30 Mayıs 2022 15:31

Çiftçiler isyanda: Ne ektiğimizden ne de yetiştirdiğimizden kazanıyoruz

CHP'li Ömer Fethi Gürer ve Burhanettin Bulut, Aksaray’da ve Çukurova'da çiftçilerle bir araya geldi. Köylüler “Ne ektiğimizden ne de yetiştirdiğimizden kazanıyoruz, ne yapacağımız şaşırdık” dedi.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray’ın Yeşiltepe köyünde, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Şambayadı ve  Kabasakal Mahallesi’nde çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray’ın Yeşiltepe köyünde tarlasına gübre atamayan, hayvanlarını satmak zorunda kalan çiftçi ve yetiştiricilerle bir araya geldi. "Tarladan traktörümüzü çektik; ineği, koyunu sattık. Borçları nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşürüyoruz” diyen köylüler, yem ve gübre fiyatlarındaki önlenemeyen artışın, hayvancılığı da bitkisel üretimi de bitirdiğini söyledi. 

"ALACAKLILARA ÇALIŞIYORUZ"

Geçen yıl 30 bin lira akaryakıt istasyonuna 30 bin lirada gübre bayiine borçlandığını söyleyen bir çiftçi, “Bu sene ise sadece kooperatife olan borcum 250 bin lira. Alacaklılara çalışıyoruz” dedi.

"GÜBRE ATMAYI KISITLIYOR"

Bir başka üretici ise traktörleri tarladan çektiklerini, mazotun 23 liraya çıkmasının ardından büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Ben 57
yaşındayım. Böylesini hiç görmedim. 2 bin liralık gübre 15-16 bin lira oldu. Eskiden 15 kilo attığım yerlere şimdi ancak 10 kilo atabildim. Her
yıl 2-3 kez tarlamızı suluyorduk, bu sene ancak bir kez sulayabilirim” diye konuştu.

"DAVARLARI SATTIM, SÜT İNEKLERİNİ SATTIM"

Kısa bir süre öncesine kadar hem hayvan yetiştirip hem çiftçilik yaptığını söyleyen bir başka köylü ise "64 yaşındayım. 10 yaşından bu yana çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği yapıyordum. Davarları sattım, süt ineklerini de sattım. Tarlada ürün yok. Samanın tonu 2 bin 500 lira, bir torba yem 400 liraya yaklaştı. Nasıl yapacağız bu işi?​” diyerek yaşadığı sorunları dile getirdi.

ÜST GÜBRE VADE FARKIYLA 17 BİN LİRAYA ÇIKTI

Başka bir üretici ise geçen yıl 2 bin 400 lira bu yıl ise 14 bin 300 lira olan üre gübreyi vade farkıyla birlikte tonunu 17 bin liraya almak zorunda kaldığını ve sadece gübreye bu yıl 70 bin liradan fazla para ödediğini anlattı.

"YEM AÇIĞINI KÜSPE İTHAL EDEREK KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

"Gübre alamayan vatandaş tohum alamayan vatandaş neyi, nasıl ekecek? İnsanlar açlığa sürükleniyor, ne olacak bu çocukların geleceği?​” diye soran Ömer Fethi Gürer, "Yurtdışından yem için ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi, arpa, mısır ve soya ithal ediyoruz.
Neden? Çünkü yem açığımız var. 12 milyon ton yem getiriyoruz. Yurtdışından getirmek yerine yerli çiftçi desteklense bu sorunlar bu denli büyük yaşanmaz. 21 üründe arz açığı planlama ve öngörü ile olumlu hale dönüştürülmedikçe sorunlar artar" ifadelerini kullandı.

"SENEYE HİÇBİR ÇİFTÇİ EKEMEZ"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Şambayadı ve Kabasakal Mahallesi’nde buğday ekimi yapan çiftçilerle bir araya geldi.

Buğdayın hasat zamanının geçmesine rağmen hala Toprak Mahsulleri Ofisi’nin taban fiyat açıklamadığını, çiftçinin mağdur olduğunu belirten Bulut, “Çiftçi önünü göremiyor. TMO, taban fiyatı açıklamadığı için Çukurova’da hasat zamanı gecikti. TMO’nun, üretimin devam edebilmesi için çiftçiye zarar ettirmeyecek şekilde taban fiyatı açıklamalı. Fahiş zamlarla ve olağanüstü girdi maliyetleriyle başa çıkamayan zarar eden çiftçi üretimden kopacaktır. Çiftçiyi kurtaracak bir fiyat olmazsa çiftçi önümüzdeki yıl hububat ekmez ve buğdayı ithal etmek zorunda kalırız” dedi.

"TABAN FİYAT 10 TL OLMASI LAZIM"

Taban fiyatın açıklanmasını isteyen çiftçi "9-10 lira olması lazım. 14-15 liraya gübre aldık, 24 liraya mazot aldık. Bunun ilacı da var. Fiyat açıklanmadığı için zaten hep kendi kendilerine kurudular. Biçerdöver tarlaya girdiğinde 3’te biri ya da 5’te 1’i yere dökülüyor. Hasılat da azalıyor. Bir an evvel fiyatın açıklanmasını istiyoruz. Çiftçi çaresiz ya traktörünü satacak, ekemeyecek. Buna düşük bir fiyat verirlerse yeni sene biz bunu kesinlikle ekemeyiz.” diye konuştu.

"3 KURUŞA TÜCCARA VERECEĞİZ"

Bir diğer çiftçi de “Gübre, mazot açıklanıyor ama çiftçinin malı açıklanmıyor. Aslında 1 ay önceden biçilmesi lazımdı ama fiyat açıklanacak diye biçtiremedik. Şimdi 3 kuruşa götürüp tüccara vereceğiz” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kartal, Tiyatro Festivali ile her gün yeni bir oyuna ev sahipliği yapıyor

SONRAKİ HABER

 Bolu'da maden ocağında üzerlerine kömür düşen 3 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa