27 Mayıs 2022 12:14

Mardin Belediyesi kayyumu, AKP yöneticisinin ruhsatsız yapısına göz yumdu, hayırlı olsuna gitti

Mardin’de tarihi dokuya aykırı olduğu ve işletme ruhsatı olmaması nedeniyle 3 defa mühürlenen yapı, afet bölgesinde olmasına rağmen faaliyete girdi. Yapının ilk ziyaretçisi de kayyum oldu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılının başından bu yana UNESCO projesi kapsamında betonarme yapılarda yıkım çalışması başlattığını duyurdu.

Kayyum yönetiminin “tarihi dokuyu ortaya çıkarma” adı altında başlattığı çalışmalar sırasında belediyeye ait kimi betonarme yapılar yıkılsa da AKP Mardin İl Yönetim Kurulu üyesi Erdal Yay’a ait betonarme yapının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı şekilde işletme ruhsatı dahi olmadan otele dönüştürüldüğü ortaya çıktı.

3 DEFA MÜHÜRLENDİ

Artuklu ilçesi Tarihi Birinci Cadde üzerinde bulunan ve AKP’li Yay’a ait 4 katlı binanın 3 katı, betonarme yapıdan oluştuğundan dolayı en az 2 katının yıkılması bekleniyordu. Ancak kentte betonarme yapıların yıkımının başlaması ile birlikte söz konusu binada tadilat çalışmaları başladı. Bir süre sonra belediye tarafından “afet bölgesinde bulunması”, “tarihi dokuya aykırı olması” ve “işletme ruhsatı olmaması” gerekçesiyle mühürlenen binada, mühür kırılarak çalışma devam etti. Bunun üzerine belediye söz konusu binayı 2 kez daha mühürledi. Ancak mühürlenmesine rağmen binada çalışma durmadı.

TARİHİ DOKUYA AYKIRI KAPLAMA

Tarihi Mardin’deki yapıların Mardin taşıyla kaplanması zorunluluğu olmasına rağmen beyaz sıva ile boyanarak, taş görüntüsü verilen yapıya bir süre sonra Yay Konağı tabelasının asılmasıyla binanın otele dönüştürüldüğü ortaya çıktı. İşletme ruhsatı olmamasına ve daha önce 3 defa mühürlenmesine rağmen otelin açılışı yapılırken, binanın durumuyla ilgili yapılan şikayetler dikkate alınmadı.

KAYYUMDAN ‘HAYIRLI OLSUN’ ZİYARETİ 

Söz konusu yapıyla ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na da şikayette bulunulurken, yapının açılmadan önce ve açıldıktan sonraki ziyaretçileri de dikkat çekti. Kanuna aykırı şekilde faaliyete giren otelin henüz tadilat çalışmaları ardından ilk ziyaretçisinin Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı Mahmut Demirtaş olduğu sosyal medya paylaşımlarında görüldü.

Demirtaş’ın ayrıca “(…) işletme hakkında bilgi aldık. İşletme sahiplerine Mardin’imizin turizmine katkılarından dolayı teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” paylaşımı yaptığı ortaya çıktı. 

Yapının faaliyete geçmesinden sonraki ziyaretçilerinin ise AKP Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç ve yönetimi oldu. AKP Mardin İl Başkanı Kılıç, 25 Nisan’da yaptığı ziyarete binayla ilgili “Mardin’e yeni bir renk kazandıran Yay Konağı” cümlesini kullandı. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Üç köprünün günlük garanti yükü 7 milyon lira arttı

SONRAKİ HABER

Munzur Üniversitesindeki protestoda gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa