Mahkemeden Assos’a geç gelen adalet!
Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda başlayan kaya ıslahı projesine karşı açılan davada, yapılan işlemin hukuka uyarlılığının bulunmadığı belirtilerek iptal edildi.
Fotoğraf: kazdagikoruma'nın Twitter paylaşımından alınmıştır
Seçkin SAĞLAM
Çanakkale
Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda başlayan kaya ıslahı projesine karşı açılan davada antik kent üzerinde yapılan işlemin hukuka uyarlılığının bulunmadığı belirtilerek iptal edildi. Çalışmaların üzerinden geçen bir yıllık süreçte, söz konusu alanda yapılan tahribatın nasıl tespit edileceği, oluşan zararın nasıl telafi edileceği ise bilinmiyor!
AFAD raporu doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden 26 Mart 2021 tarihinde ihale edilen ve aynı yılın Nisan ayı sonunda başlayan çalışmalar yoğun tepkilere neden olmuştu. 2021 yılının Eylül ve Ekim aylarında itirazlara, resmi kurumlara yapılan idari ve hukuki girişimlere, eylem ve basın açıklamaları ile gösterilen tepkilere sahne olmuştu. Tüm bunların ötesinde ise Assos Dostları ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından dava açılarak, söz konusu projenin iptal edilmesi talep edilmişti. Açılan davada, 20 Aralık 2021 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Çanakkale 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada, itiraz yolu açık olmak üzere nihai karar da açıklandı.
"SÜRESİ BELLİ DEĞİL, BİLİMSEL ÇALIŞMA YOK"
24 Mayıs tarihli Çanakkale 2’inci İdare Mahkemesi kararında, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler, ilgili mevzuat ve konuyla ilgili ilke kararları bir bütün olarak değerlendirildiği ifade edildi. Assos Antik Liman Mevkiinde bulunan alanın Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30 Ekim 2013 tarihli kararırında 1.derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendiği ifade edilen kararda, yine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 1999 İlke Kararında; 1. derece arkeolojik sit alanlarının korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunması gerekli alanlar olduğu ve bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesinin, bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı çalışmasının yapılmamasının hükme bağlandığı ifade edildi.
Kararda, kaya düşmesini önleme amacıyla yürütülen çalışmaların geçici olup olmadığının ve ne kadar süreyle yapılacağının belirlenmediği, kaya düşmesinin önlenmesi amacıyla yapılacak çalışmaların arkeolojik sit alanına zarar verip vermeyeceğinin bilimsel açıdan değerlendirilmediği vurgulandı. Mahkeme kararında, “Dosya kapsamında denetim görevini üstlenmek üzere bilim kurulu oluşturulduğuna dair bir bilgi veya belgenin bulunmadığı görüldüğünden, kaya düşmesinin önlenmesi amacıyla yürütülecek çalışmaların ne kadar süreyle yapılacağı belirlenmeksizin ve denetim görevini üstlenmek üzere bilim kurulu oluşturulmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.