Sağlıkçılardan AKP’nin mali ve özlük hakları teklifine tepki: Eski tekliften bile kötü
Sağlık emekçilerinin mali ve özlük hakları için AKP tarafından ikinci kez Meclise getirilen kanun teklifi yine kadük kaldı. Sağlık emek ve meslek örgütleri “Yeni düzenleme eskisinden daha kötü” dedi.
Fotoğraflar: Evrensel
Kübra KIRIMLI
Ankara
Sağlık emek ve meslek örgütlerinin uzun süredir beklediği sağlık emekçilerinin mali ve özlük haklardaki iyileştirmeye dair AKP 14 maddeden oluşan düzenlemeyi TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin görüşmelerine, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca düzenlemeyi “İlk büyük adım” olarak sunsa da sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcileri açıklanan 14 maddenin aralık ayında gündeme getirilen ve hızlıca geri çekilen düzenlemeden daha geri olduğuna dikkat çekti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, düzenlemenin bir iyileştirme olmadığına vurgu yaparak “Bir kötüleşme düzenlemesiyle karşı karşıyayız” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey ise, “Sağlık emekçilerine dönük tek bir iyileştirme yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
"SORUN UZMAN SAYISINI ARTIRMAK DEĞİL"
“14 maddelik kanun teklifi sadece hekimleri kapsıyor, diğer sağlık çalışanlarını kapsadığını görmüyoruz” diye konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Daha önce katsayıların 3600’e taşınacağından bahsediliyordu. Ancak burada sadece hekimler var. Diğer sağlık çalışanları yok. Hekimlerde de aile hekimleri ile ilgili anlamlı bir değişiklik yok. Bunun yanı sıra aile hekimlerine uzmanlık verileceği, sürenin de 2029 yılına uzatılacağı ifade ediliyor. Ama sorun ne uzmanlık ne de uzman sayısını artırmak! Sorun niteliği artırmak. Ve gerçekten birinci basamak aile hekimliği ve koruyucu hekimlik vasfını yeniden kazandırmak. Ama bununla ilgili bir düzenlemenin olmadığını görüyoruz” dedi.
"CÜZİ ARTIŞLARIN BU ENFLASYONDA BİR ANLAMI YOK"
Kanun teklifine bakıldığında hekimlerin özlük haklarında kısmı iyileştirmelerin yapıldığını gördüklerini dile getiren Fincancı “Cüzi miktarda artışlar olacak. Enflasyon gözetildiğinde aslında bu artışların hiçbir anlamı olmayacak” dedi. Öte yandan tıp öğrencileriyle ilgili taleplerinin hiçbirinin teklifte yer almadığına işaret eden Fincancı “Onların sosyal güvencesinin olması, yine aldıkları ücretin düzenlenmesiyle ilgili taleplerimiz vardı. Bu taleplerimizin teklifte herhangi bir şekilde yer almadığını görüyoruz” diye konuştu.
"EMEKLİLİĞE YANSIMAYACAK"
Teklifte genel olarak bir iyileştirme değil bir kötüleşme ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Fincancı, “Aralık ayında yapılan iyileştirmenin eşitsizliğine itiraz ederken burada ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldık. Emekliliğe yansıyacak bir düzenleme özellikle ek ödemenin merkezi bütçeye aktarılarak prim kesilmesiyle mümkündü. Bu da olmadığı için emekliliğe de yansımayacak bu düzenleme. Emeklilere dair düzenlemede çok ciddi bir sıkıntımız var. Emekliler insanca yaşayacak bir gelir elde edemedikleri için, emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalıyorlar. Çalıştıklarında da bu kez emekli aylıkları kesilmiş olacak. Dolayısıyla bunu da bir hak kaybı olarak tanımlayabiliriz” dedi.
DÜZENLEME ÜNİVERSİTELERİ DE KAPSIYOR AMA…
Düzenlemenin aralık ayından farklı olarak üniversiteleri de kapsadığını ifade eden Fincancı ancak orada da bir sorun olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Üniversitede de döner sermaye gelirlerinin ne kadar gerilediğini biliyoruz. Döner sermaye gelirlerinin gerilemesiyle birlikte malzeme alımlarında ciddi sorunlar yaşandığını bildiğimiz üniversitelerdeki meslektaşlarımızın gelirlerine bir katkı sağlaması mümkün olmayacak. Kaldı ki performansa dayalı ek ödemeyi yine dayatıyorlar ve daha fazla çalışın diyerek hekimleri köleliğe mahkum ediyorlar” dedi.
"BEKLEDİĞİMİZ İYİLEŞTİRME BU DEĞİL"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey ise: “Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu toplanacak. Dün sözde sağlık emekçilerinin haklarını geliştirmeye dönük hazırladıkları 14 maddelik yasa tasarısını görüşecekler. 14 maddeye baktığımızda emekli olacak hekimlerin durumunu kısmen iyileştirecek bir durum söz konusu. Beklediğimiz iyileştirme asla bu değil” dedi.
14 MADDELİK KANUN TEKLİFİ NE İÇERİYOR?
AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın mayıs ayında TBMM Başkanlığına sunacağız dediği kanun teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı. 14 maddeyi içeren kanun teklifinde yer alan kimi detaylar şöyle: “Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alınması sağlanması. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun ek 84’üncü maddesinde belirtilen gösterge rakamları artırılarak tabip, uzman tabip, diş tabipi ve uzman diş tabiplerinin emeklilik maaşlarında iyileştirme sağlanması. Aile hekimliğindeki kaliteyi artırmak için 2023 yılında aile hekimi başına düşen nüfus sayısının 2700’e düşürülmesi ve aile hekimi olarak çalışmakta iken uzmanlık yapma imkanı bulunmayan aile hekimlerinin 1/1/2020 yılında sona eren 1219 sayılı maddenin 9’uncu maddesinin 1/1/2029 yılına uzatılması.”