07 Haziran 2022 17:57

Ek göstergeler arasında uçurum derinleşecek

KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal: Yeni yaptıkları ve çözmeye çalıştığımız denkleme göre o uçurum daha da derinleşecek.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP’nin yıllardır kamu emekçilerini oyaladığı ek gösterge konusunda yapılan düzenlemede, herkese 600 puan artışta bulunulacağı açıklandı. Ancak teklif Meclise sunulmadığı için detayları bilinmeyen düzenleme konusundaki açıklamalar birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, 600 puanlık artışın 3600’ün altındaki ek göstergelere katkısı olmadığını ve farklı ek gösterge çarpanları arasındaki farkın çok olduğunu ifade etti. Köksal, “Yeni yaptıkları ve çözmeye çalıştığımız denkleme göre o uçurum daha da derinleşecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 600 puanlık bir artış yapılacağını kararlaştırdıklarını, 5.3 milyon kamu emekçisinin bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi. Düzenleme Meclise sunulmadığı için ise birçok belirsizlik sürüyor. 2008 yılındaki “mezarda emeklilik yasası”nın etkisi, ek göstergenin hangi memurun aylık veya emekliliğine nasıl yansıyacağı gibi birçok konu anlaşılamazken, sendikalar da düzenlemenin açıklandığı haliyle beklentileri karşılamadığını açıkladı.

3600’ÜN ALTINDAKİLERE KATKISI YOK

AKP’nin detaylarını açıklamadığı ek gösterge düzenlemesine ilişkin sorularımızı yanıtlayan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, “Tüm ek göstergelerde 600 puan artışa gidilmesinin anlamı, diğer kurumlardakilerin itiraz yoluna gitmesi durumunda AYM’nin bu yönde vereceği karara karşı bir tedbirdir. 600 puanlık bir artışın 3600’ün altındaki ek göstergeler için kamu emekçisine bir katkısı yok. Çünkü ek göstergede 3600’e çıkarsanız onun çarpanı 145, 2200-3600 arasındakilerin çarpanı 85, onun altındakilerin çarpanı ise 55’tir. Oran öyle bir hızda yükselmektedir ki aradaki uçurum çok fazla. Yeni yaptıkları ve çözmeye çalıştığımız denkleme göre o uçurum daha da derinleşecek” dedi.

MEZARDA EMEKLİLİK YASASI ETKİLEYECEK

Ek gösterge düzenlemesine ilişkin tartışmaya neden olan en önemli konulardan biri de 2008 yılındaki yasa değişikliği. 2008 yılında çıkarılan ve “mezarda emeklilik” olarak bilinen 5510 sayılı Yasa ile emeklilik yaşı 65’e yükseltilirken, emeklilik bağlama oranları düşürülmüştü. 2008 ekim ayı sonrasında göreve başlayanlara ilişkin hiçbir açıklama olmadığına dikkat çeken Köksal, “Son 13 yılda kamuda çok ciddi bir kesim alındı. Sözleşmeliler var, kadroya atananlar var... O dönem çıkan yasayla aylık bağlama usul ve esaslarında değişik olduğu için kademe, derece, ek gösterge bağlamında emekli aylığı almayacaklar. Emeklilik bağlama oranları yüzden 3’ten yüzde 2’ye düşürüldü. Güncelleme ise geçerli olan TÜFE-ÜFE üzerinden olmadığı için enflasyon yokmuş gibi davranan bir sosyal güvenlik anlayışı var. Yatırdığınız prim sürekli değer kaybediyor, o nedenle güncelleme katsayısı da çok önemli” dedi. 

Genel idare hizmet sınıfındakilerin neredeyse tamamının mağdur edildiğini söyleyen Köksal, genel idaredekilerin şube müdürü ve genel müdür yardımcılarından ibaret olmadığını ifade etti. Kamu emekçilerinin asıl talebinin ek göstergelerin 3600’e çıkarılması olduğunu vurgulayan Köksal, “Teknik hizmetlere, sağlığa, eğitime, emniyete, din hizmetlerine verdiler ama genel idareye vermediler” dedi.

Ayrıca ek gösterge gibi kalemlerin artısı kadar eksisi de olduğunu anlatan Köksal, “Daha doğrusu sosyal güvenlik primleri ve gelir vergisi artınca, maaş artışı ön plana çıkmıyor. Ek gösterge ve özel hizmet tazminat oranları, 5434 sayılı Kanun’da emekli aylıkları ve ikramiyeleri artıran faktörlerdi. Oysa yapılmak istenen düzenlemeyi maaş artışı gibi anlatarak beklenti yaratmak, iktidarın içinde bulunduğu sıkışmışlıktan çıkma telaşının ifadesidir” dedi.

"MEMUR-SEN TOPLANTILAR YAPIYORSA NASIL BİLGİ ALAMIYOR?"

Hükümet ile ek gösterge toplantıları yapan Memur-Sen’in, net bir bilgi olmadığı yönündeki açıklamasına da tepki gösteren Köksal, “Uzun zamandır AKP’nin memur kolları gibi beraber yürüyorlar. Ancak Memur-Sen basın toplantısında belge bilgiye ulaşamadığını söylüyor. Memur-Sen, hem toplantılar yapıp, kazandık diyecek ama bilgi alamayacak! Biz bu sürecin şeffaf olmasını, sendikaların Meclise çağrılarak birlikte bir düzenleme yapılmasını istiyoruz” dedi.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge meslek gruplarında yer alan kamu emekçilerinin maaşlarını hesaplamada, emekli maaşlarını hesaplamada ve emekli ikramiyelerini hesaplamada kullanılıyor. Ek gösterge mevcut maaşlarla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek göstergesi 3600 olan bir emekçi ile daha düşük olan bir emekçinin alacağı zam ya da maaş miktarı aynı olmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Ünlü karikatürist Latif Demirci, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 353'üncü kez sırtlarını rektörlüğe döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa