01 Haziran 2022 05:00

Bir lise tiyatrosu: “Tiyatro Burjuva”

MEB proje okullarına 60-70 bin lira destek fonu sağlarken bizim lisemiz gibi liseler bu fondan yararlanamıyor, maddi imkansızlıklar yüzünden de pek çok öğrenci sanata erişemiyor.

Kaynak: Unsplash

Paylaş

Barış AKKUŞ

Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi

İstanbul

 

Tiyatro, liselerde okuyan birçok gencin keyif aldığı bir sanat dalı olsa da devlet liselerindeki imkanlar bu alanı öğrenciler için günden güne daha da kısıtlı hale getiriyor. Bizler de bu kısıtlı alan içerisinde bir araya gelerek Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesinde kurulan “Tiyatro Burjuva” ekibi ile bir araya gelişlerine ve tiyatroya yönelik çalışmalarına, görüşlerine yönelik konuştuk.

ÖĞRENCİLERE FARKLI BİR ALAN AÇABİLMEK İSTİYORUZ

Tiyatro kulübünüzün adı neden “Tiyatro Burjuva”?

Şair Abay’da okuyan 15-16 yaşındaki öğrencilerin toplumdaki sınıf ayrımından kaynaklı olarak hayatta da ayrı oldukları noktalar gözlemledik. Bizler de biraz kinaye, biraz ironi olsun diye ismimizi kendimizin dahil olmadığı ama tiyatro ve sanatın özdeşleştirildiği bir sınıfın ismini seçmeye karar verdik.

 

Peki okuldaki amacınız ne, neler yapmak istiyorsunuz?

Tiyatro kulübünün amacı lisemizi daha sanatsal ve nitelikli hale getirebilmek, mahalle okullarında da sanatın var olabilmesine imkân sağlamak. Öğrencilere sadece sayısal ve eşit ağırlık gibi bölümlerden öte kendilerini geliştirebilecekleri bir alan açmak aynı zamanda.

 

Ne gibi oyunlar sergiliyorsunuz?

Eğer okul yönetimi arkamızda dursaydı özel günlerde yorumlama gösterisi düzenleyecektik ama olmadı. Biz de Romeo ve Juliet, Hamlet gibi yoruma açık oyunları kendimizce sergilemeye çalışıyoruz ama arkamızda durulsaydı kendimiz oyun yazıp oynayacaktık.

 

TİYATRO OKUL YÖNETİMİNE GÖRE FUZULİ BİR UĞRAŞ!

Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Öncelikle alan yetersizliği... Çalışabileceğimiz bir yer yok, alan sağlanmıyor. Bunun yanı sıra hafta sonu okulda çalışmak istedik fakat buna izin verilmedi. Hatta bunun da ötesinde yönetim, tiyatronun “fuzuli” bir uğraş olduğunu söyledi. Tiyatro kulübü olarak bu yaşananlara bir çözüm üretmeye çalışırken bile yönetim tarafından sıklıkla “bilmiyorum” gibi cevaplarla geçiştirildik.

 

Kulüp olarak okuldan talepleriniz neler?

Öncelikle Sultangazi’de bulunan Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde çalışabileceğimiz birsınıf ayarlanmasını istiyoruz. Eğer ayarlanamıyorsa hafta sonu okulda çalışabilmemize izin verilmeli. Ayrıca kostüm vb. şeyler için de destek istiyoruz. Destek olmuyorlarsa da en azından köstek olmasınlar, bizi gölgelemesinler ve yaptığımız şeyleri küçümsemesinler istiyoruz.

 

MADDİ İMKANSIZLIKLAR SANATIN IŞIĞINI KESMESİN

Türkiye’de özellikle liselerde sanat ve tiyatro ile uğraşanlar ne gibi zorluklarla karşılaşıyor, bu sorunların çözülmesi ve sanatın liselerde ilerlemesi için ne yapılmalı?

“Ağaç yaşken eğilir” diye bir söz var. Liselerde tiyatro alanında çok yetenekli öğrenciler var ama imkânsızlık, destek olunmaması gibi faktörler yüzünden heba oluyorlar. Sanatın sadece hobi değil aynı zamanda bir meslek olduğunu ve değerli olduğunu empoze etmek gerekiyor öğrencilere. Hevesleri kırarak bu düzene ayak uydurmaya zorlamak gereksiz. Ayrıca MEB’in proje okullarına yolladığı 60-70 bin lira dolaylarında bir destek fonu oluyor. Fakat bizim lisemiz gibi liseler bu fonlardan yararlanmıyor. Yani biz okulumuzun bu tarz imkansızlıklarla değil; sanatla, yaptığı şeylerle anılmasını istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Nurhak’ta katledilen devrimciler İzmir’de anıldı

SONRAKİ HABER

Maçka’da kamusal tiyatroya mercek tuttuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa