İngiltere'nin Ruanda'ya göndermeyi planladığı sığınmacılar açlık grevine başladı
İngiltere'ye botlarla gelen sığınmacılar, Ruanda'ya gönderilmek istenmelerine karşı açlık grevine başladı.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
İngiltere'de, Manş Denizi'ni geçerek ülkeye gelen sığınmacılardan bazılarının Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilme planına tepkiler sürüyor. BBC, İngiltere'den gönderilmesi planlanan ve gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılarla görüştü. Ruanda'ya gönderileceklerine ilişkin resmi bildirim alan sığınmacılar, açlık grevine başladıklarını duyurdu.
BBC Arapça Servisi'ndan Mohamed Shalaby ve Emir Nader'in haberine göre Gatwick Havalimanı yakınındaki Brook House gözaltı merkezindeki 17 sığınmacı, kendilerine verilen gönderilme kararının detaylarını paylaştı. 1 Haziran tarihli bir belgede, sığınma başvurusu yapan kişinin bilgileri yer alıyor ve yakın zamanda Ruanda'nın başkenti Kigali'ye sevk edileceği bilgisi yer alıyor. Belgede, sığınmacının bu karara itiraz hakkının bulunmadığı da bildiriliyor.
İngiltere'de hükümet, sığınmacılardan bazılarını Ruanda'ya gönderme doğrultusundaki kararını Nisan ayında açıklamıştı. İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere'den Ruanda'ya gönderilecek ilk grubun 14 Haziran'da hareket edeceğini belirtmişti. Sığınmacıların gönderilmesine ilişkin Ruanda'yla yaklaşık 120 milyon Sterlin değerinde anlaşma yapıldığı da açıklanmıştı.
Beş günlük açlık grevi yapan 17 kişi arasında olduğunu aktaran sığınmacı, yemek yemediklerini, açlık grevini şekerli su ile sürdürdüklerini, gardiyanların ise kendilerine şeker vermeyi kestiğini anlattı. İngiltere'de ailesi bulunan ve Ruanda'ya gönderilmesi planlanan Ali, göç merkezindeki yetkililerin kendisini "yemek yemeye ve Ruanda uçağına sağlıklı binmeye" telkin etmeye çalıştıklarını söyledi.
Gözaltı merkezindeki sığınmacılar, merkezde kameralı cep telefonlarının yasak olduğunu, yalnızca internetsiz telefonların kendilerine verildiğini belirtti.
Ruanda'ya gönderilme kararının iletildiği belge, 20 sayfa uzunluğunda ve yalnızca İngilizce olarak hazırlanmış. Bir bölümde ise, belgenin içeriğini açıklamak için tercümanın hazır bulunduğu bilgisi veriliyor. Sığınmacılardan ikisi, imzalamaları gereken belgeyle ilgili BBC muhabirinden bilgi istedi çünkü belgeyi okumaya yeterli İngilizceleri bulunmuyordu.
Toplamda kaç kişiye Ruanda'ya gönderilme kararının iletildiği açıklanmadı. Ancak Care4Calais adlı vakıf, geçen ay ülkeye gelen yaklaşık 100 kişiye kararın bildirildiğini tahmin ediyor. Care4Calais, 60'tan fazla kişiye konuyla ilgili destek sağlıyor.
BBC'nin Brook House gözaltı evindeki açlık greviyle ilgili değerlendirmesini istediği İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Merkezdekilerin sağlığı ve refahına azami önem gösterdiklerini" ileri sürdü.
NE OLMUŞTU?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, 1 Ocak'tan itibaren İngiltere'ye "yasa dışı" giriş yapan herkesin Ruanda'ya gönderileceğini ve oraya yerleştirileceğini açıklamıştı. Plana, muhalefetin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri de tepki göstermişti. Londra merkezli Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, konuya ilişkin açıklamasında, sığınma işlemleri için insanları başka bir ülkeye göndermenin "sorumsuzluğun doruğu" olduğunu, hükümetin ise şu anda iltica konularında "insanlıktan ve gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu" gösterdiğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)