Hükümetin ve muhalefetin günah keçileri göçmenler
Önceden göçmenleri çoğu sorunun ana kaynağı olarak görüyordum. Etkinlikte bu sorunların hem hükümetin hem de muhalefetin göç politikalarının yetersizliğinden doğduğunu fark ettim.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
İstanbul Üniversitesinden bir öğrenci
Mülteci sorunu İstanbul Üniversitesinde öğrenciler arasında en çok tartışılan meselelerden birisi. Genç Hayat’ın son sayısında birçok mülteci yazısı gördük, yazılan yazılar bu konuya dair arkadaşlarımızla tartışma alanı açması açısından da verimli oldu. Biz de buraya yönelik bir etkinlik yapma ihtiyacı hissedip yan yana gelerek bir tartışma sürdürdük.
SORULARIMIZA HEP BİRLİKTE YANIT ARADIK
Sorunun iktidarın göç politikaları üzerinden değil de mülteciler üstünden tartışılması,özellikle Ümit Özdağ gibi figürlerin bu eğilimi sürekli gündeme getirerek kışkırtmasıyla da beraber göçmen ve mülteci karşıtlığının giderek yükselmesine sebep oluyor. Gençlik içindede karşılık bulan bu eğilimi tartışmak ve nasıl bir göç politikası izlenmeli sorusuna yanıt bulmak bu etkinliği yapmamızda etken oldu.
Etkinlik, katılımcıların söz hakkı alarak fikir belirttiği ve yeni tartışmalar açtığı bir biçimde ilerledi. Öncelikle göçmen ve mülteci kavramları arasındaki ayrım, kontrolsüz göç politikası, mülteci sorunuyla birlikte tartışılan işsizlik, kira fiyatları vs. gibi ekonomik temelli etkiler,sürekli gündeme gelen kadınlara yönelik taciz vakaları, muhalefetin bu soruna dair herhangi bir politika üretememesi gibi başlıklar etrafında bir tartışma sürdürdük.
Ekonomideki başarısızlığın göçmenlere yıkıldığı, ülkedeki her çeşit sorunun savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler üzerinden okunduğu, halktaki öfkenin iktidarın başarısız politikalarına değil günah keçisi haline gelen mülteci halklara yöneldiği tespiti tartışmanın ana bağlamıydı. Muhalefet de bugünkü hayat koşullarını yaratan ana sebeplerle iktidarı eleştirmek yerine göçmenleri hedef alarak hükümetin üzerine yöneltilen okları başka bir yöne çevirmesine yardımcı oluyordu.
“BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ”
Bu tartışmaya katılmadan önce mültecilere olan bakış açım onları daha çok sorunun ana kaynağı olarak gören bir yerdeydi. Etkinlikten sonra ise bu sorunun hem hükümetin hem de muhalefetin bu konu hakkındaki politikalarının yetersizliğinden doğduğu sonucuyla ayrıldım. Tartışma alanı açması bakımından ve bu konuya dair kaygıları bulunan insanların da buraya katılması açısından birleştirici ve fikir alışverişi açısından önemli ve değerliydi.