Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde yurttaşlar zorla evlerinden çıkarılmak isteniyor; elektrik, su hizmetleri kesiliyor
Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkını, riskli alan gerekçesiyle evlerinden çıkarmaya çalışıyor, elektrik ve suyu kesiyor. Mahalledeki 20 yer için yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı Fetih Mahallesi'nde yaşayan yurttaşları, alanın riskli bölge ilan edilmesi gerekçesiyle zorla evlerinden çıkarmaya çalıştı. Yurttaşların elektrik ve suları çevik kuvvet ekipleri eşliğinde belediye tarafından kesildi. Mahalleli bir araya gelerek açıklama yaptı, evlerini vermeyeceklerini ve mahallelerini terk etmeyeceklerini belirtti. Bu gelişmeler yaşanırken mahkeme, mahallede dün hizmetleri kesilen 20 yerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi, buralar için tahliyeler geçici de olsa durduruldu.
Okmeydanı Fetihtepe mahallesinin riskli alan ilan edilmesiyle yurttaşlardan evlerini boşaltmaları istendi. Belediye ile kentsel dönüşüm için anlaşamayan yurttaşlar evlerini boşaltmadı. Bunun sonucunda polis ablukası ile birlikte Fetihtepe mahallesine gelen yetkililer yurttaşların elektrik, su ve doğal gazlarını kesmeye başladı. Duruma tepki gösteren Fetihtepe mahallesi halkı darbedilerek gözaltına alındı. Ağırlıkla dün (7 Haziran) yaşanan polis müdahalesi sırasında fenalaşıp hastaneye kaldırılan yurttaşlar oldu.
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA
Öte yandan, Beyoğlu Belediyesinden yapılan açıklamada, şehir yenileme projesi kapsamında Fetihtepe Mahallesi 3550. Ada'da beklenen sürecin başladığı, tebliğ edilen hukuki sürede evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerinin binalarında elektrik, su ve doğal gaz erişimine son verildiği ifadeleri kullanıldı.
ÇEVİK KUVVET SOKAKLARI KAPATMAYA BAŞLADI
Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde çevik kuvvet sokakları kapatmaya başladı. "İstedikleri kadar elektriğimizi, suyumuzu kessinler. Ne olursa olsun evlerimizden çıkmayacağız" diyen insanlar mahalle içinde yürüyüşe başladı.
June 8, 2022
"BİZİ ÇİÇEKLE ÇİKOLATAYLA KANDIRMA HAKKIMIZI VER"
Fetihtepe Mahallesi'nde görüştüğümüz yurttaşlar, AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nin kentsel dönüşüm altında rant devşirmeye çalıştıklarını ve kendilerini 20 yıl boyunca borçlandırmak istediklerini söyledi. Belediyenin kendilerine yaptığı ilk açıklamada tahliye işleminin "gönül rızasıyla" olacağını söyleyen yurttaşlar, bugün polis tarafından darbedildiklerini, elektrik ve sularının kesildiğini belirtti. Yurttaşlar, belediyenin evlerini boşaltacak olanlara 1500 ila 2000 lira kira yardımı yapacağını açıklamasını ise komik bulduklarını ve o tutarla hiçbir yerde kiralık ev bulamayacaklarını vurguladı.
"BU ZORLA DÖNÜŞÜMDÜR"
Fetihtepe Mahallesinde elektrik su ve doğal gazın kesilmesine tepki gösteren yurttaşlar aynı zamanda polis ablukasına da ‘Bizler bu ülkenin vatandaşıyız, polis ablukası ne demek. Biz polislere zarar verecekmişiz gibi davranıyorlar. Bizim elimizde bir düdüğümüz var’ diyerek tepki gösterdi. Polis ablukasıyla tepkileri engellenmeye çalışılan yurttaşlar, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a seslenerek "Oy isterken karanfiller saçıyordun, çocuklarımıza çikolatalar veriyordun. Bizi çiçekle çikolatayla kandırma hakkımızı ver. Yeniden seçim olacak, o zaman ne olacak" dediler. Belediye Başkanına çağrı yapan yurttaşlar, "Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Bu zorla dönüşüm oluyor. Belediye başkanı gelsin, karşımıza çıksın, bizimle anlaşsın" dediler.
YENİ AMELİYAT OLMUŞ 2 GÜN SÜRE İSTEYEN YURTTAŞIN BİLE HİZMETLERİ KESİLDİ
Gözünden dün ameliyat olmuş ve yetkililerden 2 gün süre isteyerek 2 gün sonra evden çıkacağını söyleyen bir başka yurttaşın evinin elektrik, doğal gaz ve suyunu kesmeleri sonucu yurttaşlar, vatandaşın evinin önünde tepki gösterdi. Başka bir yaşlı yurttaş ise "Ben bu yaştan sonra nereye giderim. Bir emekli maaşım var" diyerek maduriyetini anlattı. Bunların yanı sıra dün solunum cihazına bağlı olmasına rağmen evinin elektriği kesilen bir başka yurttaş ise kalp krizi geçirmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
"15 YAŞINDAYIM, TERS KELEPÇE UYGULANDI BANA"
Polisler tarafından 15 yaşındaki A. Ç de yaşadıklarını şöyle anlattı: "Şiddet uygulayarak elektriğimiz, doğal gazımızı, suyumuzu kestiler. 15 yaşındayım, ters kelepçe uygulandı bana. Hayatımda hiç böyle bir şeyte maruz kalmadım. Burada hala mücadelemiz devam ediyor. Benim bugün okulda vereceğim bir proje vardı. O projeyi veremedim. Görüntülerden görüp hocam bana ulaştı İyi misin, nasılsın diye. Okula gidemiyorum. Devamsızlık problemim var ama bırakıp da gidemiyorum. Sınıfta bile kalabilirim. İkisi de çok önemli biri evim biri eğitimim. İki taraf için de daha adaletli karar alınsın. 20 yıl bizi borç batağında bırakan bir anlaşma istemiyorum."
June 8, 2022
June 8, 2022
GÜRSEL TEKİN: KENTSEL DÖNÜŞÜM RIZAYLA OLUR
CHP milletvekili Gürsel Tekin de Fetihtepe mahallesine gidip yurttaşlarla konuştu. Tekin “Neden korkuyorsunuz anlamıyorum ama birazcık vicdanınız olsun. Önce Sultan mahallesinde gariban insanlarımızı kandırdınız. Ardından Fikirtepe’de, Gaziosmanpaşa’da, Tozkoparan’da bunu yapmaya çalıştınız. Şimdi de Fetihtepe’de yapmaya çalışıyorsunuz. Kentsel dönüşüm rızayla olur. Kiraların, ekonomik krizin boyutunun farkında mısınız? Gidin buradan diyerek bu insanları nereye göndereceksiniz?” diyerek tepki gösterdi.
Elektrik, su ve doğal gazlarının kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyleyen yurttaşlar "Bu kurumların ‘elektriği suyu kesmiyorum’ demesi lazım. Hukuka aykırı olan emirlere karşı gelmeliler. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Elektrik, su doğal gazımızı kesmek, proje onaylanmamışken, 3’de 2’lik çoğunluk ile anlaşma yapılmamışken hukuka aykırı” diye tepki gösterdiler.
“ZALİMLİKLE BASKI YAPIYORLAR”
İki taraflı bir kentsel dönüşüm talep ettiklerini ama belediyenin buna hiçbir şekilde yaklaşmadığını, aynı zamanda süreç içerisinde 160 tane dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını fakat belediye baskıları sebebiyle kararın kaldırıldığını söyleyen Fetihtepe mahallesi 3550 Ada Dernek Başkanı Şenel Kartal "Burada 2 yıldır belediye tarafından bir kentsel dönüşüm yapılmak isteniyor. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz ama bizim şartlarımızı yerine getirmeden önümüze muvafakatname dediğimiz bir evrak koyuyorlar ve bize 20 yıl borç ödememizi söylüyorlar. Biz iki taraflı bir anlaşma istiyoruz ve bu yapılmadığı için tepki gösteriyoruz. Şu anda bin taneden fazla polis memuru buraya gelmiş durumda. Bu mahallede 5 tane yatalak hasta var ve asla dinlemeden elektriklerini kesiyorlar. Zalimlikle bize baskı yapıyorlar. Biz yılmayacağız. Kimseden sadaka istemiyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
20'YE YAKIN YER İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ
Bugün öğlen saatlerinde mahkemeye başvuran mahallenin avukatı Onur Cingil, dün elektriği kesilen 20’ye yakın hane için yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını söyledi. Yürütmenin durdurulmasına karar verilen yerlerde altyapı hizmetlerinin kesilmesinin mümkün olmayacağını söyleyen Cingil daha önce de bölgenin tahliye edilmesine karşı çok sayıda dava açmıştı.
NE OLMUŞTU?
Yaşanan süreci, Belediye tarafından yapılan baskıyı ve halkın taleplerini Okmeydanı Çevre Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş ile konuştuk. Yıkılacak evlerinin karşılığında kendilerine nasıl bir konut verileceğinin belli olmadığını ve 20 yıl süreyle borç ödemek zorunda bırakılacaklarını ifade eden Karakuş, süreci şöyle anlattı:
"Burası yaklaşık 25 yıldır AKP tarafından yönetiliyor. Bir önceki AKP'li Belediye başkanımız rızayla dönüşüm yapılacağını, kimsenin mağdur edilmeyeceğini, herkesin dairesine daire dükkanına dükkan verileceğini ve sadece tapu parasının alınacağını söylemişti. Biz buna inanmadığımız için noterden bu taahhüdün yerine getirileceğine dair bir imza istediğimizi söyledik. Bu talebimiz kabul edilmedi. Sonra o belediye başkanı gitti yenisi geldi. 2 yıl önce gelir gelmez bir açıklamayla 'Dönüşümü başlatıyoruz' diye ‘müjde’ verdi. Her yerde 10-15 yıl borçlandırma yapılıyormuş, burada ise 20 yıl olacakmış. Sonra borçlandığımız miktarları görünce ne yapacağımızı da şaşırdık. Bedava verilecek dairelerden ömür boyu borçlandığımız duruma geldik. İnsanları çağırıp muvafakatname imzalatmaya çalıştılar. Bu muvafakatname tek taraflı. Tüm yetkilerimizi belediyeye verdiğimize ve ondan sonra istediği gibi davranacağına dair bir muvafakatname. Bunu imzalatmaya çalışıyorlar. İmzalamayanlar için mahalleyi yaşanmaz hale getiriyorlar. Dükkanları dolaşıp kiracılara 'çıkın buradan' diyorlar, ruhsatları olanların ruhsatlarını iptal ederek baskı yapıyorlar. Tüm bunlara rağmen mahalle halkının yüzde yetmişinden fazlası kabul etmedi. Kabul ettiremeyeceklerini anlayınca bu sefer yaklaşık 3-4 aydır burasının riskli alan olduğunu ve bu yüzden terk etmemiz gerektiğini söyledikleri bir resmi tebligat yolluyorlar. Bu tebligatlardan sonra mahalle halkı dava açtı ama bu davalar devam ediyorken ve birçoğunda yürütmeyi durdurma kararı söz konusuyken bayramdan önceki hafta 'Bayramdan sonra çıkmazsanız biz gelip tek tek elektriğinizi, suyunuzu keseceğiz' diye evlere tek tek telefon ettiler".