29 Mayıs 2022 16:33

Tavuk Adası'nda şantiye tabelası yok, dilekçelere cevap yok ama inşaat var

3 dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığına, geri kalan 14 dönümü ise Dikran Massis’e ait nitelikli koruma alanı olan Tavuk Adası'nda inşaat başlatıldı.

Fotoğraf: Gezgin Muhabir Türker Yeşil

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Nitelikli koruma alanı olan Tavuk Adası’nda inşaat başlatıldı. 3 dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığına, geri kalan 14 dönümü ise Dikran Massis’e ait olan Tavuk Adası’nın bakanlığa ait olan 3 dönümü geçtiğimiz aylarda 49 yıllığına Dirkan Massis’in şirketine kiralandı. Kiralanan bölümde tarihi Aya Yani Manastırı bulunuyor. Bölge halkı inşaatın adanın doğal tabiatına ve Aya Yani Manastırı’na zarar verdiğini ifade ediyor. Projeye göre adaya deniz dolgusu da yapılacak. İnşaat şirketinin paylaştığı proje fotoğraflarına göre adanın turistik bir merkeze dönüştürüleceği belirtiliyor. Adada devam eden inşaata dair hiçbir tabela olmaması ve inşaatın durdurulması için ilgili kurumlara verilen dilekçelere hiçbir cevap olmaması da tepkiyi büyütüyor.

Projeye ilişkin gazetemize açıklama yapan Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırlarında, mutlak koruma bölgesinde bulunan ve son derece küçük bir adada böyle bir ‘ihya’ projesinin, günübirlik tesislerin, plajların yaratacağı turizm baskısının biyoçeşitliliğe ve kıyı yapısına zarar vereceği açıktır. Tüm bunların yanı sıra, bu adada bu ölçekte bir müdahale ve kullanımın yaratacağı çevre kirliliği ve trafik de çok önemli bir sorundur. Bu projenin ÇED raporu olmadan hazırlanması mümkün değildir” dedi.

PROJE HUKUKİ MEVZUATA AYKIRI

Projenin adanın tabi olduğu koruma esaslarına ve hukuki mevzuata aykırılıklar barındırdığını söyleyen girişim üyeleri, CİMER üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına verilen dilekçelere hiçbir cevap gelmediğine de dikkat çekiyor. Aya Yani Manastırı kalıntıları için bir ‘restorasyon’ projesinin Balıkesir Koruma Kurulundan onaylandığını hatırlatan girişim üyeleri, “Ancak bu inşaat restorasyon olarak ifade edilemez. Söz edilen yeniden inşa projesidir. ‘Restorasyon’ olarak söz edilen proje 155 odalı olduğu ifade edilen ve bugün yalnızca temel izleri bulunan manastır yapısının tamamıdır” dedi.

Adanın doğal yapısına dönük müdahalelerin devam etmesi durumunda Ayvalık’ın UNESCO Dünya Mirası listesine girme şansı kalmayacağını söyleyen girişim üyeleri, “Belediye, karar erkine sahip kurumlar, sivil toplum kuruluşları dahil herkesi özenli olmaya davet ediyoruz” dedi.

{{462438}}

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Parkta yoga yapan kadınlar "CİMER'e şikayet var" denilerek engellendi

SONRAKİ HABER

TİHV 2021 yılı raporu: İşkence başvuruları son 30 yılın zirvesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa