Kobane Davası | Selahattin Demirtaş: Onları sandığa gömeceğiz
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhur İttifakına seslenerek "O koltuğu faşist bir suç ortaklığına teslim etmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın onları sandığa gömeceğiz” diye konuştu.
Fotoğraf: MA
IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü duruşması 7'nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görülmeye devam ediyor. Duruşmada söz alan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan ve Bahçeli’nin 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi Kürt karşıtlığı üzerinden mutabakat sağladığını belirterek "O koltuğu faşist bir suç ortaklığına teslim etmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın onları sandığa gömeceğiz” diye konuştu.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, iddia makamı mütalaasını yazılı olarak sundu. Sonrasında duruşmaya ara verilirken, bu sırada SEGBİS’ten bağlanan siyasetçiler ile duruşmaya katılan milletvekilleri sohbet etti.
TUTUKLULUK DEVAM YÖNÜNDE MÜTALAA
Aranın ardından mütalaasını özetle açıklayan iddia makamı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) tutukluğuna dair yaptığı başvurusuna, “tutukluluk süresi makul” gerekçesiyle gelen ret cevabını hatırlatarak, kuvvetli suç şüphesi iddiasıyla siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme başkanı, mütalaanın cezaevlerindeki tutuklulara tebliği için müzekkere yazıldığını belirtti. Duruşmaya 13.30’a kadar ara verildi. Verilen aranın ardından dinlenen tanık beyanları, müşteki beyanları, okunan belgeler ve iddia makamının mütalaasına dair siyasetçilere ve avukatlara söz verildi.
İlk olarak söz alan Kürt siyasetçi Zeynep Ölbeci, savcının mütalaada kendisinin yurt dışına kaçarken yakalandığını iddia ettiğini ifade ederken, “Ben markete giderken İstanbul’un ortasında gözaltına alındım. Nasıl yurt dışına çıkarken yakalandığım söylenebilir? Bu bile savcının ve mahkeme heyetinin bize karşı besledikleri düşmanlık ve kinin göstergesidir. Bu dosyamdan çıkarılmalıdır” dedi.
"SAHTE BELGELERİ BİZE KARŞI KULLANIYORSUNUZ"
HDP eski MYK üyesi Nazmi Gür, "15 Temmuz öncesinde paralel yargının yerleştirilmesi ya da örgütlenmesinin tamamında mevcut hükümetin imzası var. O yolları birlikte yürüdüler, yağmurlarda beraber ıslandılar. Şimdi bunun suçunu da bizim üstümüze atmaya çalışıyor. Siz birleşen dosyalarla bu kovuşturmayı genişletiyorsunuz. Bu dosyayla ilgili olmasa bile gizli tanık beyanlarını dosyaya ekliyorsunuz. Geçmişte paralel yargının ve paralel polisin ürettiği bir takım sahte belgeleri bize karşı kullanıyorsunuz. Bu yargılama etiğine aykırıdır. Gidip 2010 yılında beyanda bulunan bir itirafçının ifadelerini burada okumanız hukuka aykırıdır. Yanı başınızdaki savcıya sorsaydınız bu davanın temelinin 2014’teki Kobanê protestoları olduğunu söyler. Bunu reddediyoruz" diye konuştu.
"SAVCININ ELİNDE HDP’NİN YASA DIŞI TOPLANTILAR DÜZENLEDİĞİNE DAİR DELİL YOK"
Gür, "Savcı bize ‘legal görünümlü illegal yapılar içerisinde toplantılar yaptınız’ diyor. Külliyen yalan. HDP, Türkiye’nin en büyük siyasi partilerinden biridir. Savcının elinde HDP’nin yasa dışı toplantılar düzenlediğine dair herhangi bir delil yok. Eğer öyle bir delil olsaydı en başından iddianamenin en üstüne koyardı. Kimse ne bizim ne de halkımızın aklıyla oynamasın. Savcı ya iddialarını doğrulayacak delil bulsun ya da bu iddiaları dosyadan çıkarsın. Mahkeme heyetinin aleyhimizde kurduğu tüm ara kararlar aslında bizim lehimizedir. Bu kararların hepsi kayıtlara geçiyor. Bizim meşruiyetimizi net bir biçimde gösteriyor” dedi.
HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay savunmanın bir gün ile sınırlandırılmasına tepki göstererek "Bu karar alındıktan sonra her yerde tartışıldı. Bu kadar şişirilmiş ve genişletilmiş bir iddianameye dair bir gün savunma yapmak mümkün değildir. Umarım bu karar yeniden gözden geçirilir” diye belirtti. Mütalaayı inceleme fırsatı bulamadığını söyleyen Kubilay, daha önceki tahliye taleplerini tekrarladığını ifade etti.
AKAT ATA: TANIKLAR MÜTALAADA BELİRTİLENLERİ SÖYLEMEDİ
Ardından konuşan Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, savcının dinlenen tanık beyanlarını çarpıttığını ve mütalaasında gerçek dışı tanık beyanlarına yer verdiğini söyleyerek, "Biz bu tanıkları aynı anda aynı yerde dinlemedik mi? Dinlenen tanıklar, bu mütalaada belirtilen çoğu şeyi söylemedi” dedi.
Akat Ata, “Birden fazla yaşanan çatışma ve çözüm süreçlerini yok mu sayacaksınız? Bu süreçler içerisinde Kürt sorununun demokratik çözümü için çalıştığımızı yok mu sayacaksınız? Bunların hepsini illegalize edip 10 yıl boyunca devam eden görüşmeleri, arayışları yok mu sayacaksınız? 2018’den sonra birileri düğmeye bastı ve geçmişte yapılan tüm çalışmalara dair intikam duygusuyla başta eş başkanlarımız olmak üzere bizi hedef aldı.” diye konuştu. Savcının siyasetçiler hakkında sunduğu kaçma şüphesi iddiasına dair “ayıptır” diyen Akat Ata, “Biz bu konuda defalarca kez sınandık. Ne yaptığımız ne ettiğimiz belli. Aynı adresten dört defa gözaltına alındım, üç defa da tutuklandım” dedi.
Daha sonra HDP eski PM üyesi Ayşe Yağcı gizli tanık ifadelerine dair konuşarak tahliye talebinde bulundu.
AYSEL TUĞLUK’A TAHLİYE TALEBİ
Ardından söz alan Kürt siyasetçi Aynur Aşan şunları söyledi: “Önümüzdeki süreçte de bir çok gizli ve açık tanık gelecektir. Bu tanıkların hemen hemen hepsi itirafçı olmuş tanıklardır. Geçen konuşan tanıklar da bizi legal siyaset içerisinde olduğumuz dönemlerde tanıdıklarını söylediler, yeni getirecekleriniz de aynı şeyleri söyleyecekler. Doğru söylüyorlar. Bizi en fazla HDP’de, KJA’da ya da Roza’da görmüşlerdir. Ancak bizim çalışmalarımızı da kendi illegal çalışmaları gibi görüyorlar ve illegalize ediyorlar. İtirafçı değil de iftiracı olarak karşımıza çıkıyorlar. Belli ki mahkeme daha çok tanık getirecek çünkü elinizde somut hiç bir delil yok. 38 kez ağırlaştırılmış cezayla yargılanacağımız hiç bir delil yok. O nedenle on yıl öncesinin davalarını ve tanıklarını karşımıza çıkarıyorsunuz. Bizim ise savunma hakkımızı bir güne indirdiniz ve sadece “faile ve fiile” ilişkin konuşun diyorsunuz. Heyetin bu kararını geri çekmesini talep ediyorum. Tanık ifadelerini de asla kabul etmiyorum.” Aşan son olarak başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm siyasetçilerin tahliyesini talep etti.
HDP eski MYK üyesi Bircan Yorulmaz, “Savcı mütalaasında tanıkların benim hakkımda ‘kadro’ sıfatı kullandığını ifade etmiş. Hangi tanık söyledi. Tanıklar dinlenirken ben buradaydım. Hiç bir tanığın benim hakkımda beyanı bile olmadı. Bu bile mütalaanın ne kadar ciddiyetsiz yazıldığını gösteriyor” dedi.
DEMİRTAŞ: DAVAYI EN ÇOK SARAY İZLİYOR
Son olarak HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu: "Elimizden geldiğince hukuksuzlukları kayda geçirmeye çalışıyoruz. Mahkemenizi yasalara davet etmek için çağrı yapmıyorum. Sadece kayda geçiriyoruz. Mütalaanın kendisi hukuksuzlukta nasıl sınır aşılır, onun göstergesi. Neden bunu yapıyorsunuz? Kamuoyu bu davayı izliyor ama en çok saray izliyor. Her grup toplantısında Devlet Bahçeli illaki ismimizi geçiriyor, hakaret ediyor. Unutmamak için. Cumhur İttifakı halkımıza karşı işlenen suçların ortaklığıdır. Bu yargılama da ağır suçlarından biridir.
7 HAZİRAN SÜRECİ
7 Haziran’ın yıl dönümündeyiz. Ne olduğunu tekrar hatırlayalım. 7 Haziran’da HDP, bütün saldırılara rağmen yüzde 13,2 oyla Meclis’e girdiğimizde AKP artık tek başına iktidar olamadı. Devlet Bahçeli ‘Kürtler çok oldu. Kürtler aldıkları oyla siyaseti belirleyecek duruma geldi’ diyerek Erdoğan’a şu teklifi yaptı: ‘Çözüm sürecini boz. İçeride dışarıda Kürtlerin menfaatine ne varsa boz. Biz de seni başkan yaptıracağız.’ Erdoğan bunun neden kabul etti? Çünkü Erdoğan’ın önüne konulan dosyalardan birinde Erdoğan’ın suçları da vardı. Önce Kürtlere saldırılıp sürecin bozulmasına bir alt yapı oluşturmak gerekiyordu. İktidarın diyalog niyetinden vazgeçtiğini biz hendekler kurulmadan önce fark ettik. Olayların öyle büyümesini istiyordu ki hesapları başkaydı. Koskoca ordunun birkaç mahalleyi güvenlik açısından stabil hale getirmesi çok mu zordu? Başka bir amaç vardı? Biz o zaman çözemiyorduk ama zamanla farkına vardık. Meğerse cemaatçiler darbeye zemin hazırlamak için operasyonu büyütüyor, iktidar ise karşı hamle yapmak için çalışıyor. Olan Kürtlere oluyor.”
"KAYBEDERSENİZ YER DEĞİŞTİRİRİZ"
“2023’te dünyanın en önemli koltuğu seçilecek” diyen Demirtaş şöyle devam etti: "Biden’ın, Putin’in ya da Fransa Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan kadar yetkisi yok. Böylesine önemli bir seçim öncesi bu mahkeme kim oluyor ki kanun uyguluyor? Dışarıda o kadar büyük suçlar işleniyor ki. Savcının uyduruk delilleri ne ki? İktidar için kardeşini katletmiş bir gelenekten bahsediyoruz. O dünyanın en büyük koltuğu faşist bir suç ortaklığına teslim etmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın onları sandığa gömeceğiz. Siz ne kararı veriyorsanız verin. Bu kadar büyük suç ortaklığını sürdürmek için başka suçlar işlemek gerekiyor. 69 sayfalık mütalaanın 41 sayfası benimle ilgili. O halde benim haricimde bütün arkadaşlarımı tahliye edin. Ben kalırım. Seçime kadar beraber devam ederiz. Kaybederseniz yer değiştiririz."
"SINIRLANDIRMA KALKMAZ İSE SAVUNMALAR BAŞLAMAYACAK"
Savcının sunduğu bütün delillerin AİHM ve AYM tarafından çürütüldüğünü aktaran Demirtaş “Burada saydığınız bütün delilleri her yerde çürüttük. Böyle bir mahkemede biz yasa falan tartışıyoruz. Dalga mı geçiliyor” dedi. Savunma sınırlandırılmasını kabul etmediğini belirten Demirtaş, “Bu kararınızdan geri dönmezseniz savunmalarımıza başlamayacağız. Bu adil yargılama hakkının ihlalidir. Uzatmaya çalıştığımızı düşünüyorsanız verin hemen kararı. İktidara yarayacağını düşünüyorsanız hemen açıklayın. Tam tersi olacağını göreceksiniz. Neden seçim sonrasını bekliyoruz. Hiçbir şekilde davayı uzatma çabamız yok? Savunma hakkımızı vermezseniz burada olmamıza da gerek yok. Kendi kendinize oynarsınız” sözleriyle tepki gösterdi.
DEMİRTAŞ’TAN MUHALEFETE ÇAĞRI
Demirtaş son olarak muhalefet liderlerine şu sözlerle çağrıda bulundu: “Ya bizzat gelin buradaki hukuksuzluğu izleyin ya da heyetlerinizi gönderin."
Demirtaş’ın ardından avukat Mehdi Zana Akkaya söz alarak, iddia makamının mütalaasını içeriği açısından kabul etmediğini belirtti. Akkaya, Zeynep Ölbeci’nin tutuk devam gerekçesinin sadece gizli tanık, Aynur Aşan’ın ise açık ve gizli tanık beyanları olduğunu ifade ederken, tanık Sami Baran’ın müvekkilleri lehinde verdiği ifadeyi hatırlattı.
Son olarak söz alan Avukat Mahsuni Karaman ise mahkemenin tanık ifadelerinin okunmasına dair aldığı ara kararı hatırlatarak, “Biz mi anlatamadık, siz mi anlamadınız? CMK 211’in neyi ifade ettiği çok açık. Bir kovuşturma sırasında bir tanık dinlenmeyecek ve sadece ifadesi okunacaksa bu tanık önceki aşamalarda dinlemiş olmalı. Aynı zamanda bu tanıklar dosya ile ilgili olmalı ancak sizin okuduğunuz ve delil yapmaya çalıştığınız beyanlar 2010-2012 yılları arasında alınmış. Bu hukuksuzluktur” dedi.
Avukat beyanlarının ardından son bulan duruşma yarın saat 10.00'da devam edecek. (Ankara/MA)