Hekimler kamu hastanelerinden neden istifa ediyor, hangi branşlardan uzaklaşıyor? - Dr. Levent Tufan Kumaş | Sağlık Olsun

Sağlık Olsun'da Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki hekim krizini ve hekimlerin kamudan neden ayrıldığına dair soruları yanıtladı.

03 Haziran 2022 20:00
Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

İktidarın hekimlere dayattığı yoksulluk sınırında ücret, ağır çalışma koşulları, karşılanmayan talepler, sağlıkta durmayan şiddet son dönemde kamu hastanelerinde çalışan doktor istifalarını artırdı. Birçok ilde bazı bölümlerde tek bir uzman hekim kalırken Urfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 1.5 yılda istifalar nedeniyle 9 bölüm kapandı. Son olarak Bursa Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkoloji Kliniğinde çalışan son hekimin de istifası sonucu, klinik hekimsiz kaldı. Kliniğin kapatılacağı iddiaları üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz hastanede çalışması için bir yan dal uzmanının görevlendirildiğini ifade etti.

Yaşananlara ilişkin konuştuğumuz Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, açıklanan enflasyon rakamlarını hatırlatarak “Hekimler yoksulluk sınırı altında, şiddetle karşı karşıya çalışıyorlar. Özlük hakları ve çalışma koşullarının ağırlığı hekimleri kamu hastanelerinden uzaklaştırıyor” dedi.

REKTÖR SORUNU DOĞRULADI

Bursa Uludağ Üniversitesi Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkoloji Kliniğinde görevli bir hekimin açık kalp ameliyatı olması, bir hekimin de istifası sonucu klinik hekimsiz kaldı. Kliniğin kapatılacağı ve hastaların çevre illere gitmek zorunda kalacağının iddia edilmesi üzerine çok sayıda hasta yakını sesini yükseltince hastane rektörü de yaşanan sorunu kabul eden açıklama yapmak zorunda kaldı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, onkoloji kliniğinde hizmetin durmayacağını, hizmet vermeye devam edileceğini ileri sürerek “Üniversite hastaneleri ve tıp fakülteleri eleman yetiştiriyor. Ancak maalesef vakıf üniversiteleri ve ona bağlı hastaneler bu elemanları transfer ediyorlar” dedi.

"HEKİMLER YOKSULLUK SINIRINDA YAŞIYOR"

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, kamu hastanelerinde artan hekim istifalarının nedenlerini şu sözlerle anlattı: “Bugün açıklanan enflasyon rakamını gördünüz. Hekimler yoksulluk sınırı altında çalışıyorlar. Özlük hakları ve çalışma koşullarının ağırlığı hekimleri kamu hastanelerinden uzaklaştırıyor. Bir de sağlıkta şiddet meselesi var. Buna ilişkin bir şeyler yaptılar ancak bu bizim talebimizi karşılayan bir şey değil” dedi.

"REKTÖRÜN ÖNERDİĞİ ÇÖZÜM YANLIŞ"

Artan hekim istifalarının Bursa’ya özgü olmadığını birçok ilde benzer sorunların yaşandığını dile getiren Kumaş, Rektör Kılavuz’un açıklamasının doğru olduğunu aynı şeyleri söylediklerini belirterek “Ancak rektörün açıklamasında kendisine katılmadığımız bir nokta var. Kılavuz ‘Biz yetiştiriyoruz vakıf üniversitelerinde çalışıyorlar’ diyor ama bunu engellemeye yönelik bir çözümleri yok. Çözüm önerisi yanlış. Hekim göçünü engellemek, kısıtlamak, hekimin nerede çalışacağına karar vermek sorunu çözmez. Daha çok zarar verir diye düşünüyorum. İşte tam da bu yüzden bazı branşlarda eksiklik var. Ve bu engellerle bu branşlarda hekimleri tutmak imkansız hale gelir” dedi.

"RİSKLİ BÖLÜMLER ARTIK TERCİH EDİLMİYOR"

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına bakıldığında hekimlerin malpraktis davaları, bazı branşların asistanlık sürecinin zorlu ve yıpratıcı olması, zorunlu hizmet gibi sebeplerle daha az riskli bölümleri tercih ettiklerinin görüldüğünü hatırlatan Kumaş “Genç hekimler artık pediatri, kadın doğum, kalp damar cerrahi ve genel cerrahi gibi riskli alanları tercih etmiyor. Bunun bir karşılığı olmalı, bu alanlara teşvik edici önlemler alınmalı. Bakın bugün bir kadın doğum uzmanı verdiği onca yıllık emeğini kenara koyup, TUS’a girerek daha az riskli alanda çalışmak arzusuyla biyokimya uzmanı olabiliyor. Bu da sorunu anlatan somut bir örnek” dedi.

"İSTİFALAR RANDEVU SİSTEMİNİ DE ETKİLİYOR"

Kamudan istifa eden hekimlerin çalıştıkları alanlarda çok yüksek ücretler kazanmadığına da dikkat çeken Dr. Kumaş, “Kamudaki standart özelde de belirleyici oluyor aslında” dedi. Kamudan istifaların randevu sistemini de etkilediğine değinen Kumaş, “Bir hekim emekli olduğunda ya da istifa ettiğinde  o alanda bir boşluk oluşuyor. Orada sağlık hizmeti bekleyen bir hasta topluluğu var. Bu ihtiyaç bu kez diğer hekimlerin üzerine kalıyor. Yük artıyor. Haliyle orada çalışmaya devam eden hekim üzerindeki bu baskı yeni istifalara da sebep oluyor” diye konuştu.

Sağlık Olsun her cuma Evrensel'de. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de ulaşıma yine zam yapıldı: Tam 7,64 TL, öğrenci 2,58 TL

SONRAKİ HABER

Google Maps'te grevin "G"si kazanım getirdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa