11 Haziran 2022 17:37

Erdoğan, Van’da 1982’de kurulan üniversite için "biz açtık" dedi

Erdoğan, Van’da yaptığı konuşmada “Van depreminin gecesinde Erdoğan buradaydı. Ben Kürdüm diyenler neredeydi?” dedi, 1982’de kurulan üniversiteyi kendilerinin açtığını söyledi.

Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: Mustafa Kamacı / AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van Beşyol Meydanı'nda toplu açılış töreninde konuştu.

Erdoğan konuşmasında “Van'a üniversiteyi kim getirdi? Biz” diye seslendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ise 20 Temmuz 1982 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kuruldu.

Erdoğan, “Van'ı susuz bıraktılar mı? Bunu kim çözmeliydi, belediye. Erdoğan su sorununu çözdü mü? Benim Kürt kardeşlerimi kimsenin susuz bırakmaya hakkı yok diyordum, su sorununu çözdük. Şu anda böyle bir sorun var mı? Ve olmayacak. Hükümete geldiğimiz günden beri Van'ı yeni proje, yatırım ve hizmetlerle kalkındırmak için çalıştık çabaladık. Allah rızası ve millete hizmet gayesiyle yaptık” ifadelerini kullandı.

2016’DA YIKTIRILAN KÖPRÜ GÖRÜLMEDİ

“Hangi hükümetler Van'ı bu seviyede eser ve hizmetlerle kalkındırdı geliştirdi? Hiçbiri” diyen Erdoğan, “Kuru lafla, istismarla, yalan, iftira ile işimiz olmaz. Biz hep somut icraatla konuşuruz. Van'a son 20 yılda 38 milyar liralık yatırım yaptık. Bunlar kamu yatırımı. Bu bütçeyle eğitimde 9682 yeni derslik inşa ettik. 8279 kapasiteli yüksek öğrenim yurtları açtık. 54 spor tesisi inşa ettik. Aç açık bırakmamak için elimizden geleni yaptık. 19 hastane, 103 adet sağlık tesisi inşa ettik. 2011 yılındaki deprem sonrası 25 bin konut, kamu binası, okul, cami, sosyal tesis inşa ederek sahiplerine teslim ettik. AK Parti olarak biz yaptık. 820 konut, 420 ahır, sosyal tesisler ve konaklama birimleri yapımına devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Van’ın Çatak ilçesinde 2016 yılında DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan köprü Çatak Belediyesi kayyumu tarafından yıktırılmıştı.

ERDOĞAN’DAN VAN DEPREMİ ÇIKIŞI

Edoğan, “Van depreminin gecesinde Erdoğan buradaydı. HADEP neredeydi, ben Kürdüm diyenler neredeydi. Benim için Kürt ve Türk kardeşlerim arasında fark yok” dedi.

23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen deprem sırasında BDP’den Bekir Kaya belediye başkanıydı.

Bekir Kaya, 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor ve 8 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Kaya, depremin ardından hükümete yakın medya tarafından eleştirilere maruz kalmış ve şunları söylemişti:

“Enkazın başında eleman bulamadım, güvenlik şeritlerini ben çektim. Evinden dışarı kendini atabilmiş ya da yakını enkaz altında kalmış insanlara bir sorsunlar, o ilk saatlerde bile yanlarında kim vardı.

Buna rağmen eleştirilere hatta suçlamalara yanıt vermemeyi tercih ettim. Yaraları sarabilmek, can kurtarabilmek, sokaklarda kalan binlerce insana akmayan çadır, sıcak çorba verebilmek.... Ben bunun derdindeyim.

Depreme bir arkadaşımın çocuğunun cenazesinde yakalandım. Valiye ulaşmaya çalıştım, ulaşılamıyor.

Arama kurtarma ekipleri geliyor havaalanlarına, muhatap bulamıyorlar. Valilik üzerinden gelen arama kurtarma ekipleri, ben ne yapabilirim ki, haberim bile olmuyor.”

Van depreminin ikinci yılında Evrensel'e konuşan Van Büyükşehir eski Belediye Başkanı Bekir Kaya, “Depremin daha az acıyla atlatılamamasında hükümetin tavrının önemli payı var. Eğer süreç iyi yönetilseydi, sosyal devletin gerekleri yerine getirilseydi daha az acı yaşanırdı” diyerek deprem sonrasında hükümetin tutumunu eleştirmişti.

1982'DEN BERİ KURULU BULUNAN ÜNİVERSİTEYİ "BİZ AÇTIK" DEDİ

Erdoğan, 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi için “Anaokulundan liseye kadar her seviyede okullar, üniversitemize ait çok sayıda proje var. Van'a üniversiteyi kim getirdi? Biz. Hastane olarak eğitim araştırmayı kim getirdi? Biz size aşığız” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de düğün yolunda kaza: 8 ölü, 10 yaralı

SONRAKİ HABER

EMEP’ten Soylu’ya mülteci kotası tepkisi: İnsanlara tuzlu su muamelesi yapıp seyreltemezsiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa