Cemevlerine ibadethane statüsü İzmit Belediye Meclisi’nde görüşülecek
Cemevlerinin yasal statüsünün tanınmasıyla ilgili hazırlık, İzmit Belediye Meclis toplantısında yarın gündeme getirilecek.
Fotoğraf: Google Maps
İzmit Belediye Meclisi bünyesinde bulunan sosyal hizmetler komisyonunda bir süredir görüşülen cemevlerinin yasal statüsünün tanınmasıyla ilgili hazırlık; 7 Haziran Salı günü yapılacak olan İzmit Belediye Meclis toplantısında gündeme getirilecek. Toplantı öncesi Kocaeli’de bulunan cemevlerinin başkanları, köy muhtarları ve Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam ile görüştük.
"OLUMLU BİR ADIM"
Körfez Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ziya Karadağ atılan bu adımı olumlu bulduğunu belirterek, "Belediye meclisinde gündeme getirilme sürecinde bizler de destek sunduk. Olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Eğer kabul edilirse Kocaeli’de bir ilk gerçekleşmiş olacak, temennimiz odur ki diğer belediyelere de örnek olsun. Alevilere bugüne kadar verilmeyen hakların artık tanınması gerekir. Belediyelerin bu statüyü tanımasının önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.
İzmit Mecidiye Köyü Muhtarı Fahrettin Korkutan, "Bu statünün belediye tarafından tanınması gerekir. Yıllardır süren bir eksiklik var. Bu eksikliğin giderilmesi için önemli bir adımdır. Bizler de orada olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
"TÜM TÜRKİYE'DE GENELLEŞMELİ"
İzmit Gültepe Cemevi Başkanı Ali Ediz Göksu ise "Temennimiz İzmit Belediyesi'nin atcağı bu adımın tüm Türkiye’de genelleşmesi. Bugüne kadar Alevi toplumu eksikliklerini kendisi çözdü. Bu ülkede yaşayan yurttaşlar olarak vergi veriyorsak, vatandaşlık görevlerimizden kaçınmıyorsak; inanç özgürlüğümüzün korunması gerekir. Eşit yurttaşlık hakkımızın tanınması gerekir. Bu nedenle de atılacak adım bizler için çok kıymetlidir” diye konuştu.
Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam da "Cemevlerinin yasal statüsünün İzmit Belediyesi’nde görüşülmesi önemli bir adımdır. Normal koşullarda cemevlerinin yasal statüsünü TBMM belirliyor, yerel belediyelerde alınan kararlar ise temenni kararlarıdır. Belediyelerin Alevi toplumunun inancını, kültürünü, kamusal varlığını tanıması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bu statünün tanınmasının ardından, imar değişikliği planlarıyla cemevlerinin bulunduğu alanlar ibadethane olarak belirlenmektedir. Biz belediyelerde tanınan bu hakkın TBMM’de alınacak kararları etkileyeceğini ve katkı sunacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. (Kocaeli/EVRENSEL)