Sağlıkçılar bir kez daha Sağlık Bakanı'na seslendi: Kanser olmak istemiyoruz, ŞUA izni hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz
Radyoloji yönetmeliğinin iptal edilmesini isteyen sağlık çalışanları, “Kanser olmak istemiyoruz. ŞUA izni hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Radyoloji yönetmeliği iptal olsun, haklarımız korunsun” diyerek basın açıklaması düzenledi. Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi önünde yapılan açıklamada sağlıkçılar, “ŞUA izinlerinin kaldırılması veya kullandırılmaması bizlerin daha uzun süre radyasyonla çalışması demek. Bizlerin kanser olması demek. Bizler kanser olmak İstemiyoruz” dedi.
"RADYASYON SADECE BİZLER İÇİN DEĞİL SİZLER İÇİN DE ZARARLI"
“Kanser olmak istemiyoruz. ŞUA izni hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” pankartı açan sağlık emekçiler, “ŞUA iznime dokunma, sağlığımızla oynama”, “Görüntüleme hizmetleri kamulaştırılsın. Görüntüleme çalışanlarına kadro verilsin”, “Sağlığın Koca’man bir sorunu var atanamamak 800 bin sağlık mezunu atama bekliyor”, “Radyasyon vitamin değildir.ŞUA izni hizmet haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dövizleri taşındı. Sık sık “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” sloganı atan sağlık emekçilerine yurttaşlarda alkışlarla destek verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen SES Aksaray Şube Eşbaşkanı Yasemin Bakır'ın “Bizi duymayan Fahrettin Koca’ya elbette sesimizi duyuracağız, onun özel hastanelerin, şirketlerin patronu ya da bakanı olmadığını bizden sorumlu olduğunu inatla hatırlatacağız” sözlerine çevreden bir yurttaş, “Hatırlamazlar kızım hatırlamazlar” diyerek sağlık bakanına tepki gösterdi. Bakır, “Sağlık bakanı, hastanelerin başhekimi ‘röntgeni çekilmeden hiçbir hastanın hastaneden çıkmasına izin vermeyeceksiniz’ diye talimatlar veriyorlar. Sizi düşündükleri için yapmıyorlar tamamen hastanenin bütçesini, kasasını her hasta tarafından bir gelir gelsin diye yapıyorlar. Radyasyon sadece bizler için değil, sizler içinde zararlıdır” dedi.
"ŞUA İZİNLERİMİZE YENİ BİR DÜZENLEME GETİRİLDİ"
Ortak açıklamayı TÜMRAD-DER Başkanı Heybet Aslanoğlu gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde görüntüleme hizmetlerinde çalışan radyoloji teknisyenlerinin ekonomik ve özlük haklarında iyileştirme beklerken birçok hak kayıpları yaşadığına dikkat çeken Aslanoğlu, “Radyasyonun zararlı etkilerini azaltmak için kullanılan ŞUA izinleri radyasyon ile çalışan sağlık personeline 1939 yılında çıkarılan Radyoloji nizamnamesi (tüzük) ile verilen kanuni bir haktır. Radyasyon izni (ŞUA) hakkımızı düzenleyen nizamname Cumhurbaşkanlığı tarafından 25 Haziran 2021 tarihinde gece yarısı kararnamesi ile kaldırıldı. Bir yılın sonunda çıkarılan yönetmelikle şua izinlerimize yeni bir düzenleme getirildi. Sağlığımız için kullandığımız bu izinlerini kullanmak neredeyse imkansız hale getirildi” dedi.
"ŞUA İZİNLERİ BİR ÖDÜL DEĞİL HAK"
Aslanoğlu, Radyasyon ortamındaki çalışılan süreler esas alınarak hazırlanan yönetmelik ile başta radyoloji uzmanları olmak üzere birçok radyoloji teknisyeni, radyoloji hemşiresi vb. radyolojide hizmet veren sağlık personelinin ŞUA izinlerini kullanmaları artık mümkün olmadığını söyledi. Çıkarılan yönetmelikte şua izinleri tamamen kaldırılmamış olmasa da kapsamı daraltıldığını aktaran Aslanoğlu, “Yoruma açık ve muğlak ifadeler nedeniyle başta özel sektör olmak üzere kamudaki bazı yöneticilerin suistimal etmesine neden olmuş ve birçok radyoloji çalışanının izin kullanmaları engellenmektedir. ŞUA izinleri bir ödül ya da bir lütuf değildir. Bizlerin 80 yıldır kullandığı kanuni bir haktır. ŞUA izinlerinin kaldırılması veya kullandırılmaması bizlerin daha uzun süre radyasyonla çalışması demek. Bizlerin kanser olması demek. Bizler kanser olmak İstemiyoruz. Ben yaptım oldu-bitti anlayışıyla düzenlenen ve haklarımızın kısıtlanmasını öngören bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Onaylamıyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Sağlığımızdan ve haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz” diye konuştu.
"MEZUN OLUP ATAMA BEKLEYEN SAĞLIKÇILARIN SAYISI 800 BİNİ AŞTI"
Sağlık alanında her yıl 7 bini radyoloji olmak üzere 100 binden fazla mezun verildiğini hatırlatan Aslanoğlu, “Mezun olup atanmayı bekleyen sağlıkçılarımızın sayısı 800 bini aştı. Aş, iş bekleyen gençlerimizin hayalleri, umutları her geçen gün tükeniyor. Atanamadığı için intihar edenlerin sayısı gittikçe artıyor. Bizler bu tablodan çok kaygılıyız ve endişe duyuyoruz. Ancak Sağlık Bakanı ve hükümet bu soruna çözüm bulmuyor bulmamakta ısrar ediyor. Yeterli sayıda kadro açılmadığı için sağlığın her alanında olduğu gibi radyoloji alanında da fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından acil servislerde nöbet tutan radyoloji ve laboratuvar teknisyenlerine geriye yönelik faizi ile birlikte 40-50 bin TL ye varan borçlar çıkarıldı ve radyoloji teknisyenleri hacizlerle karşıya kaldı. Radyoloji teknisyenlerine yönelik haciz uygulaması insani olmadığı gibi hukuki de değildir. Sağlık Bakanlığının bu uygulamadan vazgeçmesini istiyoruz” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)
TALEPLER
Sağlık çalışanları taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Şiddetten arınmış güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı istiyoruz.
- 3600 ek gösterge başta olmak üzere insanca yaşanacak temel ücret istiyoruz.
- Yeterli sayıda istihdam sağlanarak iş yükümüzün azaltılmasını istiyoruz.
- KOVİD-19 vb bulaşıcı hastalıklar Meslek Hastalığı kapsamına alınsın İstiyoruz.
- Sağlıkta özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilsin
- Nitelikli sağlık eğitimi istiyoruz.
- ŞUA izinlerimizle ilgili kısıtlamaların kaldırılmasını ve radyoloji riskli birim kapsamına alınarak özlük haklarımızda iyileştirme istiyoruz.
(İstanbul/ EVRENSEL)