30 Mayıs 2022 13:41
/
Güncelleme: 31 Mayıs 2022 09:36

Virüse karşı son tedbir de kaldırıldı: Toplu taşımada maskesiz gün! | TTB’li Ökten: Erken ve riskli bir karar

Son salgın tedbiri olan toplu ulaşımda maske zorunluluğu kalktı, yurttaşlar sıkış tıkış araçlara maskesiz binmeye başladı. TTB 2. Başk. Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, kararın erken alındığına dikkat çekti.

Virüse karşı son tedbir de kaldırıldı: Toplu taşımada maskesiz gün! | TTB’li Ökten: Erken ve riskli bir karar

Fotoğraf: DHA

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının üç gün art arda binin altına düşmesiyle, salgına karşı son tedbir olan toplu ulaşımda maske zorunluluğu kalktı. Yurttaşlar sıkış tıkış araçlarda maskesiz yolculuk etmeye başladı. Kapanma, dezenfeksiyon, maske kullanımı gibi süreçlerde toplum bağışıklığının zayıfladığı öngörülerek, kalabalık şehirlerde bir nevi kalkansız çıkılan yolculuk süreçlerinin hastalıkları yoğunlaştıracağı uyarısı yapılıyor.

Gazetemiz Evrensel'e konuşan TTB 2. Başk. Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, aşılama oranının hâlâ çok düşük olduğuna ve salgının devam ettiğine dikkat çekti ve bu riskli kararın çok erken alındığını vurguladı.

BAKAN KOCA, KALABALIK KAPALI ALANLARA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Toplu taşıma araçlarında maskeleri istersek çıkarabiliriz. Yol maskesiz daha kısa! Hastaneler hariç, maske mecburi olmaktan çıktı" demişti. Kalabalık kapalı alanlarla ilgili uyarıda da bulunan Koca, paylaşımını, "Fakat bunca tecrübeden sonra, başta toplu taşıma araçları olmak üzere, kalabalık kapalı alanlar için maskemizi yanımıza alabiliriz" cümlesi ile sürdürmüştü.

BİLİME UYGUN DEĞİL!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, toplu taşımada maske takma zorunluluğunun kaldırılmasının Sağlık Bakanlığının daha önceki kararları gibi erken ve riskli olduğunu söyledi. Resmi verilere göre vaka sayılarının 1000’in altına düştüğünü ama testin de yaygın yapılmadığını hatırlatan Ökten “Test sayısı düştükçe vaka da düşüyor. Ayrıca bu karar epidemiyolojik olarak da uygun değil” dedi.

"KAPALI ALANLARDA TAKIN" UYARISI

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) henüz ‘Pandemi bitti’ demediğini ve her gün ölen insanları hatırlatan Ökten “Kovid- 19 virüsünün en büyük yayılma alanı kapalı mekanlar. Bu yüzden kapalı mekanlarda maske takmaya devam etmeliyiz” dedi. Avrupa’nın bazı ülkelerinde, Çin’de vaka artışı olduğunu, Kore’nin Kovid-19’a karşı ciddi tedbirler aldığı bilgisini veren Ökten “Türkiye bu gibi kararlarda Avrupa ve ABD’yi örnek gösteriyor. Ama bizde tam aşılanmış nüfus oranı hâlâ yüzde 35’lerde. Maskeyi tam olarak hayatımızdan çıkarmamız için bu oran çok yetersiz. Vatandaşlarımız kendi tedbirlerini alsınlar, kapalı alanlarda maskelerini taksınlar” ifadelerini kullanarak tehlikenin azaldığına ama henüz bitmediğine vurgu yaptı.


"HAYATIMIZLA OYNUYORLAR, HASTALIKLAR BİTMEDİ, MASKE TAKMAYA DEVAM EDİYORUM"

Kalabalık otobüste çoğu maskesiz yolcular

Fotoğraf: DHA

Zorunluluğun kalkmasının ardından kalabalık araçlar da dahi toplu ulaşımda maske kullanımı oldukça azaldı. Toplu taşımanın en kalabalık olduğu illerden İstanbul’da yurttaşlar farklı tutum alıyor. DHA'ya konuşan ve toplu taşımada maske takmaya devam edilmesini dile getiren Münire Belkuş “Herkes hastalık bitmiş gibi düşünüyor. Ama hastalık daha bitmedi. İnsanların tedbir alması lazım. Ben maske takmaya devam ediyorum ve bu karara kızıyorum. Kimsenin ağzında maske yok. İnsanların hayatı ile oynuyorlar” dedi.

"AYIP OLMASIN DİYE TAKIYORDUK"

Bazı yolcular ise özellikle sıcak havaların da etkisi ile maske zorunluluğunun kalkmasını sevinçle karşıladı. Bu kişilerden Latif Mavzer "Uygulamayı doğru buluyorum. Zaten birçok kişi uymuyordu. Biz de takan insanlar olduğu için onlara saygısızlık olmasın diye takmaya devam ediyorduk. Birileri çıkıp bağırmasın diye takıyorduk. Şu anda takmayı bıraktık. Yasak olmadığı için daha rahat yolculuk yapacağız. İsteyen maske takabilir. En azından sen niye maske takmıyorsun diye kavga çıkmayacak. Bunun niçin çok doğru bir karar oldu" dedi.

Sıkış tıkış otobüste çoğu maskesiz yolcular

Fotoğraf: DHA

(HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et