31 Mayıs 2022 18:19
Son Güncellenme Tarihi: 01 Haziran 2022 07:33

Gezi direnişinin 9. yılında Taksim'de polis müdahalesinde 170 kişi gözaltına alındı

Gezi direnişinin 9. yılında, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB MMO İstanbul Şubesi önünde toplanan yurttaşlara polis müdahale etti. 5'i gazeteci, 2'si çocuk 170 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Gezi direnişinin 9. yılında Taksim Dayanışmasının çağrısıyla çok sayıda yurttaş TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Kitleye akşam boyunca polis müdahale etti. 5'i gazeteci, 2'si çocuk toplamda 170 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların büyük çoğunluğu gece boyu süren ifadelerin ve sağlık muayenesinin ardından serbest bırakılıyor. Geri kalanların ifade işlemleri sürüyor. 4 kişinin polise mukavemet gerekçesiyle savcılığa sevk edilmesi bekleniyor. Gözaltına alınan muhabirimiz Meltem Akyol'un da aralarında bulunduğu 6 gazeteci ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 

DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINDILAR

Gezi direnişinin 9. yılında Taksim Dayanışmasının çağrısıyla çok sayıda yurttaş TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Basın açıklamanın okunmasının ardından Gezi Parkı'na yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Yurttaşların bir kısmı müdahale üzerine MMO binasına girdi. Polis uzun süre dışarı çıkılmasına izin vermedi. Binanın kapılarını zorlayarak gözaltı yapmaya çalıştı. Dışarıda kalanlar da darbedilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Vatan'daki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürlüdü.

4 KİŞİNİN İŞKENCEYE MARUZ KALDIĞI BELİRTİLDİ

Vatan Emniyet'in önünde avukatlar sabah saatlerinde yaptığı açıklamada gözaltında bulunanların büyük çoğunluğunun serbest bırakıldığını ancak 4 kişinin güvenlik şube içerisindeki bir odada işkenceye maruz kaldıklarına tanık olduklarını anlattı. "4 kişi güvenlik şubede bir odaya götürüldü, içeriden "insanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları geldi. Biz de oradaydık. Amirler de geldi. Omuzla kapıyı açmaya çalıştılar, kapıyı açın diye ısrarla talep ettik. Ancak açmadıklar. İşkence sesleri gelmeye devam etti. Biz bir odada ifadedeyken yan odada işkenceye devam ettiler." 

MMO'DA MAHSUR KALDILAR

TMMOB, İstanbul Valiliğine "Taksim'de bulunan Makina Mühendisleri Odamıza ait bina içerisine sığınan yurttaşlarımızın çıkışına izin verilmemekte ve bina kapısını koruyan kepenkler polis tarafından zorlanmaktadır. İstanbul Valiliği bu duruma bir son vermeli ve binamızın etrafındaki abluka kaldırılmalıdır" çağrısı yaptı. Görüşmelerin ardından MMO'da mahsur kalan kitle gruplar halinde dışarı çıktı. 

POLİS BİBER GAZI KULLANDI, YARALANANLAR OLDU

Gezi Parkı'nda anma yapmak isteyenlere kitle polis biber gazıyla müdahale etti.

Müdahale sırasında yaralananlar oldu. Yaralılara ilk müdahale TMMOB Makine Mühendisleri Odasında yapıldı.

RSF'DEN POLİSLERİN GAZETECİLERİ HEDEF ALMASINA TEPKİ 

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den (RSF) Erol Önderoğlu, gazetecilerin hedef alınmasına tepki gösterdi. RSF'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda "Taksim Dayanışması çağrısıyla İstanbul Beyoğlu’nda yapılan 9. yıl anmasında,  Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz ve TELE1 muhabiri Engin Açar gibi çok sayıda haberci polisçe darbedildi. AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç ve Hayri Tunç’a da yakın mesafeden biber gazı sıkıldı RSF’den Erol Önderoğlu: Eylemlerde gazetecilerin tanıklığından rahatsız olanlar Beyoğlu’nda yine medyayı hedef aldı. Evrensel gazetesinden Meltem Akyol polis saldırısına uğrayan çok sayıda haberciden biri.  BirGün muhabiri Gökay Başcan da gözaltına alınanlardan" ifadeleri yer aldı.

BASIN AÇIKLAMASI BARİKAT ÖNÜNDE OKUNDU

Taksim Dayanışması basın açıklamasını barikat önünde okudu.

Taksim Dayanışması adına ortak açıklamayı Akif Burak Atlar okudu. “Herkes biliyor geminin su aldığını, herkes biliyor kaptanın yalan söylediğini” diyerek açıklamaya başlayan Atlar, Gezi davasında haklarında mahkumiyet kararı verilenlere selam gönderdi. Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri de anan Atlar, “Kavganın, hakaretin, öfkenin olağan, makbul bir siyaset yapma yöntemi ve seçim yatırımı haline getirilmesine; Gezi Parkı’nın yurttaşların kutuplaştırılacağı yeni bir araca dönüştürülmesine, her haksızlıkta her hukuksuzlukta sesini çıkaran, mağdurların sözü olan, özverili mücadeleleriyle simge olmuş bu ülkenin güzel insanlarının hapishanelerde tutulmasına izin vermeyelim” çağrısında bulundu.

Festival ve konser yasaklarına da değinen Atlar, “Halkın sadece bugününü değil geleceğini ve daha da önemlisi neşesini çalmaktan medet umanlar büyük yanılıyor. Artık herkes biliyor. Kimisi farklı kaygılarla sessiz kalıp görmezden gelse de Gezi’de sahip çıkılan değerlerin karşısında insanlıkla örtüşmeyen bir anlayış çaresizlikle çırpınıyor. Buradan herkese bir kez daha açıklıkla ifade ediyoruz. Gezi Parkında simgeleşen irade ile baş edebilmeniz için ‘iş makinası ve çimento kamyonlarından’ çok daha fazla şeye ihtiyacınız olacak” dedi.

Ülkenin demokrasi şöleni olarak tarihe geçen Gezi direnişinden ‘darbe’ çıkarma çabasının beyhude olduğunu vurgulayan Atlar, “Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay’ı seçim hesaplarınıza malzeme yaparak hapiste tutmaktan vazgeçin. Taksim Dayanışmasının güler yüzlü temsilcileri Mücella Yapıcı’yı, Tayfun Kahraman’ı ve Can Atalay’ı serbest bırakın. Özcesi; düşün yakamızdan, ülkemizi ve milyonlarca yurttaşımızı rahat bırakın. Herkes bilsin ki; karanlık gider Gezi kalır. Herkes bilsin ki; hapislik biter mücadele kazanır. Herkes biliyor, her yer Taksim her yer direniş” ifadelerini kullandı.

Kitle, polis barikatı önünde "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları attı.

TİP'Lİ ÖĞRENCİLERE POLİS MÜDAHALESİ

Öte yandan Harbiye’den Taksim’e yürümek isteyen TİP’li öğrencilere de polis müdahale etti. Taksim’in girişinde engellenen 50’den genç darbedilerek gözaltına alındı. Etrafta müdahaleyi izleyen vatandaşlar da polis tarafından müdahaleye maruz kaldı.

"KARANLIK GİDER, GEZİ KALIR"

Kitle "Acil demokrasi ve adalet. Karanlık gider gezi kalır" pankartı açtı.

Kitle sık sık "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın Haziran Direnişimiz", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları attı.

"Gezi yaşanacak bir ülkeyi birlikte kurmanın şifresidir", "Gezi için adalet" dövizleri taşındı.

GEZİ'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN AİLELERİ DE ALANDAYDI

Gezi Direnişinde hayatını kaybedenlerin aileleri, Gezi davasında tutuklananların aileleri, Cumartesi Anneleri, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Musa Piroğlu, TİP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık, HDP İstanbul İl Eş Başkani İlknur Birol, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros da alana gelenler arasında yer aldı.

Sokağın girişini kapatan polise kitle "Aç aç barikatı aç" sloganıyla tepki gösterdi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta Kobane davasına ilişkin açıklama polis müdahale etti, 5 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Ankara'da adalet nöbeti 36. gününde: Gezi'den yargılananları kurtaracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa