31 Mayıs 2022 11:01
/
Güncelleme: 10:28

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyreğe ilişkin ekonomik büyüme oranını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdü.

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı

GSYH'yi oluşturan faaliyetlere göre 2022 yılı birinci çeyreğindeki artışlar şöyle:

  • Finans ve sigorta faaliyetleri %24,2
  • Bilgi ve iletişim faaliyetleri %16,8
  • Hizmetler %14,9
  • Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %8,9
  • Sanayi %7,4, diğer hizmet faaliyetleri %6,8
  • Gayrimenkul faaliyetleri %5,4
  • Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %5,2
  • Tarım %0,9 arttı.

İnşaat sektörü ise %7,2 azaldı.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, 2022 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %79,5 artarak 2 trilyon 496 milyar 328 milyon TL oldu.

GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 179 milyar 800 milyon olarak gerçekleşti.

YERLEŞİK HANE HALKI TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 19,5 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %19,5 arttı.

Devletin nihai tüketim harcamaları %0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu %1,1 arttı.

MAL VE HİZMET İHRACATI YÜZDE 16,8, İTHALATI İSE YÜZDE 2,3 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %16,8, ithalatı ise %2,3 arttı.

İşgücü ödemeleri, 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %59,7, net işletme artığı/karma gelir ise %88,1 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde %35,5 iken bu oran 2022 yılında %31,5 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %45,6 iken %47,6 oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yağma iklimi

Yağma iklimi

Enerji şirketlerinin patronlarının bizzat yönetimine girdiği Saray iktidarı, “iklim değişikliğiyle mücadele” adı altında sermayeye yeni kaynak aktarma hazırlığında. İktidarın Meclise getirdiği tasarıya göre karbon emisyonu ticareti sistemi kurulacak, “atmosferi kirletme hakkı” alınıp satılan bir mala dönüşecek. Sistem karbon ticareti zenginleri yaratırken, halka zehir kalacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et