimde bir sıkıntı vardı, durumum çok ağırdı. Öksürdüğümde kan geliyordu. Gece acile kaldırıldım, sabah hastane hastane gezmek için gelip buradan izin aldım. Hastanedeki işler devam edince bugün 3-11 geleyim, bu hafta içi hastane işlemlerimi halledeyim, durum ciddi dedim. Bana izin vermediler. Rapor alıp getirdim. Daha önce işten atılan iki arkadaşımız kapı önünde bekliyordu. Onların yanında 5 dakika oturdum. Ertesi gün telefonla arayıp işten çıkardılar” diyerek süreci anlattı.

Kumlamada özellikle toza maruz kaldıkları ancak koruyucu ekipman olmadığını ifade eden Karabulut, “Ciğerlerimde lekelenme var. Toz maskesi fabrikada yok. İtiraz etme gibi bir lüksümüz de yok. Mobbing desen had safhada. Sendikaya üye olmayan elemanları ayırıp, onlara rahat işleri yaptırıp, sendikalı olanları farklı yerlere yönlendiriyorlar” dedi.

Sendikasız işçilere çağrıda bulunan Karabulut, “Bundan sonra her girdiğim yerde bu organizasyonu en önde yapan kişi olacağım. Biz bu yola çıkarken ekmeğimizi, namusumuzla kazanıyoruz. Namus sözü vererek çıktık bu yola. Ben kapı önünde verdiğim sözün arkasındayım, onlar da içeride verdiği sözün arkasında dursunlar. Bu yolun sonunda kazanan biz olacağız” diye konuştu.

"BURADAKİ HUKUKSUZLUĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek de “İşçiler ne zaman anayasal haklarını kullanmak istese karşılaştıkları tablo bu. İşçilerin toplu sözleşme hakları engelleniyor” dedi.

Fabrikada çalışanların çoğunluğunun asgari ücret aldığını söyleyen Çeltek, “Çok zor koşullarda çalışıyor arkadaşlar. Biz çoğunluğu sağladık ama işveren yan taraftaki fabrikadan işçileri buraya geçirerek bizim çoğunluğumuzu düşürmeye çalıştı. Bizim haklılığımız mahkemede ortaya çıkacak. İşveren sendikalaşmayı öğrenince arkadaşlarımızı ücretsiz izne gönderdi. Daha sonra fabrika içerisinde işçilere mobbing uygulanmaya başladı. ‘Neden sendikaya gittiniz, biz kendi içimizde bunu haledebilirdik’ gibi işçiye bir ton vaatlerde bulundular. Fabrika içerisinde etkili olan, işi çekip çeviren arkadaşlarımızı işten çıkarırken çalıştıkları bölümü taşerona veriyoruz dediler. Çalışan işçiyi işten çıkarıp diğer taraftan işçi alıyorlar. Asla buradaki hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Antep'te emniyet binası önünde canlı bomba şüphelisi vuruldu

SONRAKİ HABER

HDP Kapatma Davası’nda ek deliller tebliğ edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa