13 Haziran 2022 16:16

HDP’den “İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi”ne muhalefet şerhi

HDP milletvekilleri iktidarın halkın gündeminden uzak ve halktan tamamen kopuk politika izlediğine dikkat çekti.

Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı | Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’li milletvekilleri Nejdet İpekyüz, Garo Paylan ve Erol Katırcıoğlu “İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi” ve “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda” ve “375 sayılı KHK” de değişiklik yapılmasına dair kanun teklinine ilişkin muhalefet şerhi düştü.

Plan ve Bütçe Komisyonu’na yazılı açıklama yapan milletvekilleri iktidarın halkın gündeminden uzak ve halktan tamamen kopuk politika izlediğine de dikkat çekti.

Plan ve Bütçe Komisyonuna sundukları muhalefet şerhi ile AKP ve MHP Koalisyonunun Türkiye halklarının gündeminde yoksun olduğuna değinen HDP’li vekiller, “günlük zam haberlerini göz ardı ederek toplumdan tamamen kopmuş bir iktidar olduğunu bu yasa teklifiyle bir kez daha göstermiştir” dediler.

“SARAY’IN GÜNDEMİNDE YOKSULLAR, EMEKÇİLER VE ÇOCUKLAR YOK”

“İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik buhranın, sınıfsal eşitsizliklerin ve gelir dağılımı adaletsizliklerinin kampüs olarak cisme bürünmüş halidir” diyen HDP’li vekiller muhalefet şerhinde; Saray’ın gündeminde açlık, yoksulluk, emekçiler, çiftçiler, kadınlar ve çocukların olmadığını da ifade ettiler.

Halkların gündeminin geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı ve enflasyon olduğuna vurgu yapan HDP’li vekiller muhalefet şerhinde asgari ücretin gün be gün eridiğine de değindiler. AKP-MHP koalisyonunun bu zam zulmü için Türkiye halklarına sunduğu çözümünün “sabır ederek şükretme arsızlığı” olduğuna dikkat çeken HDP’li vekiller, “2009 yılında proje olarak ortaya çıkan ve daha sonra fiziki olarak yapımına başlanan İstanbul Finans Merkezi bugün itibariyle bakıldığında bir gayrimenkul, yap-sat projesinin ötesine geçecek durumda değildir” dediler.

ÖLÜ DOĞACAK BİR PROJEDİR

Muhalefet şerhinde uluslararası finans merkezinde olabilecek kriterleri de sıralayan HDP’li vekiller, uluslararası alanda açıklanan birçok endeks ve raporda Türkiye’nin otoriterleştiği, demokrasi ve hukuk ilkelerinden uzaklaştığı vurgusu yapılmakta olduğuna da dikkat çektiler. Türkiye’nin Demokrasi sıralamasında 167 ülke arasından 103’üncü; Hukukun Üstünlüğü Endeksinde 139 ülke arasında 117’nci sırada olduğuna değinilen muhalefet şerhinde; uluslararası yatırımcılar için esas olanın hukuk, demokrasi, istikrar ve ekonomik güveni temin etmek olduğunun altını çizildi ve  projenin şimdiden ölü doğacak bir proje olduğuna vurgu yapıldı. (Ankara/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da, tarikat baskısı nedeniyle öğrenci intiharları iddiası Meclis gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Cari açık nisan ayında 2,74 milyar dolar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa