01 Haziran 2022 09:05
Son Güncellenme Tarihi: 01 Haziran 2022 14:27

YSK üyelerine hakaret iddiasıyla yargılanan Ekrem İmamoğlu'nun davası 21 Eylül'e ertelendi

YSK üyelerine hakaret iddiasıyla yargılanan Ekrem İmamoğlu'nun davasının duruşması 21 Eylül'e ertelendi. Adeta miting alanına dönen adliye önünde açıklamalar yapıldı.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) eski başkanı Sadi Güven ve üyelere hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası ertelendi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 13 bin oy fark ile kazandığı 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında dönemin YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü. Duruşmada Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi. Duruşmada YSK üyelerine yönelik herhangi bir söylemin olmadığına dair uzman görüşünün yer aldığı ek rapor sunuldu. Raporun incelenmesi için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.

Duruşmanın ardından miting alanına dönen adliye önünde açıklamalar yapıldı.

ANADOLU ADLİYESİ ÖNÜNÜ MİTİNG ALANI GİBİ OLDU

CHP örgütlerinden çok sayıda kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Anadolu Adliyesi önündeydi. CHP genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba, Seyit Torun, Gülizar Biçer Karaca ve Grup Başkanvekili Engin Altay'ın yanı sıra çok sayıda ilçe belediye başkanı ve CHP'li milletvekili duruşmayı izlemeye geldi. Duruşma için gelenler arasında dün kesinleşen cezasının işlemleri için Silivri'ye giden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da vardı. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve İl Başkanı Buğra Kavuncu da duruşma için gelenler arasındaydı.

KÜÇÜK DURUŞMA SALONU VERİLDİ, ÖNÜNE BARİKAT KURULDU

Mahkeme, davanın görüleceği duruşma için küçük salon tahsis etti. Avukatlar çok sayıda avukatın ve izlemeye gelenin olduğunu belirterek büyük salon talep etti, mahkeme bu talebi karşılıksız bıraktı. Salonunun önüne barikat kurulurken kısa süreli arbede yaşandı. Ayrıca adliyenin -1. katında olan 17. Asliye ceza mahkemesine gelen merdivenler kapatıldı geçişler için sadece asansör kullanıldı.

Duruşma salonu küçük olduğu gerekçesiyle az sayıda avukatın girişine izin verildi. Genel başkan yardımcıları ve ilçe belediye başkanları salondaki yerini aldı. Bazı vekiller darlık nedeniyle salondan çıkmak zorunda kaldı. Duruşmaya İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katılmadı. Duruşma tahsis edilen küçük salonda başladı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmada Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi. 

İmamoğlu'nun avukatlarından Kemal Polat: "Celse arasında uzman görüşü raporunu dosyaya sunduk. Uzman, raporun sonuç bölümünde YSK üyelerine yönelik herhangi bir söylemin olmadığını belirtmiştir. YSK'dan kimse şikayetçi değil. Soylu, 'Bu söz bana söylendi' diye şikayetçi oldu. Tanıklarımız şu an hazır, mahkeme tarafından dinlenilmelerini talep ediyoruz" dedi.

Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaadan sonra celse arasında dosyaya uzman raporu sunulduğunun görüldüğünü belirtti, tanıkların dinlenmesi için süre verilmesini talep etti.

İmamoğlu’nun avukatlarının celse arasında sunduğu uzman görüşüne ilişkin raporun incelenmesi için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.

İMAMOĞLU İLK AÇIKLAMAYI METRO ŞANTİYESİNDE YAPTI: BÖYLE BİR DAVA UTANÇ VERİCİ

İmamoğlu, davanın 21 Eylül’e ertelendiği bilgisini, yapımı devam eden Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nın Bostancı İstasyonu’ndaki incelemeleri sırasında aldı. Erteleme kararı sonrası ilk açıklamasını metro şantiyesinden yapan İmamoğlu, “Tırnak içinde bir ‘ahmak davası’ var; sürüyor” diyen İmamoğlu, “Türkiye'de böyle bir davanın dahi olması, yapılması, sürdürülmesi ve iddia makamının daha önce ortaya koyduğu cezayla ilgili tarif, gerçekten utanç verici. Bugün beni destekleyen, yanımda olan bütün İstanbullulara, o alana gelip yürekli desteğini benden esirgemeyen bütün yol arkadaşlarıma, yoldaşlarıma, siyasi dostlarıma, herkese yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu saat 15.00'te ise "İstanbulluya ait olan makam" dediği Saraçhane'deki İBB makamında basın toplantısı düzenledi. burada daha geniş bir açıklama yapan İmamoğlu, davanın dikkatleri dağıtmak, toplumu suni gündemlerle yormak, seçmen kayıplarını durdurmak için bu açıldığını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Ben İstanbul seçimini kaybettiğimizde ağladım'' ifadelerini hatırlatan İmamoğlu, "İstanbul’un kendi malı mülkü olduğu duygusuna kapıldılar, böyle bir rüyadalar. Bu rüyadan uyanacaklar, alıştılar ağlamaya, önümüzdeki ilk seçimde de bu kez onları hep beraber hıçkıra hıçkıra ağlatacağız" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Uzun zamandır muhalefeti bastırmak için yargıyı silah gibi kullanma geleneği oluştu. Kullanıldığı tek kişi elbette ben değilim. Son bir ayda Gezi'de yıllarca hapis cezası verilmiş yol arkadaşlarım, hemşehlerim var içinde. Yine Kaftancıoğlu davası var... Dikkatleri dağıtmak, toplumu suni gündemlerle yormak, seçmen kayıplarını durdurmak istiyorlar. Bunu bir intikam aygıtına çevirerek mahkemelerle yapma çabasıdalar" ifadelerini kullandı.

DURUŞMA SONRASINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek için gelen ve Adliye önünü dolduran kalabalık duruşmadan boyunca "Ekrem İmamoğlu yalnız değildir" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları attı, "16 milyon yargılanıyor" şeklinde dövizler taşıdı. Duruşmanın ardından kurulan kürsüde açıklamalar yapıldı.

KAFTANCIOĞLU, ÖRGÜTÜNDEN DAHA FAZLA EVE GİDİP "ADALETİ" ANLATMALARINI İSTEDİ

İlk olarak CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu söz aldı. İktidarın muhalefete yönelik yargı eliyle yaptığı baskı politikalarını işaret eden Kaftancıoğlu CHP’lilere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Bizi cezalarla boğarak çalıştırmamaya çalışıyorlar. Kendi gündemlerini oluşturup vatandaşın derdini gündeme getirmemeye çalışıyorlar. 'Onların hırsı öfkesi varsa bizlerin aklı, ahlakı var' demiştim. Bugün burada şu anda bulunan ve sesimi duyan İstanbul'daki tüm CHP'lilerden yarın için bir isteğim var. Yarın partimizin yaptığı 'Sabıka Holding' çalışmasını sokaklarda vatandaşa anlattığı için benimde parti çalışmasını paylaştığım için dört yıl istenen bir davam var. Yarın biz milletvekillerimizle o davaya gideceğiz. Örgütümüz yarın öbek çalışmasını yapıp, İstanbul'daki bütün evlere girip adaletten, ekonomiden, vatandaşın derdinden söz ederek komşularıyla hemhal olacak. Bütün CHP'liler bir günde 30 eve giriyorsa, Canan başkanınızın seviyorsanız 60 eve girdiğinizi görmek istiyorum. Yarın öbek çalışmasındayız.”

"İSTANBULLULAR YARGILANIYOR"

Kaftancıoğlu'nun ardından söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İmamoğlu şahsında İstanbulluların yargılandığına dikkat çekerek, “Bizim saray iktidarına tavsiyemiz artık bu haksız, hukuksuz, temelsiz davalardan bir şey elde edemeyeceğinizi görün. Hiçbirimize bir milim dahi geri adım attıramazsınız” dedi.

“İktidarın yapması gereken CHP'nin belediye başkanlarıyla, il başkanlarıyla mücadele etmek değil enflasyonla, hayat pahalılığıyla, yoksullukla, işsizlikle mücadele etmektir” diyen Erkek, “İstanbul'u kazandık ilk seçimde Türkiye'yi de kazanacağız. Saray iktidarı kaybedecek 85 milyon kazacak. Millet İttifakı'nın adayı ilk seçimde Türkiye'nin 13. cumhurbaşkanı olacak” dedi.

"BİZ SUSMAYIZ SİZ SUSMAZSANIZ"

“Biber gazı, tazyikli su, plastik mermi, panzer, cop yetmedi. Yılmadınız, yılmıyoruz. Susmadınız, susmayacağız. Şimdi gözü mahkemelere diktiler” diyen CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Mahkeme yoluyla sizi, bizi susturmak istiyorlar. Biz susmayız, siz susmazsanız. Canan Kaftancıoğlu, genel başkanımız susmaz, yorulmaz” dedi. Davayı İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet ve Adalet Partisinden yöneticilerin de takip ettiği bilgisini de veren Altay, “Bugün görülen davaya dava bile denmez. Sarayın bu amansız, hırçın, arsız baskısına teslim olmayan günler çok yakındır. Bu baskılar bizi sadece ve sadece daha çok bilendirecek ve bizi zafere daha çok yakınlaştıracaktır. İçiniz rahat olsun” ifadelerini kullandı.

"SONLARININ GELDİĞİ KORKULARINDAN BELLİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun açıklamasında “Sonlarının geldiği korkularından belli. Artık adliyelerden medet umuyorlar. Korkuyorlar ve kaybedecekler. Bizim belediyelerimizi çalıştırmamak için her gün müfettiş gönderiyorlar. Başaramayacaklar çünkü yerelde başardık, genelde de başaracağız. Hep birlikte halkın iktidarını kuracağız” diye konuştu.

HAPİS CEZASI VE SİYASİ YASAK İSTENİYOR

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Davada mütalaasını açıklayan savcı, hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘siyasi yasak’ içeren 53. maddenin de uygulanmasını da istemişti.

Dava sürecine aşama aşama nasıl gelindiği ve iddianamenin içeriğine haberimizden ulaşabilirsiniz.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sultanbeyli'de 17 yaşındaki çocuğu istismar eden şüpheli tutuklandı

SONRAKİ HABER

Biden: Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemleri göndermeye karar verdim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa