08 Haziran 2022 12:32

PAÜ’de yükselme bekleyen araştırma görevlileri tepkili: Kadro neden açılmıyor?

Birçok üniversite 2022 akademik kadro planlamalarını açıklarken PAÜ'nün yeterli kadro açmamasına tepki gösteren araştırma görevlileri “Kadro neden açılmıyor?” diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) görev yapan araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri yıllardır kadro ve yükselme bekliyor. 5 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda yine beklenen kadrolar verilmedi. Fakültelerde görev yapan Dr. araştırma görevlilerine yıllardır kadro beklemelerine rağmen ilan açılmazken, Meslek Yüksek Okullarında doktorasını yeni tamamlamış kişilere kadro verildi.

Devlet Yükseköğretim Kurumlarında, Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik’te 3 Mart 2022’de yapılan değişiklikle kadro açılması ve ilgili birimlere dağılım sayıları rektör kararına bağlandı. Birçok üniversite 2022 akademik kadro planlamalarını açıklarken Pamukkale Üniversitesinde beklenen kadrolar açılmadı.

Kadro ve yükselmeyi bekleyen araştırma görevlileri ve araştırma görevlisi olmayı bekleyen doktora lisansını tamamlayan araştırmacılar endişeli. PAÜ’nün halen kadro açmamış olmasına tepki gösteren araştırma görevlileri, rektörlüğün kadro açmaya niyetli görünmediğini ifade etti.

Akademik kadro sayılarını açıklayan üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi 8 Nisan 2022 tarihinde toplam 64 akademik kadro ilanı açarken, 21 Doktor Öğretim Üyesi kadro ilanı sayısı belirledi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ise 25 Nisan tarihli toplam 55 akademik kadro ilan sayısından 33’ü Doktor Öğretim Üyesi. Sakarya Üniversitesi 24 mayısta toplam 110 akademik kadro ilanı açtı. Pamukkale Üniversitesi geç de olsa sadece 39 ilan açarken araştırma görevlileri açılmayacağına ilişkin tartışmalara tepkili.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir araştırma görevlisi, “Üniversitelerde araştırma görevlileri tezini tamamladığında, savunduğunda geleneksel olarak onların yükselmesi beklenir. Bu arkadaşlara doktor öğretim üyesi kadrosu açılır. Yardımcı doçentti eskiden, doktor öğretim üyesi adını aldı. Ya da doktor öğretim üyeleri doçentlik için gereken puanı topladığında doçent olur. Ya da doçentler 5 yıl süreyle gerekli yayın kriterlerini tamamladığında profesör kadrosu açılır, bu şekilde yükselmeler yapılır kurum içerisinde. Tabi burada o yükselmelerde ilan açılır, ilana çıkar üniversite. Bu atamalarda YÖK Kanunu’na göre tabi olduğumuz bir norm kadro düzenlemesi var. Her anabilim dalında belli sayıda Prof. Doç. olur. Bu norm kadro olayından dolayı yıllardır yükseltilmesi gereken kişiler yükseltilmeyebiliyor” ifadelerini kullandı.

“BİR NEVİ AKADEMİDE TAŞERONLUK SİSTEMİ”

Norm kadrodan dolayı 2018’dan beri yükselmelerin yapılmadığını belirten araştırma görevlisi şöyle devam etti; “2018’den beri doktorasını bitirip henüz ataması yapılmamış arkadaşlarımız var üniversite genelinde. Bizim fakültede de var başka fakültelerde de. Bu durum şuna yol açıyor. Tezini savunmuş doktorasını almış ama doktor araştırma görevlisi olarak istihdam ediliyor. Yani ne öğretim üyesi ne de asistan. İkisi de değil arası bir şey. Bir nevi akademide taşeronluk sistemi. Bu arkadaşlar da rahatsız. ‘Biz atanmak için gerekli kriteri yerine getirdik ama yapılmıyor atamamız. Dolayısıyla öğretim üyesi kadrosu verilmediği için ders açmada sorun yaşıyoruz’ diyorlar. Senato kararıyla verildiği oluyor ama bahşeder gibi öğretim üyesi sıfatıyla verdirmiyorlar.”

“SORUYORUZ; NEDEN YAPMIYOR?​”

Üniversitenin halen bekleyenlere kadro açmamasına tepki gösteren araştırma görevlisi, “YÖK bir düzenleme yaptı bu sene. Kurum içi yükselmelerde norm kadro kotasına bakılmayacak. İstisna tutulacak 2022. Bunun ardından birçok üniversite norm kadrodan dolayı bekleyip kadrosunu alamayan araştırma görevlilerine öğretim üyesi kadrosu açıyor. Bu şekilde yeni araştırma görevlisi alımı yapabilecekler. Bunu bizim üniversite halen yapmıyor. Yapmamaya direniyor. İçeriden aldığımız bilgi rektörün hiç niyeti yokmuş tüm bu esnekliğe rağmen. Biz de bu haber aracılığıyla soruyoruz; neden yapmıyor? Akademide taşeron olarak mı kullanacak” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Meclis Başkanlığı, Aynur Doğan’ın konser iptalini sorulmayacak sorular kapsamına aldı

SONRAKİ HABER

34 bin mülteci zorla ülkesine geri gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa