07 Haziran 2022 12:28

Dezenformasyon yasasına CHP'den muhalefet şerhi

AKP ve MHP'nin hazırladığı "dezenformasyon yasası" teklifi ile Basın Kanunu’nda değişiklik öngören yasaya CHP muhalefet şerhi düştü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kamuoyunda “sansür teklifi” olarak da bilinen "dezenformasyon yasası" teklifi ile Basın Kanunu’nda değişiklik öngören yasaya CHP muhalefet şerhi düştü.

CHP’li vekiller Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan ve Burak Erbay’in Meclis’e sunduğu muhalefet şerhinde kanun teklifini "toplumsal muhalefeti bastırma yasası" olarak adlandırıldı. Milletvekilleri kanun teklifinin bu haliyle yasalaşmasının kabul edilemeyeceği belirtti.

Yaklaşık bir yıldır kamuoyunda tartışıldıktan sonra AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığına sunulan 40 maddelik "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 1 Haziran Çarşamba günü Dijital Mecralar Komisyonu’nda kabul edilmişti. CHP de teklifle ilgili komisyona sunulmak üzere muhalefet şerhini hazırladı. Muhalefet şerhinde kanun teklifinin bu haliyle yasalaşmasının kabul edilemeyeceği ifade edilerek, özellikle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen ve hapis cezasını öngören 29. maddeye yönelik eleştiriler dikkat çekti.

29. maddede suçun manevi unsuru olarak "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki"nin öngörüldüğü hatırlatan milletvekilleri, "Kişiden kişiye, dönemden döneme değişmesi mümkün olan bu duygu durumlarının ölçülmesi, saikin ortaya koyulması son derece subjektif değerlendirmelere bağlıdır" dedi.

Teklifte yer alan suç tipinin tamamen muğlak kavramlarla kaleme alındığı da belirterek, "Bu suç, iktidarın tesiri altındaki yargının keyfi uygulamalarına neden olacaktır" dedi.

Milletvekilleri düzenlemede Almanya, Fransa, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki kanunlara atıf yapıldığı ancak bu ülkelerde yalan habere karşı tutuklama ve ceza gibi önlemlerin bulunmadığı da belirtti.

Hapis cezalarının sadece Bahreyn, Bangladeş, Benin, Kamerun, Fildişi Sahilleri, Kazakistan, Myanmar, Ruanda, Tayland gibi ülkelerle olduğunu söyledi.

Milletvekilleri muhalefet şerhinde şu ifadeleri kullandı:

"Teklif, sansür ve oto sansüre yol açacak, ifade ve basın özgürlüğünü daha da daraltacak düzenlemeler barındırmaktadır. Hangi bilginin ne düzeyde halkı yanıltıcı bilgi olarak değerlendirileceği büyük bir belirsizlik taşımaktadır. Ülkemizde dezenformasyonun tüm kesimlerin ortaklaştığı bir sorun olduğu açıktır. Ancak bu konunun düzenlenmesinde, ifade ve haber alma özgürlüklerinin zedelenmemesi öncelikli hedeflerden biri olmalıdır" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu ve Lavrov Ankara'da tahıl krizini görüştü | Lavrov: Ukrayna hazırsa biz de hazırız

SONRAKİ HABER

AİHM'nin ihlal kararına rağmen Nursel Aydoğan'ın yargılamasına devam edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa