01 Haziran 2022 21:50
Son Güncellenme Tarihi: 02 Haziran 2022 18:51

Eğitim emekçileri, rekabete neden olacak yasaya “hayır” dedi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin, Eğitim Sen'in çağrısıyla pek çok ilde basın açıklamaları yapıldı. Eğitim emekçileri kanunun geri çekilmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen öğretmenler arasında rekabeti artırmayı hedefleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin pek çok ilde basın açıklaması yaptı.

ADANA

Eğitim Sen Adana Şubesi, Heykelli Park’ta bir araya geldi.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, öğretmenlerin ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanmasını istediklerini söyledi.

“KANUN EĞİTİM EMEKÇİLERİNİ AYRIŞTIRMAYI HEDEFLİYOR”

Kaya, kanunun eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden ayrıştırarak böldüğünü ve aynı işi yapan emekçiler arasında kadrolu, sözleşmeli, ücretli öğretmen ayrımlarına ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ ayrımı ekleyerek kariyer basamaklarına göre ücret ve sosyal haklar getirerek ücret uçurumunu arttırdığını, iş güvencesini ve ekonomik talepleri güvenceye almadığını ifade etti.

Ülkedeki bütün meslek kanunları kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin ayrıntılı düzenlemeler içerirken Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik olarak ve dar bir çerçevede düzenlendiğini dile getiren Kaya, “Gerçek bir meslek kanunu biçim ve içerik açısından eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almak durumundadır” dedi.

“DEĞERLENDİRME KOMİSYONU ŞAİBELERE NEDEN OLACAK”

Adaylık sınavı kaldırılarak MEB bünyesinde kurulacak bir değerlendirme komisyonuna devredilmesinin öğretmenlerin adaylığının kaldırılmasında şaibeli ve adaletsiz uygulamaları gündeme getireceğini ifade eden Kaya, “Öğretmen atamalarında olduğu gibi, bu konuda da ayrımcı ve haksız uygulamaların önünü açacaktır” dedi.

“ÖĞRETMENLERİ AYRIŞTIRAN UYGULAMALARA SON VERİLMELİ”

Öğretmenlerin kariyer basamağına başvurusunu kademe ilerleme cezası almamış olmaya bağlandığını dile getiren Kaya, “Siyasal iktidara her koşulda biat eden, eleştirmeyen, sorgulamayan, adaylık sürecinden itibaren iktidara yakın sendikalara üye olmaya yönlendirilen bir düzenlemenin eğitim sistemini ileriye taşıması mümkün değildir. Yapılması gereken ÖMK’da yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)


EĞİTİM İZMİR ŞUBELERİ: ÖĞRETMEN MESLEK KANUNU SON DERECE SIĞ VE YETERSİZDİR

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, öğretmen meslek kanunu ve yönetmeliğinin iptal edilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal okudu.

Bütün eleştiri ve itirazlara rağmen öğretmenlik meslek kanunu ve yönetmeliğinin TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan Vardal, “Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin ayrıntılı düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik olarak ve dar bir çerçevede düzenlenmiştir. Özel sektörde çalışan öğretmenlere yazılı sınava katılma hakkı tanınması bu eksikliği gidermediği gibi, ÖMK ve yönetmelik içerik olarak son derece sığ ve yetersizdir” dedi.

HAKLARIMIZI GÜVENCEYE ALACAK BİR DÜZENLEME YOK”

Yönetmelik düzenlemesinin eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana daha da karmaşık hale getirdiğini vurgulayan Vardal, “Eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlik mesleği gibi önemli bir konu, birkaç kanun maddesi ve onun paralelinde hazırlanan yönetmelik üzerinden kariyer basamakları ve sembolik maaş artışına indirgenerek ele alınmıştır. Aynı işi yapan öğretmenler arasında halen var olan kadrolu, sözleşmeli, ücretli öğretmen ayrımlarına ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ gibi yeni statülerin eklenmesi doğru değildir. Gerçek bir meslek kanunu biçim ve içerik açısından eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almak durumundadır. Kanunda da yönetmelikte de haklarımızı güvenceye alacak bir düzenleme yer almamıştır” ifadelerini kullandı.

“Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesini Anayasa Mahkemesi ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almış durumdadır” diyen Vardal, “Yapılması gereken ÖMK’da yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Eğitim Sen olarak gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı gerek hukuksal, gerekse örgütsel mücadelemiz sürecektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


EĞİTİM SEN BURSA: KANUN İPTAL EDİLMELİ

Eğitim Sen üyeleri Bursa’da basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Bursa Şubesinin çağrısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen eğitimciler adına açıklamayı Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksek Bayraktar okudu.

Eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlik mesleği gibi önemli bir konu, birkaç kanun maddesi ve onun paralelinde hazırlanan yönetmelik üzerinden kariyer basamakları ve sembolik maaş artışına indirgenerek ele alınmıştır diyen Bayraktar, “Aynı işi yapan öğretmenler arasında halen var olan kadrolu, sözleşmeli, ücretli öğretmen ayrımlarına ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ gibi yeni statülerin eklenmesi doğru değildir. Öğretmenlerin kariyer basamaklarına göre ücret ve sosyal haklar bakımından farklılaştırılması, Anayasa’nın 55’inci maddesinde belirtilen ücrette adaletin sağlanması ilkesine aykırıdır” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


 MANİSA

Eğitim Sen Manisa Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu ve bu kanunda Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği adı altında yapılan değişikliği protesto etti.

Yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuracaklarını belirttikleri basın açıklamasında Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Öğretmenlik Meslek Kanunu, diğer meslek kanunlarından farklı biçim ve içerikte hazırlanmış, yönetmelik de aynı mantık üzerinden çıkarılmıştır” ifadeleriyle hem kanunun hem de yönetmeliğin yasaya aykırı olarak hazırlandığı söyledi.

“Gerçek bir meslek kanunu biçimi ve içeriği açısından, eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almak durumundadır” diyen Şener, öğretmenleri birbirinin rakibi haline getiren tüm uygulamalara karşı her zeminde mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. (Manisa/EVRENSEL)


KAYSERİ

Eğitim Sen Kayseri Şubesi, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Kayseri Şubesi Başkanı Sedat Ünsal okudu.

Ünsal açıklamasında, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Yönetmeliğine karşı hukuksal ve örgütsel mücadelelerinin süreceğini belirtti. (Kayseri/EVRENSEL)


ÇAYCUMA

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği çağrısıyla Çaycuma öğretmenevi önünde eğitim emekçileri bir araya geldi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu üyesi Orhan Çakmak, okudu.

Çakmak, “Yapılması gereken ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması,öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir” dedi. (HABER MERKEZİ)


ANTEP

Eğitim Sen Antep İl Örgütü Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı “Gerçek bir meslek kanunu biçim ve içerik açısından eğitim emekçilerinin temel haklarını ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almak durumundadır. Kanunda da yönetmenlikte de haklarımızı güvenceye alacak bir düzenleme yer almadığını görebiliyoruz” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği 6 bin 886 mültecinin sınır dışı işlemlerinin başladığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Gezi'ye katılanlara 'sürtük' diyen Erdoğan'a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa