31 Mayıs 2022 16:56

"Bir konser nasıl kamu düzenini bozar?"

Kocaeli Derince'de Aynur Doğan konserinin engellenmesinin ardından Kandıra'daki Seyrek Plajı’nda yapılacak FullFest iptal edildi. Artan yasakları Derince’de yaşayan işçilerle ve emekçilerle konuştuk.

Melike Mosso, Apolas Lermi ve Aynur Doğan fotoğrafları: Kişisel arşiv. Niyazi Koyuncu, Mikail Aslan, Metin-Kemal Kahraman fotoğrafları: Evrensel

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kübra LAZ
Kocaeli

Konser ve festival yasakları tüm hızıyla devam ediyor. Bu yasaklamaların en çok olduğu illerden biri de Kocaeli… Aynur Doğan’ın Derince konserinin engellenmesinin ardından son olarak Seyrek Plajı’nda yapılacak FullFest iptal edildi. Kocaeli’de artan yasakları Derince’de yaşayan işçi ve emekçilerle konuştuk. Açık isimlerini vermeyen Derinceliler konser yasaklarının iktidarın toplumu muhafazakarlaştırmak istemesinden kaynaklı olduğunu belirtiyor.

"YASAKLARA ANLAM VEREMİYORUM"

Yasaklamalara anlam veremediğini söylüyor Fehmi… “Bir konser kamu düzenini nasıl bozar?​” sorusunu yönelten Fehmi şunları dile getiriyor: “Eskiden bedava halk konserleri daha çok olurdu. Giderdik kafamızı boşaltırdık. Ya da paralı da olsa açık hava konserlerine giderdik. Şimdi paralı olana gitmek zaten çok zor da onun dışında gidilecek pek konser de kalmadı. Olanlar da engelleniyor. Bir ülkede konser nasıl yasaklanabilir anlamıyorum. Hadi ‘Grev yasakladınız’ anladık da bir konser nasıl kamu düzenini bozar? Kendi görüşüme bakınca Aynur Doğan iptal edilebilir gibi gelmişti. Devamında yaşananları görünce aslında mevzu bu değil diye düşündüm.”

SIRA KENDİ DİNLEDİĞİ SANATÇIYA GELİNCE FARKINA VARMIŞ

Serdar sansürün artık kendi dinlediği sanatçıya kadar gelmesi ile yasakları anladığını ifade ediyor “Aynur Doğan yasağıyla başladı bu furya. O zaman çok önemsemedim, dinlediğim bir isim de değil. Sonra başka sanatçılar da eklendi üstüne. Ben Karadenizliyim… Niyazi Koyuncu konseri iptal edildiğinde büyük şok yaşadım. Görüşleri iktidara ters diye mi yasaklanıyor? Ben AKP’li sayılacak bir insanım bu yasak bana bile saçma geliyor. Sanata sanatçıya sansürü AKP’li olsam da doğru bulup oh olsun diyemem”

"BASKICI BİR DÜZEN YARATILIYOR"

Şirin, konser yasaklarının muhafazakarlaşmanın sonucu olduğunu ifade ediyor ve şunlara dikkat çekiyor: “Konser yasağı hem sanatçıyı hem de onu dinleyeni yok saymak demek. Konseri yasaklıyor, benim istediğim sanatçıyı dinleyeceksin diyor. Kadınların nerede ne giyeceğine karar vermek istiyorlar. Bir şort giyip kafede oturamayacak kadar baskıcı bir düzen yaratılıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Ücret, çıplak ücret ve giydirilmiş ücret nedir? Gelir vergisi kesintisi nasıl uygulanır? - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

SONRAKİ HABER

Diyanet’e bağlı Kuran kursunda çocukları istismar eden belletmene 119 yıl ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa