İngiltere’de Sosyal Hareketlilik Komisyonu Başkanı ‘emekçilerin çocukları yerini bilsin’ dedi, tepkiler büyüdü
İngiltere'de Sosyal Hareketlilik Komisyonu’nun yeni Başkanı Katharine Birbalsingh, eğitim ve toplumsal sınıflararası hareketlilik konusundaki açıklamalarıyla kamuoyunda büyük tepki çekti.
Fotoğraf:Pixabay
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere’de eski adı “Çocuk Yoksulluğu Komisyonu” olan Eğitim Bakanlığına bağlı Sosyal Hareketlilik Komisyonu’nun (SMC) yeni Başkanı Katharine Birbalsingh, eğitim ve toplumsal sınıflararası hareketlilik konusundaki açıklamalarıyla kamuoyunda büyük tepki çekti.
Katharine Birbalsingh “Policy Exchange” isimli muhafazakar düşünce kuruluşunda perşembe günü yaptığı konuşmada, yoksul ailelerin çocuklarının “Oxbridge” diye tabir edilen ülkenin önde gelen üniversitelerine giderek “sınıf atlama” hayali kurmaması gerektiğini söyledi. Birleşik Krallık'ın “sosyal hareketliliğe bakış açısında radikal bir değişimin” zamanının geldiğini savunan Birbalsingh, “yoksul çocuklar”ın eğitim yoluyla “seçkin sınıfa” katılmasına dair beklentilerin bir tarafa bırakılmasını ve bu çocukların ait oldukları toplumsal sınıf içerisinde atacakları “küçük adımlara” odaklanılmasını önerdi.
Sosyal hareketliliğin “en aşağıdan en yukarıya çıkış imkanı” şeklinde hedeflenmemesi gerektiğini söyleyen Birbalsingh şöyle dedi: "Sosyal hareketliliğin sadece aşağıdan yukarıya doğru 'büyük' hareketlilikle ilgili olması gerektiği fikrinden uzaklaşmak istiyoruz. (…) Daha geniş bir insan kitlesinin hayatının daha küçük adımlarla iyileşmesine yönelik bir sosyal hareketlilik görüşünü teşvik etmek istiyoruz. (…) Herkesin Oxbridge'e gitmesi gerektiğini, herkesin şehirdeki en iyi avukat olması gerektiğini hayal ediyoruz. Fakat gerçek şu ki, çeşitli yeteneklere sahip farklı çocuklarımız var. (…) Sosyal hareketliliğin birçok biçimi olduğunu ve tek bir boyutun herkese uymadığını kabul etmemiz gerekiyor. Söyle düşünebiliriz; uzun süredir işsiz olan ya da hiç çalışmayan bir anne babanın çocuğu kendi bölgesinde bir iş bulursa, bu kutlamaya değer bir başarı değil mi? Sırf muhasebeci ya da avukat olmadıkları için bunun sosyal hareketlilik sayılmadığını söyleyebilir miyiz?"
“İŞÇİ İSEN İŞÇİ KAL”
Birbalsingh’in sözleri “İşçi sınıfı çocukları Oxbridge’den azını hedeflemeli”, “Mesajı aldık Katharine Birbalsingh- ‘Yoksulsanız yüksekleri hedeflemeyin’” gibi başlıklarla basında geniş yer buldu. Katıldığı televizyon programlarında söz konusu görüşlerini tekrarlayan Birbalsingh’a sosyal medyada da büyük bir tepki var. İngiltere’nin tartışmaya konu olan üniversitelerinden akademisyenler sosyal medya hesaplarından kendi sosyo-ekonomik geçmişlerini ve eğitim hikayelerini paylaşıp Birbalsingh’i eleştirdi. Birbalsingh’in açıklamaları büyük ölçüde “Bize yerinizi bilin, işçiyseniz işçi kalın diyorlar” şeklinde yorumlandı.
SOSYAL HAREKETLİLİK KOMİSYONU BAŞKANI KİMDİR?
Verdiği mülakatlarda “tipik bir göçmen ailesi”nden geldiğini ve her daim para hesabı yaptıklarını söyleyen Katharine Birbalsingh Oxford Üniversitesi mezunu bir öğretmen. Hakkında daha önce “İngiltere’nin En Katı Başmüdiresi” isimli bir özel haber programı da yayınlanan Birbalsingh bundan birkaç gün önce SKY TV’de Beth Rigby’nin sorduğu sorulara verdiği cevaplarda, Muhafazakar Parti’yi desteklememekle beraber kendisini “muhafazakar görüşleri benimseyen bir kişi” olarak tarif etti. Politik tutumunu savunmakta beis görmediği Boris Johnson’ın çocuklar için nasıl bir rol model olduğuna dair soruya, kişisel olarak Boris Johnson’ı sevdiği ancak “örneğin saç kesimi ve özel hayatı nedeniyle” çocuklara rol model olamayacağını düşündüğü yanıtını verdi. Hükümetin eğitimde bölgesel adaletsizlik, işsizlik ve toplumsal eşitsizliğe dair politikasında belirleyici bir yeri bulunan Sosyal Hareketlilik Komisyonu’na 2021 yılında atanan Birbalsingh, çocukların “doğuştan günahkar” olduğu ve doğruyu yanlıştan ayırmak üzere katı şekilde eğitilmeleri gerektiği yönündeki açıklamaları ve Siyah Yaşamlar Değerlidir (Black Lives Matter-BLM) hareketine yönelik olumsuz yorumlarıyla daha önce de büyük tepki çekmiş bir isim.
Katharine Birbalsingh’in, iş bulmalarının dahi bir başarı olarak kutlanması gerektiğini söylediği ve sosyal hareketlilik sınırlarının, bulundukları toplumsal sınıf içinde kalmasını salık verdiği (Birleşik Krallık’ta yoksulluk sınırı altında yaşayan) çocuk sayısı Ocak 2022 verilerine göre üç milyon dokuz yüz bin. Dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olan Birleşik Krallık’ta yoksulluk sınırı altında yaşayan bu çocukların devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği yemesini yük olarak gören Boris Johnson hükümetinde kabine üyelerinin yarısı da tıpkı Birbalsingh gibi Oxbridge mezunu.