2 Haziran 2022 18:41

Eğitim Sen'den 50/d istihdamına tepki: Araştırma görevlileri güvenceli çalışmalı

Araştırma görevlilerine güvencesiz istihdamı dayatan 50/d sorununun çözülmesini isteyen Eğitim Sen, bunun kanuna da aykırı olduğunu hatırlattı.

Eğitim Sen'den 50/d istihdamına tepki: Araştırma görevlileri güvenceli çalışmalı

Fotoğraf: Pixabay

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), araştırma görevlilerinin güvencesiz istihdamının cisimleşmiş hali olan 50/d sorununun artık çözüme kavuşturulmasını istedi. Eğitim Sen merkezinden yapılan yazılı açıklamada, geçmişte yürütülen mücadelelerle ve alınan yargı kararlarıyla araştırma görevlilerinin istihdam biçimi olarak 2547 sayılı Kanun’un 50/d maddesinin kullanılamayacağının hükme bağlandığı hatırlatıldı.

BASKIYA ZEMİN HAZIRLIYOR

Ancak güvencesiz istihdamın, siyasi iktidar açısından ‘Makbul görülen ve görülmeyen’ denetimini kolaylaştırması, emekçiler üzerindeki politik baskılara zemin hazırlaması ve liyakati değil sadakati önceleyerek kadrolaşmaya zemin hazırlaması nedeniyle 2018 yılından itibaren tüm araştırma görevlilerinin istihdamında 50/d’nin temel alınmasının sağlandığına işaret edilerek “Ne yazık ki halihazırdaki mevzuata göre 33/a kapsamında istihdam edilmesi gereken araştırma görevlilerinin 50/d kapsamında istihdam edilmelerine üniversitelerden(!) ve yandaş sendikalardan destek geldi” denildi.

İŞSİZ KALMA KAYGISI VAR

Açıklamada 50/d konusundaki gerçekler sıralandı: “2547 sayılı Kanun incelendiğinde görülecektir ki 50/d araştırma görevlisi istihdam biçimi değildir. Araştırma görevlilerinin istihdamı 2547 sayılı Kanun’un 33/a maddesinde düzenlenmiştir. 50/d ile istidamı savunan çevreler, “Bir araştırma görevlisinin işini yapıp yapmadığı nasıl denetlenecektir?​” sorusunu ortaya atmaktadırlar. Bu sorunun cevabı ise oldukça basittir! Araştırma görevlilerinin işi araştırma yapmaktır. Kaldı ki doktorasını bitiren araştırma görevlilerine, hak ettiği kadro verilmediği gibi ödül olarak da işsizlik sunulmaktadır. Araştırma görevlilerinin işsiz kalma kaygısı taşımadan, özgürce araştırmasını yapabilmesi bir haktır ve bu hakkın güvence altına alınması gerekmektedir” denildi.

Araştırma görevlilerinin güvenceli biçimde istihdam edilmesinin ısrarla savunulacağının belirtildiği açıklamada “50/d’li tüm araştırma görevlilerinin öncelikle 33/a kadrosuna geçirilmesini, ardından ise üniversitelerin bütününde güvenceli istihdamı, akademik özgürlüğü ve demokratik bir öğrenme iklimini tesis edecek politikaların yaşam bulmasını talep ediyoruz. Doktorasını bitirdikten sonra araştırma görevlilerine bir yıl daha çalışma hakkı vermek, doktorasını bitiren ve evrensel bir akademik unvan olan ‘doktor’ unvanını almış bir bilim insanının işsiz bırakıldığı gerçeğini değiştirmeyecektir” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et