11 Haziran 2022 16:42

Eğitim Sen: Çocuk işçiliğin nedenleri ortadan kaldırılmalı

Eğitim Sen 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğe neden olan yoksullaşmanın ortadan kaldırılması için somut adımların atılmasını istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eğitim Sen, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğe neden olan yoksullaşmanın ortadan kaldırılması ve çocuk işçiliğinin yasaklanması için somut adımların atılmasını istedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’in yayımladığı “Çocuk İşçiliği: Küresel 2020 tahminleri, eğilimler ve gelecekteki durum” raporundaki verilere göre, dünya genelinde 160 milyon çocuk işçi bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Kovid-19 salgınının daha başlangıç evrelerinde yayımlanan söz konusu rapora göre, dünyada her 10 çocuktan 1’i çocuk işçi olarak çalışıyordu. Ayrıca söz konusu raporda; sağlıklarına, güvenliklerine ve ahlaklarına zarar verebilecek tehlikeli işlerde çalışan 5-17 yaş arası çocukların sayısının 79 milyona yükseldiği, çocukların yüzde 70’inin (112 milyon) tarım sektöründe, yüzde 20’sinin hizmet (31.4 milyon) ve yüzde 10’unun sanayi (16.5 milyon) sektörlerinde çalıştırıldığı, çocuk işçi olarak çalışan 5-11 yaşları arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’inin ve 12-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 35’inin okula gitmediği tespitleri yapılmıştı” denildi.

Ancak gerçekçi verilerin kamuoyuyla paylaşılmadığı ifade edilen açıklamada, TÜİK’in göçmen çocukların ve sayıları 1.5 milyona ulaşan stajyer-çırak-kursiyerleri yok saydığı, 2019’da 5-17 yaş grubunda ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısının 720 bin, 2021’de 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılma oranının yüzde 16.4 olarak açıkladığı aktarıldı.

Türkiye’de çocuk işçi sorununun temel nedenlerinin başında 4+4+4 düzenlemesi geldiği belirtilen açıklamada, çocukları örgün eğitim dışına iten politikalar ve devletin patronlara yönelik çırak ve stajyer çalıştırmayı kolaylaştıran düzenlemelerin bu sorunu derinleştirdiği ifade edildi. Çocuk işçiliğin her şeyden önce bir insan hakları ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, çocukların okuldan alıkonulmaması için ekonomik ve sosyal desteklerin sunulması, eğitim çağındaki çocukların çalıştırılmasının yasaklanması, orta ve uzun dönemde ise çocuk işçiliğinin tüm boyutları ile sona ermesi konusunda somut politikaların oluşturulması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rize'de kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

10 soruda “Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES)” nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa