EMEP Mersin İl Örgütü: Yapılan zamlar durdurulmalı ve geri alınmalıdır
Emek Partisi Mersin İl Örgütü, ülkemizde günden güne artan yoksulluğa ve temel tüketim mallarına gelen zamlara karşı başlattıkları imza kampanyası sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Mersin İl Örgütü, ülkemizde günden güne artan yoksulluğa ve temel tüketim mallarına gelen zamlara karşı imza kampanyası başlattı. Mersin‘in çeşitli noktalarında stantlar kurularak vatandaşlardan zamlara karşı imza istendi. Mersin halkından yoğun ilgi gören imza stantlarında halk zamlara ve yoksulluğa hayır dedi. EMEP, imza kampanyasından sonra basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.
Basın açıklamasını Emek Partisi adına İl Başkanı Yusuf Kaya okudu. Kaya, “İktidara geldiği günden beri iktisadi ve siyasi bütün tercihlerini sermaye sınıfından yana kullanan AKP yoksuldan alıp zengine vermeye devam etmektedir. Son bir yılda motorine % 286, benzine % 260 zam geldi. Temel tükettim maddeleri ile gıda enflasyonu bağımsız araştırmacılara göre (ENAG) yüzde 160’ın üzerine çıkmıştır, halk tarafından inandırıcılığını kaybeden TÜİK’ e göre yıllık enflasyon yüzde 73,50 olmuştur.” dedi.
Kaya, temel tüketim mallarına gelen zamları eleştirerek “Mazottan-Benzine, İğneden- ipliğe, Elektrikten- doğal Gaz’a bütün temel tükettim mallarına her gün zam gelirken, ücretlerimiz bu zamlar karşısında kar gibi erimeye devam ediyor. 2022 yılının başında enflasyon yüzde 114 olduğu koşullarda asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zam tarihi zam olarak anlatıldı. Yapılan bu ücret artışı yağmur gibi yağan zamlar ile birlikte ilk 2 ayda eriyip gitti.” ifadelerini kullandı.
TALEPLER
Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Başta elektrik, doğalgaz internet olmak üzere temel ihtiyaçlara ve konut kiralarına yapılan zamlar durdurulmalı ve geri alınmalıdır.
- Asgari ücret dâhil bütün ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
- Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) uygulanan işyerlerindeki hak kayıplarını gidermek için TİS ler yenilenmelidir.
- Çalışma süreleri günde 7 saat, haftada 5 gün olarak düzenlenmelidir.
- Zorunlu fazla mesailer kaldırılmalıdır, haftada 2 gün yılda 30 gün izin hakkı tanınmalıdır.
- İşten atmalar yasaklanmalıdır.
- İşçi, emekçi ve yoksulların ucuz gıdaya ulaşımı için önlemler alınmalıdır. (Mersin/EVRENSEL)