10 Haziran 2022 11:54

Okmeydanı’nda yurttaşlara “kentsel dönüşüm zulmü” Meclis gündemine taşındı

HDP'li Dersim Dağ, Fetihtepe Mahallesi'nde yurttaşlara dayatılan kentsel dönüşümle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesinde yurttaşlara dayatılan kentsel dönüşüm projesini ve mahalleliye zulme dönüşen uygulamaları TBMM gündemine taşıdı.

Okmeydanı Fetihtepe’de kentsel dönüşüm için yurttaşların çoğunun karşılayamayacağı koşullar dayatılmış, bunları kabul edemeyen yurttaşların zorla tahliye için elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri kesilmişti. Mahalleli 4 gündür polis zoruyla yapılmak istenen tahliyelere karşı mücadele ediyor.

Konuyla ilgili bir soru önergesi hazırlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, sayısız kentsel dönüşüm projesi adı altında, kentlerin adeta yıkılarak yeniden inşa edildiğini, rant uğruna yerleşik alanlar, evler, mahalleler yok edilip orman arazilerinin, sit alanlarının, tarım ve su havzalarının, arkeolojik rezerv alanlarının imara açıldığını hatırlattı.

Diğer yandan pek çok yerde halkın, evlerini ve yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakıldığını belirten Dağ, “Bu süreçte iddia edilen şey kalkınma ve ekonomik büyümenin sağlanmasıdır. Fakat bu süreç, belli bir sınıfın refahı lehine toplumun büyük çoğunluğunun yaşam kalitesi feda edilerek ülke kaynak ve olanaklarının adaletsiz şekilde dağıtılması şeklinde işlemektedir” dedi.

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi'nde de açılan karşı davalara rağmen polisin zor güç kullanmasıyla yurttaşların evlerinden çıkarılmak istendiğini belirten Dersim Dağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  1. “Depreme dayanıklı olmayan” riskli alan ilan edilen bölgeye ilişkin kararlar bilimsel ve teknik olarak hazırlanmış mıdır? Buna dair rapor var mıdır? Varsa bölgenin zemin yapısı ve taşıdığı riskler nedir? Böyle bir rapor Belediyenin İmar Komisyonuna sunulmuş mudur?
  2. Belli bir sınıfın çıkarlarını halkın çıkarlarının üstünde görmek, sosyal devlet anlayışıyla çelişmiyor mu? Bölgede yaşayan orta ve dar gelirli kesimin yaşam tarzında ne gibi değişiklikler olacaktır?
  3. Bölgede yapılması planlanan imar ve konutların çevrenin dokusuna ve ekolojisine etkileri ne olacak?
  4. Mahkeme kararlarının kesinleşmemesi ve halen süren davalara rağmen bölge halkının zorla yerinde edilmesinin hukuki gerekçesi nedir?
  5. Bölge halkının elektrik, doğalgaz ve suları kesilmektedir. Yurttaşların mağduriyetini gidermek için bir çalışmanız var mıdır?
  6. Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar, halk arasında ekonomik farklılığı derinleştirmiyor mu? Bu farklılığı önlemeye yönelik çalışmalarınız bulunmakta mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü: Kentteki direniş ve grevleri sahiplenmeye çağırıyoruz

SONRAKİ HABER

Mersin'de taksiciler akaryakıt zamlarını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa