07 Haziran 2022 18:43

SES ve Eğitim Sen'den ek göstergeye tepki: Artan enflasyon düzenlemeyi kadük kıldı

SES Ankara ve Eğitim Sen Tarsus Şubeleri, iktidarın ek gösterge düzenlemesine tepki gösterdi, kamu emekçilerinin maaşlarında yaratılan erimenin karşılanamadığını belirtti.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ek gösterge düzenlemesine dair sendikalardan tepkiler sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, "İktidar son bir yıl içinde TÜİK eliyle emekli kamu emekçilerinin maaşlarında yaratılmış erimeyi ek gösterge düzenlemesi ile dahi kapatamamıştır" derken, Eğitim Sen Tarsus Şubesi “devrim” diye sunulan düzenlemedeki belirsizliklere vurgu yaptı, "reform bile olamayacak kadar yüzeysel ve verilen sözlerin çok uzağında" dedi. 

"İYİLEŞTİRME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, mayıs ayı açlık sınırının 6 bin 17 TL olduğunu hatırlatarak "Düzenleme ile 30 yıl hizmeti olan sağlık emekçilerine 3600 ek gösterge ile elde edeceği 6 bin 861 TL emekli maaşı iyileştirme olarak sunulmaktadır. Kamu emekçilerinin 4 yıllık beklentisi tüm emekçileri kapsamayan açlık sınırı düzeyinde maaş ile hayata geçmiştir." dedi

Açıklamada ek gösterge düzenlemesinden yararlanamayanları şöyle sıralandı:

  • 107 bini Sağlık Bakanlığında çalışmak üzere 180 bin hekimin emeklilik maaşında geçerli bir iyileştirme yapılmamıştır,
  • Özel sektörde görev yapan 289 bin sağlık emekçisinin emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılmamıştır,
  • Taşerondan kadroya geçiş yapan 4/D sağlık işçilerin emekli maaşlarındaki sefalet düzeyine ilişkin bir iyileştirme getirmemiştir.
  • Düzenleme sözleşmeli statüde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerin emeklilik gelirlerine ilişkin iyileştirme getirmemiştir.
  • Düzenleme 2008 sonrası işe başlayan sağlık emekçilerinin maaşlarında iyileştirme getirmemiştir. Bugün sağlık iş kolunda görevli sağlık emekçilerinin yüzde 48’i 35 yaş ve altındadır. 35 yaş altı grubun işe başladığı tarih büyük bir çoğunlukla 2008 sonrasıdır. 
  • Düzenleme 2200 ek göstergeden emekli olan lise ve önlisans mezunu sağlık emekçilerinin maaşında geçerli bir iyileştirme getirmemiştir. Bugün sağlık iş kolunda çalışanların yüzde 34’ü lise ve önlisans mezunudur.
  • Sağlık emekçilerine düzenleme ile bir iyileştirme yapıldığı ifade edilse de, yapılan düzenleme ile sağlık emekçilerinin emeklilik gelirlerini, geçen seneki reel gelirlerine bile taşımamıştır.
  • Sağlık emekçileri ve emeklilerin maaş katsayılarının reel enflasyon yerine TÜİK’in belirlediği enflasyon üzerinden arttırılması ek gösterge düzenlemesi kadük duruma düşmüştür. 

"MAAŞ KATSAYISI YOKSULLUK SINIRI ÜSTÜNE ÇIKARILMALI"

3600 ek gösterge düzenlemesinin emekli kamu emekçilerinin gelirini yoksulluk sınırı karşısında 2021 seyrine dahi taşımadığını belirten SES Ankara Şubesi, "Dün itibariyle gerçekleşen düzenleme ile 3600 ek gösterge karşılığı elde edeceğimiz gelir, yoksulluk sınırı karşısındaki gelirimizi yüzde 29’dan yüzde 35’e taşıyacaktır. Düzenleme ile emekli maaşlarımız yoksulluk sınırının yüzde 35’ine yükselse de 2021 dönemi emekli maaşımızın düzeyine taşımamıştır" dedi.

Emekçilerin kayıplarına dikkat çekilen açıklamada şu veriler paylaşıldı: "3600 ek gösterge düzenlemesi maaşlarımızda 1.234 TL arttırsa da, gram altın fiyatlarına göre kaybımız yeni düzenleme sonrası 550 TL’dir. 3600 ek gösterge düzenlemesine rağmen emekli sağlık ve sosyal hizmet emekçilerin yoksulluk sınırına göre bir önceki yıla göre kaybı 1.563 TL, döviz kuruna göre 968 TL'dir. İktidar son bir yıl içinde TÜİK eliyle emekli kamu emekçilerinin maaşlarında yaratılmış erimeyi ek gösterge düzenlemesi ile dahi kapatamamıştır."

SES Ankara Şubesi, "İktidarın bu gerçeklikle, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kayıplarını gidererek, maaş kat sayısını yoksulluk sınırı üstüne çıkaracak şekilde arttırmalıdır." dedi. 

EĞİTİM SEN TARSUS: ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM!

Eğitim Sen Tarsus Şubesi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın “devrim” diyerek sunduğu 3600 ek gösterge değişikliğinin açıklandığı kadarıyla reform bile olamayacak kadar yüzeysel ve verilen sözlerin çok uzağında olduğu değerlendirmesi yaptı. Ne tür değişiklikler yapılacağının anlaşılmadığını belirten Eğitim Sen, "Muhtemelen taslak üzerinde çalışmalar devam etmekte olup son hali henüz verilmemiştir. İktidarın dün itibariyle 'Temmuz ve Aralık ayında yeni düzenlemeler daha olacak' şeklindeki açıklamaları ise emekçilerin beklentisini maksimum düzeye çıkararak seçim öncesi kendi lehlerine bir hava estirmeyi amaçlamaktadır. Ancak tüm açıklamaların ortak noktası kocaman bir belirsizliktir. Bir devrimden bahsedeceklerse bu çok bilinmeyenli denklemi icat etmiş olmaları olsa gerek!" dedi.

"EŞİTSİZLİK DEVAM EDECEK"

Açıklamada, Erdoğan tarafından yapılan açıklama ekseninde bazı hususlara dikkat çekildi: 

  • "Açıklamanın içeriği esas alınırsa ek gösterge rakamı 3600’ün altındaki kamu emekçilerinin yaşadığı eşitsizlik aynen devam edecektir. Bu da toplam çalışan kamu emekçilerinin yüzde 35-40’ına denk gelmektedir. Bu kesimler için ek göstergede 600 artırımının ne maaşlarında ne de emeklilik maaşlarında ciddi bir karşılığı yoktur. Örneğin; Mart 2022 itibariyle ek gösterge cetvelinde her 100 puanın karşılığı brüt 23,54 TL’dir. 3600’ün altındaki 600 puanın karşılığı brüt olarak 141,24 TL, net olarak ise yaklaşık 117 TL’dir.
  • Açıklamada genel idari hizmetler sınıfındaki şube müdürü ve genel müdür yardımcı dışında kalan alt kademe diğer personele dair hiçbir ayrıntı yoktur. Dolayısıyla bir değerlendirme yapmak için elimizde veri bulunmamaktadır.
  • Açıklamada ek göstergeye bağlı özel hizmet tazminat oranlarına dair bir ibare bulunmamaktadır. Oysa esas olarak özel hizmet tazminat oranlarında bir artış beklenmekteydi. Konfederasyonumuz KESK ısrarla mevcut aylıklarda ve emekli maaşlarında bir artış olacaksa özel hizmet tazminat oranlarında ve emekli maaşı bağlama oranında değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtmiş, talep etmiştir."

"BAKANIN AÇIKLAMASI GERÇEĞİ İFADE ETMİYOR"

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in “Bütün kamu çalışanları yani 5 milyon 300 bin civarında çalışan ve emeklileri kapsayan bir düzenleme yaptık. Lise mezunu ve ortaokulu mezunu dâhil 600 puan verdik. Dolayısıyla hiçbir sendikanın, hiç kimsenin talep etmediği bir düzenleme yaptık.” açıklamasını da eleştiren Eğitim Sen Tarsus Şubesi, "Bu açıklama gerçeği ifade etmemektedir. Kamuoyu ve kamu emekçileri yanıltılmaktadır." dedi.

TALEPLER:

KESK'in görüş ve taleplerinin Bakanlığa ilettiği belirtilen açıklamada talepler özetle şöyle sıralandı: 

"Ön lisans ve lisans mezunlarının ek göstergesinin 3600’den başlayarak düzenlenmesi, tabip, diş tabibi bakımından ise bu oranların yukarıya doğru 7600 ek göstergeye ulaşacak şekilde yükseltilmesi,

Lise ve altı mezun olanlar bakımından ise ön lisans ve lisans mezunlarına yapılacak oransal artış dikkate alınarak, yardımcı hizmetler sınıfına tabi hizmetliler de dâhil edilerek, ek gösterge tablosunun yeniden düzenlenmesi ve bu şekilde 1400 puan artışın bu gruptakilerine de yansıtılması,

Ek gösterge tablosunda yapılacak düzenlemenin 5434 sayılı kanuna tabi kamu görevlilerinin emekliliğine adaletli bir şekilde yansıyabilmesi için 5434 sayılı kanunun ek 70. Maddesinde düzenlenen özel hizmet aylığı oranlarının aşağıdaki gibi yükseltilmesi; buna göre:

Ek göstergesi 2200’den daha az olan ve ek göstergesi olmayan kamu görevlileri için mevcut %55’in %100’e yükseltilmesi,

Ek göstergesi 2200 (dâhil) – 3600 (hariç) arasında olan kamu görevlileri için mevcut %85’in %130’a yükseltilmesi,

Ek göstergesi 3600 (dâhil) – 4800 (hariç) arasında olan kamu görevlileri için mevcut %145’in %160’a yükseltilmesi,

Ek göstergesi 4800 (dâhil) – 6400 (hariç) arasında olan kamu görevlileri için mevcut %165’in %180’e yükseltilmesi,

Ek göstergesi 6400 (dâhil) – 7600 (hariç) arasında olan kamu görevlileri için mevcut %195’in %200’e yükseltilmesi,

Ek göstergesi 7600 üzeri olan kamu görevlilerinin ek göstergesinin aynen korunması,

1 Ekim 2008 tarihinden sonra kamu görevine başlayan kamu grevlileri de dâhil olmak üzere emekli aylıklarının insan onuruna yakışır bir düzeye çıkarılması için: Yaşlılık aylığına esas aylığın hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısının, 4447 sayılı Kanunda tanımlanan ilk halinde olduğu gibi TÜFE ile gelişme hızının çarpımı olması, yaşlılık aylığı bağlama oranlarının her tam yıl için iki puan yerine üç puan olarak değiştirilmesi."

TÜM KONFEDERESYONLARIN SÜRECE DAHİL EDİLMESİ TALEBİ

Eğitim Sen, "Meclis’e sevk edilmesi öncesinde ve Meclis’te komisyonlar aşamasında tüm konfederasyonların katılımının sağlandığı toplantılarla taslağa son hali verilmeli, en geniş mutabakatın sağlanması esas alınmalıdır." çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, belediye binasında darbedildi

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de fizik öğrencileri, ders çalıştıkları alanın açılmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa