28 Mayıs 2022 04:31

Mektup | Dörtlü vardiya sistemi: 6 gün iş 1 gün izin!

"Dörtlü vardiya dedikleri sistem 6 gün iş 2 gün izin şeklinde. Ama burada uygulanan sistem 6 gün iş 1 gün izin. İzinler ise hafta içine de denk gelebiliyor."

Fotoğraf: Matt Seymour/Unsplash

Paylaş

Kimya fabrikası işçisi
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları. Ben Kocaeli’de kimya fabrikasında çalışan bir işçiyim. Çalıştığım fabrikada işçilerin ülke gündemine ve kendi sorunlarına dair tartışmalarını paylaşmak istiyorum.

Herkesin bildiği ve yaşadığı gibi elbette en büyük problem zamlar. Her çay molasında zamlar, alım gücünün düşmesi ana konu. Çalıştığım işyerinde işçiler işten atılma korkusuyla daha önce en ufak bir şeyi tartışmazken şimdi zamlar öyle bir noktaya geldi ki artık her an tartışılıyor. Bir diğer konu ise emeklilikte yaşa takılanlar. İşçilerin bir kısmı bu konuda yasa çıkmayacağını söylerken, bir kısmı iktidarın kendi ayağına sıkacağını, bir kısmı ise AKP’nin EYT’yi seçim malzemesi olarak kullanacağını söylüyor.

Bunun yanında fabrika özelinde de yaşadığımız sorunlar var. Mesela 1 Mayıs’ta bile çalışmak zorunda bırakılıyoruz. İşçi servislerinin bakımsız ve eski olması herkesin ortak sorunlarından. Pandemi bitmesine rağmen mola yerlerinde işçilerin arasına konulan, işçilerin birbirleriyle oturup vakit geçirmesini zorlaştıran ve konuşmalarını engelleyen paravanlar hâlâ kaldırılmış değil. Üstelik sandalye sayıları da yetersiz. Yani bir nevi hapishane gibi. Dörtlü vardiya dedikleri bir sistem uygulanmaya çalışılıyor. Yani 6 gün iş 2 gün izin şeklinde. Ama burada uygulanan sistem 6 gün iş 1 gün izin. İzinler ise hafta içine de denk gelebiliyor. Hafta içi izin kullanmak kötü çünkü ailemiz de dahil olmak üzere çevremizdekilerin geneli hafta sonu izinli. Bu sebeple plan yapamıyoruz. Aynı zamanda 7/24 üretimin sürmesi için pazar mesaisi de ortadan kalkmış oluyor böylesi bir sistemde. Herkes bu durumdan şikayetçi ama kimse ses çıkaramıyor, çünkü işten atılmaktan korkuyor.

İçeride işçiler bir sürü taşeron şirkete bağlı olarak çalışıyor. İşçilerin en fazla 10’da 1’i fabrikanın kendi kadrolusu olarak çalışıyor. Farplas’ta yaşananlar buna örnek gösterilebilir. Durum aynı, içeride olası bir sendikalaşma girişimini engellemek için yapıyorlar.

Bu sorunlar herkesin ortak sorunu ve çığ gibi büyüyen ve biriken sorunlar. O yüzden yan yana gelip mücadele etmekten başka çaremiz ve seçeneğimiz yok!

ÖNCEKİ HABER

Al Jazeera muhabiri Ebu Akile'nin öldürülmesi UCM'ye yapılan resmi şikayete eklenecek

SONRAKİ HABER

Yasak siyaseti ya da Melek Mosso gösterip Karamollaoğlu’na vurmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa