Bursa Çevre Platformu: Uludağ milli parktır ve milli park olarak kalmalıdır
Bursa Çevre Platformu'nun 5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle yaptığı açıklamada Uludağ'ın milli park olarak kalması gerektiği vurgulandı.
Fotoğraf: İhsan Çelepkolu/Evrensel
Bursa Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Uludağ sarı alan yerleşkesindeki milli parklar müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı Sedat Güler okudu.
“Yaşadığımız kent Bursa bundan 30 yıl önce ‘Yeşil Bursa’ adıyla anılırdı. Ama gittikçe artan ve teşvik edilen nüfus yoğunluğunun getirdiği kontrolsüz çarpık kentleşme, kaçak ve yasal sanayileşme betonlaşmayı arttırmış, Bursa’nın tarımı, havası ve suyu kirletilmeye ve hızla yok olmaya başlamıştır. Artık Bursa havası en kirli şehirlerden biri ve şehir merkezinden geçen dereleri fabrikaların deşarj ettiği kimyasal atık halinde akıyor. Verimli Bursa ovalarında ki tarım alanları hızla betonlaşıyor” diyen Güler, Bursa'nın sorunlarına dikkat çekti.
“SU ŞEHRİ BURSA HIZLA KURAKLIĞA İTİLİYOR”
Bursa’nın yaşam kaynağı Uludağ’ın derelerinin ise oteller ve diğer tesislerin atıkları ile kirlendiğini söyleyen Güler, “Temiz akan su kaynakları ise, su daha toprağa düşmeden kaynağından borularla yerel yönetim ve su şirketlerin kurduğu su fabrikalarının depolarına ve kasalarına akıyor. Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor” dedi.
“ULUDAĞ MİLLİ PARK OLMAKTAN ÇIKARILACAKTIR"
Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan “Uludağ Alan Başkanlığı” kanun tasarısından söz eden Güler, “Kanun TBMM’ne getirilip kabul edilirse Uludağ Milli Parkı’ndaki yapılaşma ve insan baskısını artacak; önce Uludağ’ı, ardından Bursa’yı yok oluşa götürecek bir süreç başlayacaktır. Bu yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra Uludağ Milli Park olmaktan çıkarılacaktır” diye ekledi.
“ULUDAĞ SİYASETİN VE SERMAYENİN TALANINA BIRAKILAMAZ”
Bursa Barosu, TMOOB ve DOĞADER'in Uludağ’daki yapılaşma ve talana karşı açtığı 27’ye yakın dava bulunduğunu ve davaların hâlâ devam ettiğini söyleyen Güler, “Uludağ, Bursa’nın yaşam kaynağı, doğal ve kültürel mirasıdır. Uludağ’da tespit edilen yüzlerce endemik bitkilerin 32’si Dünya’nın hiçbir yerinde yoktur. İşte bu yüzden Uludağ milli parktır ve milli park olarak kalmalıdır. Alan başkanlığı yasası ile yapılaşma ve talan artacak, Uludağ ormanlarının, su kaynaklarının, endemik bitki çeşitliliğinin yok oluşu hızlanacak ve gelecekte Uludağ eteklerindeki yerleşim yerlerinden başlayarak Bursa’yı da yok edecektir. Bunun içindir ki Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına ve insafına bırakılamaz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir Bursa bırakabilmek için, Uludağ milli park olarak kalmalı ve milli park kanunları tavizsiz uygulanmalıdır” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)