08 Haziran 2022 11:50
Son Güncellenme Tarihi: 08 Haziran 2022 12:29

Çavuşoğlu ve Lavrov Ankara'da tahıl krizini görüştü | Lavrov: Ukrayna hazırsa biz de hazırız

Dün Ankara'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Tahıl krizinin ve Suriye savaşının konuşulduğu görüşme sonrası basın toplantısı düzenlendi.

Lavrov ve Çavuşoğlu | Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldi. İkili görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.  Tahıl, ayçiçek ve ayçiçek yağı ticareti ile ilgili yaşanan krizi değerlendiren Lavrov, Ukrayna mayınları temizlemeye hazırsa biz de hazırız dedi. Lavrov, gemileri kendilerinin değil Ukrayna'nın engellediklerini öne sürdü.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz. (Buğday koridoru için) BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" diye konuştu. Bu planın Rusya ve Ukrayna tarafından kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bunun detaylarını görüşmek üzere İstanbul'da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi BM’nin teklifi üzerine söyledik" ifadelerini kullandı.

Ukrayna tahıl ürünlerinin, ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması karşılığında Rusya'nın, ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de Türkiye'nin son derece meşru ve haklı bir talep olarak gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konuyu sadece Rusya Federasyonunun ihraç ettiği tahılların ve gübrenin yaptırımlara dahil edilmediğini söyleyerek geçiştirmek de doğru değil. Son zamanlardaki açıklamalarda bunu görüyoruz. Oysa bu ürünleri taşıyacak gemilerin sigorta edilmesi, lojistik konular, limanlara ulaşabilmesi, yanaşabilmesi, verilecek servisler ve ödemelerle ilgili yani bankacılıkla ilgili işlemler konusunda da gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Yani dünyanın, hem Ukrayna hem de Rusya Federasyonu'nun ihraç edeceği ürünlere ihtiyacı varsa bunun önünü hep birlikte açmamızda fayda var diye düşünüyoruz. Burada önemli olan ortak anlayışa dayanan bir mekanizmanın tesis edilmesidir."

Çavuşoğlu, gemilerin güvenli bir şekilde seyrüseferine devam edebilmesi için alınacak tedbirlerin görüşülmesinde fayda olduğunu ve mekanizmanın bir an önce hayata geçirilmesinin faydalı olacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve müzakerlere dair bir soruya, "Biz müzakereye dönme konusunda birkaç hafta öncesine göre daha olumlu bir atmosferin olduğunu görüyoruz" yanıtını verdi.

"GEMİLERİ ENGELLEMİYORUZ, ZELENSKİY'NİN YAPMASI GEREKEN TALİMAT VERMESİ"

Sergey Lavrov da Rusya olarak gemileri engellemediklerini belirtti, "Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. "Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliği için her türlü çalışmaya hazırız. Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız" dedi.

Ticaret gemilerini engellemediklerini savunan Lavrov, "Zelenskiy'nin yapması gereken gemilere limanlardan çıkış için talimat vermesi. Ama Ukrayna bunu yapmıyor, insanları ve gemileri rehin tutuyor" dedi.

Lavrov, açıklamasının başlarında "Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfetmekteyiz çok önemlidir" ifadelerini de kullandı.

Ukrayna'ya yönelik askeri harekatları ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Lavrov "Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız" diye konuştu.

SURİYE SAVAŞI, ASKERİ OPERASYONLAR, ASTANA FORMATI...

Suriye'ye dair de konuşan Çavuşoğlu, "Hem Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden hem bize yönelik tehditlerini artıran terör örgütlerinin bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Lavrov da bu konuda, "Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından (Suriye) sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz" ifadelerini kullandı. Lavrov, "ABD'nin bir takım örgütleri gayrimeşru şekilde beslediğini biliyoruz" dedi.  Lavrov, "Astana Formatı çerçevesinde el ele çalışmaktayız, toplantı temmuz ayında Nur Sultan'da yapılacak" bilgisini paylaştı.

RUSYA VE UKRAYNA TAHIL KRİZİ KONUSUNDA NE DEMİŞTİ?

Rusya ve Ukrayna dünya buğday ihracatının yaklaşık 3’te birini karşılıyor. Tahıl ihracatı için Karadeniz üzerinden güvenli bir koridorun açılması görüşmenin önemli konulardan birisi oldu. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Berdyansk ve Mariupol limanlarının normal şekilde çalıştığını ve tahıl sevkiyatına hazır oldukları yönünde açıklama yaparken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Ukrayna'nın Odesa limanından tahıl ihracatına devam edebilmesi için bölgenin mayınlardan temizlenmesi gerektiğini belirtmiş, “Böylelikle bizim kontrolümüzden geçen gemiler limana girip tahıl yüklenebilecekler. Bu sürece dair somutlaşmış bir anlaşma yok” demişti.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da tarım ürünlerinin deniz yolu ile ihracatı için güvenli koridor görüşmelerine ilişkin, "Bu konudaki Türkiye'nin çabalarını takdir ettiğimizi ifade etmek isterim. Aynı zamanda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konu ile ilgili varılmış herhangi bir anlaşmanın henüz olmadığının altını çizmek isterim. Ukrayna'da bulunan tarım ürünleri ile ilgili kararlar tüm ilgili tarafların katılımıyla verilmelidir. Ukrayna'nın menfaatlerini dikkate almayan anlaşmalar tarafımızca reddedilecektir. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun Mykolayiv'deki tahıl terminaline geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği füze saldırısına bakılırsa Rusya'nın bu koridordan istifade ederek onu Odesa ve Ukrayna'nın güneyine saldırmak için bir fırsat olarak kullanmak isteyebileceği ihtimalini gözardı edemeyiz. O yüzden deniz taşımacılığının yeniden başlaması için etkili güvenlik garantileri lazım. Söz konusu garantiler, denizden gelebilecek tehditlerden sahillerini korumak için Ukrayna'ya ilgili silahların temini ve Karadeniz su alanının ilgili kısmını korumak için üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerinin katılımı yolu ile sağlanmalı. Şu an BM ve ortaklarımızla birlikte Ukrayna'daki tarım ürünlerinin ihracatı için insani koridorun oluşturulması imkanı üzerinde çalışıyoruz" açıklaması yapmıştı. 

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 31 Mayıs'ta AA'ya yaptığı açıklamada "Lavrov 8'inde Türkiye'ye geliyor. Askeri bir heyetle gelecek. Bu güvenli koridorun oluşması, gemilerin girip çıkması için neler yapılması gerekiyor, bizim Milli Savunma Bakanlığımız ve askerlerimiz, ilgili birimlerimizle oturacağız ve bunları teknik olarak görüşeceğiz" demişti. Odessa bölgesinde Ukrayna'nın denize yerleştirdiği mayınlar olduğunu, mayınların teknik olarak 1-2 haftada temizlenebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Ukrayna, buradan Rus savaş gemilerinin Odessa limanlarına girmesini istemiyor. Rusya da bu koridordan yük taşıyacak gemilerin Ukrayna'ya silah taşımasını istemiyor. Tüm bunlardan nasıl emin olacaklar? Bir denetim mekanizması da olması lazım. Dün akşam sayın (Vladimir) Putin'in de (Vladimir) Zelenskiy'nin de bu konuda iş birliği yapabileceğini öğrenmiş olduk" diye konuşmuştu.

Lavrov'un Türkiye ziyaretine ilişkin konuşan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da Lavrov'un ziyaretini yakından takip edeceklerini ve ziyaretten sonra görüşmelerle ilgili Ankara ile konuşacaklarını açıklamıştı. Price, "Buradan çok önemli bir şey beklemeli miyiz bilmiyorum. Elbette ki bunu yakından takip edeceğiz ve ziyaret sonrasında Türk müttefiklerimizle konuşacağız. Yine ifade ediyorum, Ukrayna ile dikkatli bir şekilde yakından koordine edilmiş her diplomatik çabayı destekliyoruz" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

1134 müzisyenden, müzik yasaklarına karşı açıklama: Müziği de sanatı da yasaklayamazsınız

SONRAKİ HABER

Dezenformasyon yasasına CHP'den muhalefet şerhi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa