Dağınık mücadeleden temsiliyet mekanizmalarına
Son sınıf öğrencileri proje işlerine kazanamamanın burukluğu ile geri dönmüş olsalar da kendilerinden sonraki nesillere temsilciler ile mücadele etmenin bir örneğini bırakmış oldu.
Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
ODTÜ Makina Mühendisliği Son Sınıf Öğrencisi
23 Mayıs’tan itibaren ODTÜ Makina Mühendisliği öğrencileri için başlamış olan ikinci vize takvimi, 25 Mayıs itibarıyla başlamış Şenlik süreci ile çakışmıştı. Genel olarak okul öğrencilerinin, özel olarak da Makina Mühendisliği öğrencilerinin kendini ancak rahatlatabildiği, yeniden üretebildiği nadir zaman aralıklarından biri olan Şenlik süresince devam eden ders yoğunluğu, bölüm öğrencilerinin şenliğe olan katılımını büyük oranda kısıtladı.
Makina Mühendisliği öğrencileri, şenlik için ders aktivitelerinin (ödev, quiz ve sınav) ertelenmesi talebini öne sürerek ders asistanları ve akademisyenlerle iletişime geçti. Benzer şekilde Makina Mühendisliği son sınıf öğrencileri, bölüm sonu projesi kapsamında aldıkları derste yürütülen ‘atölye’lerin gerçekleştirilme tarihi hakkında bir mail kampanyası düzenledi. Bahar dönemi açısından öğrencilerin Şenlik’e olan katılımını büyük ölçüde sınırlayan ders yoğunluğunun 12. haftaya yerleştirilmiş atölyeler ile çakışmasından dolayı atölyelerin 13. haftaya ötelenmesi talebi ile kampanya düzenleyen son sınıf öğrencileri, 3 proje grubunun ortak kararı ile başlayan ve 14 grubun kendi içinden seçtiği lider veya temsilci aracılığı ile gönderildi.
Ortak talep etrafında düzenlenen mail kampanyasının günün öğlen saatlerinde dersten sorumlu baş asistana gönderilmesi ile başlayan süreç, akşamüstü olumsuz sonuçlandı. Düzenledikleri kampanya öğrenciler açısından bir kazanım ile sonuçlanmamış olsa da son sınıf öğrencileri bölüm içerisinde mücadele açısından yeni bir deneyim ortaya koydular. Öncesinde bölüm öğrencileri her ne kadar kendi sorunlarına karşı tepki ortaya koymuş ve bunun farklı yöntemlerini denemiş olsa da genel olarak dağınık bir şekilde mücadele ediyordu, fakat bu sefer kendi talebi için mücadele ederken temsiliyet mekanizmalarını kurarak bir mücadele hattı oluşturmanın örneğini ortaya koydu. Her ne kadar son sınıf öğrencileri “en azından denemiş olduk…” diyerek proje işlerine kazanamamanın burukluğu ile geri dönmüş olsalar da kendilerinden sonraki nesillere temsilciler ile mücadele etmenin bir örneğini bırakmış oldu.