Sansür yasası görüşülmeye başlandı: Gazeteciler yasanın çekilmesini istedi
"Dezenformasyon yasası" Dijital Mecralar Komisyonu’nda görüşüldü. HDP ve CHP kanun teklifinin geri çekilmesini istedi, AKP ve MHP'li milletvekilleri reddetti.
Fotoğraf: Pixabay
Sosyal medyada paylaşımlara muğlak ifadelerle hapis cezası getirecek olan düzenleme Dijital Mecralar Komisyonunda görüşüldü. Gazetecilik meslek örgütleri teklifin geri çekilmesini isterken, muhalefetin bu yöndeki önergeleri reddedildi.
Sosyal medyaya sansür niteliğinde engeller getirecek olan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri Meclis Dijital Mecralar Komisyonunda başladı. Halkı yanıltıcı bilgi verme, kamu düzenini bozma gibi gerekçelerle bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirecek olan teklifte, internet medyasının Basın İlan Kurumu denetimine tabi olması ve basın kartı yönetmeliğinde değişikliğe kadar birçok düzenleme yer alıyor.
GAZETECİLER TEKLİFİN ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ
Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şeyma Paşayiğit ve Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, kanun teklifinin çekilmesi için komisyon toplantısından önce siyasi parti temsilcileriyle görüştü. Son ziyarette HDP ile yapılan görüşmede HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı bir teklif. Mesela basın kartı verilmesi İletişim Başkanlığına verilerek bu şekilde kart alınması zorlaştırılıyor. Ancak kapsamı da genişletilmiş. Kamu görevlilerine, vakıflara ve derneklere verilmesinin önü açılacak. Neden? Çünkü gerçek gazeteciler görev yapmasın, biz istediklerimize kart verelim mantığı var burada” dedi.
TGS Başkanı Gökhan Durmuş “Türkiye’de gazetecilerin toplamını ilgilendiren bir düzenlemede taraflardan görüş alınmaması bizim de itiraz ettiğimiz temel noktalardan. Her ne kadar dezenformasyon kanunu olarak kamuoyuna yansıtılsa da bu sansürü beraberinde getiriyor. Muğlak ifadelerle gazetecileri suçlayan bir yerde duruyor. Karşısında da hapis cezası öngörülüyor” dedi.
Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, teklifin tümünün geri çekilmesini istediklerini belirterek, “Diğerleriyle ilgili görüşülüp üzerinde çalışılarak devam edilebilir ama dezenformasyon maddesinin teklif metninden çıkarılması en ısrarlı talebimiz. Çünkü ifade, düşünce ve basın özgürlüğüne dönük önemli bir baskı adımı daha atılıyor” dedi.
KOMİSYON BAŞKANI: ABD VE AVRUPA’DAKİLERİ İNCELEDİK
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bugüne kadar yaptıkları 18 toplantıda sosyal medya ağların temsilcileriyle buluştuklarını söyledi. Kanun teklifini hazırlarken Almanya, Fransa, Londra, Amerika’daki düzenlemeleri incelediklerini söyleyen Yayman, cinsel istismar, ırkçılık, siber faşizm, ergen mobbingi, istismar, nefret suçu, ötekileştirme ve buna benzer kavramlar konusunda hassasiyet geliştirdiklerini ifade etti. Yayman, “Biz dezenformasyon yapılmasına karşıyız. Dezenformasyon meselesi siyaset üstü, partiler üstü meseledir”
MUHALEFETİN TEKLİFİ REDDEDİLDİ
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, teklifin AKP’nin torba yasa biçimiyle, kapalı kapılar ardında hazırlandığını belirterek, “Sadece saraydan şekillenen ama meslek örgütlerinin, siyasetçilerin dinlenmediği teklif var” dedi.
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da kanun teklifi hazırlanırken konunun paydaşlarından görüş alınmadığına dikkat çekerek, “Dünyada 138 ülke arasında 117. sırada yer alan bir yargı sisteminden bahsediyoruz” dedi.
CHP ve HDP milletvekilleri, Anayasa’nın düşünce, ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili hükümlerine aykırı olduğununu gerekçesiyle teklifin müzakereye geçilmeden reddedilmesi önergeler verdi. Ancak önergeler, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
"HABER SUÇ DEĞİL" DİYE SAVUNDU
Teklif sahibi MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, teklifin en çok tartışılan 29. maddesi hakkında "'Haber vermekle bu suç oluşmaz' diyor. Tasalanmanıza gerek yok" deyince, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Ben tasalanmıyorum altı yıl yattım" yanıtı verdi. (Ankara/EVRENSEL)