Ek gösterge düzenlemesi talebi karşılamıyor durumu değiştirmiyor
AKP'nin yıllardır seçim vaadi olarak gündeme getirdiği 3600 ek gösterge açıklaması emekçilerin beklentilerini karşılamadı.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Hükümetin müjde olarak açıkladığı 3600 ek gösterge düzenlemesinin beklentileri karşılamadığını belirten İzmir’den kamu emekçileri, maaşlarının yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını talep ediyor.
Menderes SGK BES İşyeri Temsilcisi Metin Erözcan, 20 yıldır çalıştığını, 2200 ek göstergeye tabi olduğunu ifade etti. 600 puanlık artışla maaşına sadece 118 liranın yansıyacağını dile getiren Erözcan, “Bu düzenleme yoksulluk sınırının çok altında gelirler ile yaşamaya mahkum edilmemize engel olmayacaktır” dedi. Erözcan, “Toplu sözleşme ile belirlenmiş ve enflasyonun altında ezilmeyen bir ücret düzenlemesi olmalı. Kaldı ki eğer emekli veya emekli olacak memurlar için de tüm maaş ve ek ödemelerin de hesaba katıldığı bir emeklilik prim sistemi yapılmalı” dedi.
EMEKÇİLER BÖLÜNMEK İSTENİYOR
32 yıldır gelir uzmanı olarak çalıştığını söyleyen Yamanlar Vergi Dairesi BES İşyeri Temsilcisi Pelin Alpdağ, düzenlemeyi “Dağ fare doğurdu” olarak değerlendirdi. Alpdağ, “Bütçe gelirlerinin toplanmasında aktif rol oynayan vergi dairesi çalışanı ile din görevlisi arasında bir seçim yapmak istemiş ve din görevlisinde karar kılınmış. Bu düzenleme ile emekçiler birbirinden uzaklaştırılıp bölünmek isteniyor. Bir araya gelmeleri engellenmek isteniyor” diye konuştu.
"ÜCRETLER YOKSULLUK SINIRININ ÜSTÜNDE OLMALI"
Gaziemir SGK BES İşyeri Temsilcisi Şükrü Dinçel de yıllarca oyaladıktan sonra açıklanan 3600 ek gösterge düzenlemesinin, beklentileri karşılamadığını söyledi. Dinçel, “Üst yönetici kadrolar dışında 3600 kimseye verilmemiş, emekçilere sadece 600 ek gösterge verileceği söyleniyor. Onun maddi karşılığı da 2 kilo çay parasıdır. Kaldı ki emekçilerin kronikleşen maddi sorunları ek gösterge gibi ödeme kalemleriyle çözülemez. Çözüm temel ücretlerimizin en az yoksulluk sınırına çekilmesidir” diye konuştu.
"ALIM GÜCÜNE YANSIMAYACAK"
Bornova Şehit Erkan Er Ortaokulu Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Muharrem Yıldız da “Ağır ekonomik koşullar altında gelen bu artış alım gücüne çok fazla yansımayacak. Bu nedenle verilen değil kazanılmış olan bu hakkın bir seçim armağanı gibi düşünülmesi büyük bir yanılgı olacaktır. Eksikliklerinin giderilerek hak kaybına uğrayan tüm kamu çalışanlarına ve emeklilerine arada oluşacak farkın maaşlara ek zam olarak yansıtılması ve kanun dışında kalan ücret karşılığı ders okutan öğretmenler gibi çalışanlar için de bir an önce çalışma yapılmalıdır” diye konuştu.
"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu da “Sağlık emekçileri olarak hükümetin bütün söylemlerine şüpheyle bakıp, yoğurdu üfleyerek yemekteyiz. Hükümetin açıkladığı düzenleme kesinlikle bizim isteğimizi karşılamıyor. 2200 ek göstergede olanlara 600 vermek hiçbir şeyi değiştirmiyor. 2008 yılında çıkan ‘mezarda emeklilik’ yasasına tabii olanlar ek göstergeden faydalanamıyor. Taşerondan 4/d’ye geçen işçileri asla kapsamıyor. Sadece 1. dereceye düşen üniversite mezunlarına yansımaktadır. Tüm emekçilerin insanca yaşamına yetecek temel ücret ve emekliliğine yansıyacak düzenlemeler için mücadelemiz devam edecek” dedi.
"TAM ANLAMIYLA HAYAL KIRIKLIĞI"
TCDD Alsancak Gar BTS İşyeri Temsilcisi Bülent Çuhadar da “Müjde olarak açıklanan düzenleme iktidarın kamu emekçilerini aldatma politikasının parçası olmuştur. Hükümet yanlısı Memur-Sen genel başkanı bile ne olduğunu anlayamadığını söylemiştir. Bu doğru değildir, tam bir danışıklı dövüştür. 5.5 milyon kamu emekçisinin beklentileri tam anlamıyla hayal kırıklığına dönüşmüştür” diye konuştu.