02 Haziran 2022 04:10

Direnişteki Asen Alüminyum işçileri: Ailemizi geçindirebilmek istiyoruz

Asen Alüminyum’da Birleşik Metal-İş’e üye olan ve işten atılan 70 işçi direnişlerini sürdürüyor. İşçiler sendikalı çalışmak ve insanca yaşayabilecek bir ücret almak istediklerini söylüyor.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Rojda KİRAZ
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Sendikalaştıkları için işten atılan ve fabrika önünde direnişe geçen Asen Alüminyum işçileri kararlı olduklarını söylüyor. Patrona seslenen işçiler, “Ara bulucuyla boşuna zaman kaybetmesin, gelsin sendika ile masaya otursun, anlaşsınlar” dedi.

Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Alüminyum’da Birleşik Metal-İş’e üye olan 70 işçi işten atıldı. Fabrika önündeki direnişlerinde bir aya yaklaşan Asen Alüminyum işçileri kararlı. Sendikalı çalışmak ve iyi bir yaşam için iyi bir ücret isteyen işçiler, mücadelelerini sürdürüyor.

4 yıldır Asen Alüminyum’da çalışan Emre Baki, sadece anayasal haklarını kullandıkları için işten atıldıklarını söyledi. Baki, “Benim devlet yetkililerinden tek istediğim, burada yapılan usulsüz çıkarmalar, mobbingler ve anayasayı çiğneyen işveren ve işveren vekillerine bir an önce müdahale etmeleri” dedi. Gebze-Dilovası bölgesinde patronların sendikaya karşı düşmanca yaklaştığını söyleyen Baki, “İşçi birleştiği zaman ne kadar güçlü olacağını onlar da görüyor. Sendikal mücadelemizden sonra içeride olan arkadaşlarımıza işverenin teklif etmiş olduğu maaş en düşük 6 bin TL, iki tam ikramiye, bayram paraları ve ticketler... Patron bunların üstüne ‘Ben size her şeyi yapacağım. Zor bir süreçten geçiyordum, o yüzden yapamadım’ gibi söylemlerde bulunuyor. Halbuki içeride olan arkadaşlarımız da bunların hepsinin geçici bir süreç olduğunu, sendikal mücadele bittikten sonra kendilerinin teker teker farklı sebeplerden çıkarılacağını biliyor. Özellikle bu bölgede sendikayı istemiyorlar. Burası Türkiye’nin kalbi gibi, bütün sanayi burada. İşçilerin birleşerek daha güçlü olduklarının farkındalar, o yüzden sendikalı olmasını istemiyorlar” dedi.

‘KEŞKE DAHA ÖNCE SENDİKALI OLSAYDIM’

Daha önce sendikalı olmadığı için pişman olduğunu söyleyen Baki, “Kimse korkmasın, ben 38 yaşındayım, bu yaşıma kadar sendikalı olmadığıma pişmanım, keşke daha önce tanışsaydım, daha önce sendikalı olsaydım, daha önce mücadele verseydim. Evet bizlerin de korkuları oldu, ev geçindiriyoruz, ülkenin bu ekonomik durumunda ev geçindirmek kolay değil ama maddiyat bir yere kadar. Bizim burada verdiğimiz onur mücadelesi. Burada yaptığımız şey sadece şahsımız için değil, Türkiye’de çalışan tüm emekçilere sirayet edecek bir durum” diye konuştu.

‘OĞLUM 5 AY ÇALIŞTI, BIRAKTI’

6.5 yıldır Asen Alüminyum’da çalışan Derya Koca buranın en eskilerinden. Hatta bir dönem oğlu ile birlikte de çalışmış. Oğlu 5 ay çalıştıktan sonra, “Buradan hiçbir şey olmaz” diyerek işten ayrılmış. Kendisinin o dönem verdiği emeği bırakamadığını söyleyen Koca, “Dürüst olmak gerekirse baskı yoktu ama hiçbir hakkımız da yoktu. Hakkımızı istediğimiz zaman ‘Bu kadar’ diyorlardı. Biz sadece daha iyi bir maaş istedik, bayram parası ve ikramiye istedik, fazlasını zaten istemedik. En eski eleman benim, benim maaşım 4 bin 600 TL, yeni gelen elemanla benim maaşım aynı, ben bunu dile getirdiğim zaman ‘Daha ne olsun’ dediler. İlk defa böyle bir direnişe katılıyorum. Şu ana kadar gayet güzel gidiyor, gayet memnunuz. Bize çok destek oluyorlar, sonuna kadar devam edeceğiz. Eşim ve çocuklarım da destekliyor. Bir oğlumla beraber burada 5 ay çalıştık, 5 ay sonra ‘Buradan hiçbir şey olmaz’ dedi, işi bırakıp gitti. Ama ben emeğim olduğu için burayı bırakamamıştım” dedi.

‘BİR KİŞİ SESİMİZİ DUYURAMAYIZ, BİRLİK OLALIM’

Daha 1 yılını doldurmamış Gülten Kaya ama kapı önünde. “İnsan gibi muamele görmek ve tabii ki haklarımızı almak istiyorduk” diyen Kaya, bu yüzden direnişe geçtiklerini söyledi. Hep beraber birlik olduklarını söyleyen Kaya, “Bir kişi sesimizi duyuramayız, hep beraber olursak başarılı oluruz diye düşündük, o yüzden bu yola çıktık. Direnişimiz devam ediyor, arkadaşlarımızın ve gelen misafirlerimizin desteği ile buraya kadar geldik, bundan sonra da buradayız, bize yine destek vermeye devam etsinler, gelsinler istiyoruz. Ailemizde önce ‘Yapmayın, gitmeyin’ diyen oldu ama sonrasında gördüler biz haklı bir direnişteyiz, hakkımızı istiyoruz, ondan sonra destek olmaya başladılar” dedi. İçeride olan arkadaşlarına da seslenen Kaya, “Asgari ücret belli, asgari ücret açlık sınırının altında ama bunu işverene anlatamıyoruz. Bunu anlatabilmek için örgütlendik, inşallah başarılı oluruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İçerideki arkadaşlara bir şey söylemek istiyorum. Biz de içerideydik, gelin hep beraber olalım, birbirimize omuz verelim, şimdi karar zamanı, ya şimdi bizimle bir olursunuz ya da bu ücretlerle çalışmaya devam edersiniz” diye konuştu.

‘ALDIĞIMIZ ÜCRET YETMİYOR’

9 aydır Asen Alüminyum’da çalışan Türkan Han, geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Aldıkları ücretin kendilerine yetmediğini söyleyen Han, “Çalışma şartları ağırdı. Bu ağır şartlarda asgari ücretle çalışıyoruz. Zamlar da aldı başını gitti, geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Aldığımız ücretler yetmiyor, ailemiz, çocuklarımız var. Çok bir şey de istemedik, haklarımızı istedik ama sonuç bu. İlk defa böyle bir şey yaşıyorum. Şu an çok iyi, desteğe gelenler var. Ailem de yanımda, inşallah kazanırsınız diyorlar” dedi.

‘PATRONU BİZ BU HALE GETİRDİK’

4.5 yıldır burada çalışan Ergün Yayla da patronun büyüdükçe kendilerinin küçüldüğünü söyledi. Yetkililere de seslenen Yayla, “İçeride ayrımcılık vardı. Herkesle aynı dil tutulmuyordu. Altta kalanlar ezilmeye mahkumdu, böyle böyle 4 yılı geçirdik ama hiç memnun değildim. Direniş çok güzel gidiyor. Ailem karşı çıkıyordu ama şimdi onlar da kabullendi, hakkımızı almamızı istiyorlar. Yetkililerden bize, işçi sınıfına sahip çıkmasını istiyoruz. Yetkiyi verdiler, bize sahip çıksınlar. Başka bir şey istemiyoruz, patronlara destek vermesinler, işçi sınıfına destek versinler. Patronu biz bu hale getirdik. Ufak bir atölyeyken, şu an koca bir fabrika. O büyüdükçe biz daha da küçüldük. Sermayesi büyüdükçe gözü bizi görmedi” dedi.

‘İHTİYACIMIZ OLANI ALAMIYORUZ’

Erkan Saray da 2.5 yıldır bu fabrikada çalışıyor. Anayasal haklarını kullandıklarını söyleyen Saray, “Yükselen enflasyonla birlikte işçiler hak edişlerinin çok altında çalışıyordu. Biz işverene siz büyürken biz de büyüyelim dedikçe bize sırt çevirdi. Biz de anayasal hakkımız olan sendikalaşmayı seçtik. Fabrika büyürken biz de ekonomik olarak ailemizi geçindirebilmek istedik. Ama onlar ‘Biz büyüyelim, siz hiçbir şekilde büyüyemezsiniz’ dediler. Onlar otoritelerinin sarsılmasından korkuyor ama aslında sendikalı çalışmak otoriteyi sarsacak bir şey değil, sendikalaşan firmaları takip etsinler. Sendikalaşarak ihracat anlamında, disiplin anlamında ne kadar ilerleyebileceklerini görmeleri gerekir” dedi. “Şu an ülke ekonomisinde hiçbir işçi ben ihtiyacım olanı alabiliyorum diyemez” diyen Saray şöyle devam etti: “Bilinçli olalım, ülkece sendikalaşalım. Biz çaresizlik içerisinde değiliz. Yasa dışı bir eylem yok, biz yasalar karşısında haklıyız. Bu haklılığın devamında da sendikal hakkımızı alacağız. Ara bulucularla boşuna zaman kaybetmesinler, gelsinler sendika ile masaya otursunlar, anlaşsınlar” diye konuştu.

‘ARTIK ÖRGÜTLENMEK İSTEYEN HER İŞÇİ AYNI ŞEYİ YAŞIYOR’

İşçilerin örgütlendiği Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, hakkını arayan ve sendikalaşmak isteyen her işçinin yaşadığı gibi burada da işçilerin aynı sorunlarla karşılaştığını söyledi. Patronun yaptığı yasa dışı uygulamaların görünmediğini söyleyen Çiftçi, “70’in üzerinde arkadaşımız işten atıldı. İlk günden bu yana direnişe geçtik. Bu süreçte fabrikada üretim yapılmıyor, taşeron işçiler işe alınıyor. Üretim yok ama bir taraftan da işveren üyemiz işçilere mobbing uygulamaya devam ediyor. Sendikadan istifa edilmesine dönük çalışmaları sürüyor işverenin. Bununla ilgili suç duyurularında bulunduk ama bir klasiğe döndü artık memlekette. İşverenin yaptığı yasa dışı uygulamalar yerel ve genel anlamda yöneticiler tarafından görünmüyor, biz direnişimize devam ediyoruz” dedi. Asen Alüminyum’da işçilerin verdiği mücadelenin sadece kendileri için olmadığını söyleyen Çiftçi, “Gebze’de, Dilovası’da, farklı iş kollarında örgütlenmek isteyen her işçi artık bu durumu yaşıyor. Bu ülkede sendikalaşma hakkının olduğunu patronlara ve iktidara gür bir sesle söylememiz gerekiyor. Bunun da önemli bir sınıf dayanışması ile olabileceğine inanıyoruz. Herkesi Asen direnişine omuz vermeye, dayanışma içerisinde olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Savunma Bakanı Akar, F-16 görüşmlerinin olumlu geçtiğini duyurdu

SONRAKİ HABER

3600 ek gösterge kapsamını Cumhurbaşkanı belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa