07 Haziran 2022 13:11

Çıtak köylüleri: Parasını ödediğimiz arazilerin tapusunu verin!

Çıtak köylüleri, arazilerinin yabancı kişiler tarafından tellerle çevrilmesinden endişe duyuyor. Zamanında para verip makbuz karşılığında aldıkları arazilerinin tapularını istiyorlar.

Fotoğraflar:Eren Saran/Evrensel

Reklam

Eren SARAN
İzmir

İzmir’in Aliağa ilçesi Çıtak köylüleri, muhtardan makbuz karşılığı satın aldıkları arazilerin hazineye devredilmesine tepkili. Köylüler “Vakti zamanında bize satılan arazilere şimdi kim olduklarını bilmediğimiz kişiler tarafından talan edilir gibi çevriliyor, milli emlaktan eleman getirtip çevirdikleri alanları da tescillettiriyorlar. İçerisine ev yapıp tapusunu alan bile var” diyerek, yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. 

Köyün girişinde bulunan 360 dönüm arazinin Bütünşehir yasasından önce köye ait olduğunu ve dönemin muhtarı tarafından köy halkına makbuz karşılığı verildiğini ifade eden köylüler, “Her birimiz belli miktarlar ödeyerek arazilerden pay aldık. O dönem bizlere ‘arsa katkı payı’ yazan makbuzlar verildi ama tapu işlemleri gerçekleştirilmediği için arsalarımızı üzerimize alamadık. Yasayla birlikte buralar hazineye devredilince iyice çözümsüz kaldık. Şimdi ise bu alanları tanımadığımız insanlar gelerek çitle çeviriyor ve işgal ediyor. Bu sorunun bir an evvel çözülmesini ve köylülere bu arsaların eşit bir şekilde dağıtılmasını istiyoruz” dedi.

"İKİ DEFA ARSA BEDELİ PARASI ÖDEDİM"

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylülerden Mustafa Bilgili, “2003 yılında köyde herkes o zamanın muhtarı Tevfik Yıldırım’dan arsa almaya başladı. Yani köyden ayrılmış olsa da ailesi burada olan ya da kendisi burada doğup büyümüş insanlara muhtar satış yapmaya başladı. Ben de gidip bir arsa aldım. İki defa arsa bedeli diye para ödedim. Kepçe getirdi muhtar, projelendirdi. O an için bizlere ‘tapuları verilecek’ denildi. Bu şekilde 120 küsur kişi para ödedi. Daha sonra bu işin çok ciddi yürümediğini anladık. Güvenip ev de yapamadık. Geldiğimiz noktada da burası hazineye devredildi. Bizim makbuzlar elimizde kaldı ama arsalar üzerinde tapumuz olmadığı için söz hakkımız kalmadı” diye süreci anlattı.

"BURASI KÖYLÜLERE BELLİ ÜCRET KARŞISINDA TAPULANDIRILSIN"

Bahsedilen alana köyden olmayan dışarıdan gelen insanların konteynırlar koyduğunu ve çitlerle çevirerek işgal ettiğini anlatan Bilgili, “Şimdi burayı talan eder gibi çeviriyorlar, milli emlaktan getirtip çevirdikleri alanları da tescillettiriyorlar. İçerisine ev yapıp tapusunu alan bile var. Çevirdiği alanların etrafında kendi arazisi olan da var ama hâlâ daha hazine arazisinden de pay alıyor. Kepçeler getiriyorlar, konteynırlar koyuyorlar. Yani vakti zamanında bizlere satıldığını düşündüğümüz alanlar şimdi kim olduğunu bilmediğim insanlar tarafından işgal ediliyor. Biz istiyoruz ki burası tescillensin, artık belediye mi öncülük eder muhtarlık mı bilmiyoruz. Parsel parsel köy halkına ihtiyacına göre belli bir ücret karşılığında tapulandırılsın” dedi.

"AĞAÇ DİKMEMİZE BİLE İZİN VERİLMEYEN YERE KEPÇEYLE GİRİYORLAR"

Köyde arsa satıldığını duyunca, bir yeri olsun diyerek arazi aldıklarını söyleyen Sevdiye Atılgan, “Ben bu köyde doğdum büyüdüm. O zaman çok yasal olduğu söylendi bize, ödemelere başladık. Yarısına yakınını ödedik ve temel kazdırdık. Sonra bize olmuyor yasak denilince hem inşaatı hem de ödemeleri dondurduk. Ağaç dikmemize bile izin verilmedi ama şimdi dışarıdan gelen insanlar kazmayla kepçeyle giriyorlar” diye konuştu.

Nagahan Güleç

"PARAMIZI VERDİK, YERİMİZİ İSTİYORUZ”

Köylülerden Nagehan Güleç de “Biz yerimizi istiyoruz. Paramızı verdik. Tek başıma üç tane bileziğimi satıp yer aldık. Aldığımız para da boşa gitti. Muhtarla da görüştüm hak sizin dediler ama veren yok” diye tepkisini dile getirdi.

"ARAZİLERİ İŞGAL EDENLERİN BURAYA NE YAPACAĞI BELLİ DEĞİL?"

İlker Yılmaz ise, “Anneme zamanında eski muhtar, makbuz karşılığı arsaları verdiğini söylemiş. Şimdi ise bu araziler köyden olmayan insanlar tarafından işgal ediliyor. Biz de bu durumdan mağdur olan köylüler olarak bir araya geldik. Hukuki olarak birtakım başvurular yapacağız ve hakkımız olanı isteyeceğiz. Gelenlerin, arazileri işgal edenlerin buraya ne yapacağı da belli değil. Köyümüze taş ocağı mı yapacak başka bir şey mi kuracaklar bilmiyoruz. Biz kendi arazilerimizi isterken aynı zamanda köyün doğasına, yaşamına zarar verecek herhangi bir müdahalenin de olmamasını istiyoruz” diye konuştu.

"İŞGALCİLER TAHLİYE EDİLMEYE BAŞLANDI"

Şu an mahalle muhtarı olan Üstün Güleç de kendisinin süreci takip ettiğini, alanın hazine arazisi olması ve dönemin muhtarının tapu süreçlerini tamamlamaması nedeniyle ellerinde makbuzu olan 123 kişinin tapularını alamadığını aktardı. Güleç, aynı zamanda arazileri işgal edenler hakkında şikayetlerde bulunulduğunu ve işgalcilerin tahliye edilmeye başlandığını söyledi.

İddialar arasında o dönemin muhtarı Tevfik Yıldırım’ın 123 kişi için plan hazırladığı ama 400 civarı kişiye aynı alanları tekrar satarak tapu işlerini tamamlamadığı da bulunuyor. Bazı köylüler ellerinde makbuzların olduğunu aktarırken kimi vatandaşlar da makbuzsuz satışların olduğunu ifade ediyor.

Reklam