01 Haziran 2022 07:41

Doğal gaza zammın ardından elektriğe konutta yüzde 15, sanayide yüzde 25 zam yapıldı

Elektrikte konut abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldı.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA 

Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Doğal gaza konutta yüzde 30, elektrik üretiminde yüzde 16'lık zammın ardından elektrikte konut abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldı.

Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Haziran'dan itibaren geçerli olan tarifeleri belirlendi. İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 129,0639 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat, 192,7977 kuruş oldu.

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı, 208,9154 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 278,0099 kuruş olarak belirlendi. Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 287,5739 kuruş olması kararlaştırıldı. Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 268,2821 kuruş olarak belirlendi.

Böylece sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam yapılmış oldu.

BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğal gazın birim fiyatına yüzde 30, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 16 zam geldiğini duyurmuştu.

CHP'Lİ AHMET AKIN: DOĞAL GAZDA YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 120 ZAM YAPILDI

Yapılan zamlara dair açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "İktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının bedeli fahiş oranda yapılan enerji zamlarıyla vatandaşlarımıza ödetilmektedir" dedi.

Son zamları hatırlatan Akın, böylece doğal gaz konut tarifesinde, ocak, nisan ve haziranda yapılan üç zamla birlikte yılbaşından bu yana toplam yüzde 120 oranında artış yaşandığını belirtti.

EPDK kararıyla bugünden itibaren elektriğe de zam yapıldığını ifade eden Ahmet Akın, bir yılda 3 aylık dönemlerle ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında açıklanması gereken zamlı elektrik tarifesinin temmuz yerine haziran ayında açıklandığını da kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, mayısta 240 kilovatsaat tüketimin faturası 310 lira olurken, yapılan son zamla faturanın 360 liraya dayanacağını belirterek, şöyle devam etti:

"İktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının bedeli, fahiş oranda yapılan enerji zamlarıyla vatandaşlarımıza ödetilmektedir. Saray iktidarı Rusya ile Ukrayna savaşı kaynaklı yaşanan krizi zamlara bahane olarak göstermesine karşın, hiçbir ülke vatandaşlarına bu oranda zam yapmamıştır. Türkiye, elektrik ve doğal gaza yapılan son zamlarla birlikte enerji enflasyonunda zirvede yer almaktadır. Sarayda dün gece gerçekleştirilen ekonomi toplantısının hemen ardından söz konusu fahiş zamların gelmesi iktidarın tek politikasının zam yapmak olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hem doğal gaz hem de elektrik tarifesine yapılan zamlardan vatandaşlarımız doğrudan etkileneceği gibi hayat pahalılığının daha da artmasıyla da dolaylı olarak da etkilenecektir. Söz konusu enerji zamlarının ardından yaz aylarında enflasyonun makyajlansa bile üç haneye çıkması olasıdır. İktidarın müdahale etmemesi durumunda, tüketimin artacağı yaz aylarında akaryakıt ürünlerinin fiyatının 30 liraya çıkması da kaçınılmazdır." (EKONOMİ SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Ekonomi Politikaları Kurulu üyeleriyle toplandı, Nebati ve Kavcıoğlu da katıldı

SONRAKİ HABER

Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa