09 Haziran 2022 16:53

Hindistan’da Ford işçileri fabrika kapatma planına karşı fabrikayı terk etmiyor

Ford Motors montaj fabrikasında çalışan 1500’den fazla işçi, fabrikanın kapatılmasına karşı üretimi durdurdu ve fabrikayı da terk etmeme kararı aldı. Eylemler bir haftayı aşkın süredir devam ediyor.

Arşiv | Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel

Paylaş

Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinin başkenti Chennai yakınlarındaki Ford Motors montaj fabrikasında çalışan 1500’den fazla işçi, fabrikanın kapatılmasına karşı başlattıkları grevi bir haftayı aşkın süredir sürdürüyor. İşçiler fabrikayı işgal ederek otomobil üretimini tamamen durdurdu.

Wsws.org’un haberine göre grev, işgücünün çoğunluğunu oluşturan genç işçiler tarafından başlatıldı. Çoğunluğu yaşlı olan yaklaşık 500 işçi ise, yönetimin misillemesi nedeniyle kıdem tazminatlarını kaybetmekten korktukları için işgale katılmamış olsalar da greve destek verdiler. İş bırakma eylemi, şirketin fabrikanın bu ay sonu için belirlenen kapanışından önce 1400’den fazla aracı tamamlama planlarını sekteye uğrattı. ThePrint’e konuşan ve ismini vermek istemeyen bir işçi, “Arabaların yapımını bitirirsek, yönetimle aramızda hiçbir bağlantı kalmaz ve hiçbir şey talep edemeyiz” dedi.

Grevden önce işçiler fabrika içinde ve dışında protesto gösterileri düzenleyerek fabrikanın kapanmasından önce kıdem tazminatlarının verilmesini talep ettiler. Protestocu işçileri sindirmek için fabrikaya büyük bir polis birliği sevk edildi. Ancak işçiler protestolarını sürdürdü ve daha sonra polisin gözdağına meydan okuyarak süresiz grev başlattı.

Chennai Ford grevi, hükümetlerin ve şirketlerin sert kemer sıkma önlemlerini dayatma girişimlerine karşı işlerin, insana yakışır ücretlerin ve daha iyi çalışma ve yaşam koşullarının savunulması için verilen sınıf mücadelesinin dünya genelinde yükselişinin bir parçası.

Geçtiğimiz mayıs ayında, kovid-19’un Delta varyantı Hindistan’ı kasıp kavururken, Chennai Ford fabrikasındaki işçiler Kore merkezli Hyundai Motors ve Fransız-Japon Renault-Nissan’a ait eyaletteki diğer otomobil fabrikalarındaki kardeşleriyle birlikte oturma grevleri ve protestolar düzenlemişlerdi. Fabrikalarda 25’ten fazla işçinin ölümü ve yüzlerce enfeksiyonun ardından kovid-19’a karşı sağlık koruması talep ettiler. Bu isyan, otomobil üreticilerini fabrikalarını beş gün süreyle kapatmaya zorladı. Ancak, sendikaların yardımıyla üretimi yeniden başlatmak için hızla harekete geçtiler.

Takip eden eylül ayında Ford, Chennai fabrikasını ve Gujarat’taki bir diğerini kapatarak Hindistan’daki faaliyetlerine son vereceğini açıkladı. Bu kapanış 4 bin istihdamı doğrudan tehdit ediyor. Ancak, sadece Chennai fabrikasının kapatılması dolaylı olarak toplamda yaklaşık 40 bin istihdamı etkileyecek, çünkü fabrikadaki işler, örgütsüz işçi çalıştıran birçok yan birimle bağlantılı.

Ford 1990’ların ortalarından bu yana Hindistan’da üretim yapıyor ancak son 10 yılda 2 milyar dolardan fazla zarar etti.

Şirketin Hindistan’dan çıkışı, salgından önce başlayan ancak salgından sonra büyük ölçüde hızlanan otomobil endüstrisindeki güçlü küresel yeniden yapılanmanın bir parçası. Otomobil şirketleri elektrikli araç üretimine milyarlarca dolarlık yatırım yapacaklarını duyuruyor.

Bloomberg’de yayınlanan bir makalede Ford’un önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için 10 ila 20 milyar dolar daha harcamayı planladığı bildirildi. Bu geçişin maliyeti, henüz belirsiz bir şekilde tanımlanan bir “yeniden yapılanma” planı ile karşılanacak.

Geleneksel içten yanmalı araçlarla karşılaştırıldığında, elektrikli bir aracın üretimi için çok daha az hareketli parça ve daha küçük bir işgücü gerekiyor. Şirket, yeni elektrikli araç batarya fabrikalarında ultra düşük ücretli üretim işçilere daha da düşük bir katmanı eklemeyi planlarken, yaygın iş yıkımı gündemde. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de bir grup inşaat işçisi Evrensel gazetesinin 27’nci yaşını kutladı

SONRAKİ HABER

Fransa’da Charles De Gaulle Havalimanı çalışanları greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa