İHD Adana: Çocuk işçiliğinin gerçek boyutlarını gizlemeyin, çocuk işçiliğine son verin
Yaklaşık 2 milyon çocuk işçiye ve 9 yılda en az 787 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesine dikkat çeken İHD Adana Şubesi "Sayıları gizlemek yerine çocuk işçiliğine son verin" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeni ile basın toplantısı düzenledi. Derneğin Çocuk Hakları Komisyonu adına konuşan Belgin Işık, göçmen çocukların, sayıları 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrencilerin çocuk işçi kategorisinde sayılmayarak sayının düşük gösterildiğini ifade etti. Gerçekte 2 milyonu bulan çocuk işçi sayısına ve İSİG verilerine göre yaklaşık 9 yılda 787 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği gerçeğine dikkat çeken Işık, sayıları gizlemek yerine çocuk işçiliğine son verecek önlemler alınmasını istedi.
"ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN GERÇEK BOYUTLARI GİZLENİYOR"
TÜİK verilerine göre 720 bin çocuk işçi bulunduğunu ifade eden Işık, “Türkiye’de çocuk işçiliğin gerçek boyutları ise verilerde perdeleniyor. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde başta göçmen çocuklar ve sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Öte yandan çocuk işgücü anketleri, Türkiye’de mevsimsel olarak, çocuk işçiliğin en az olduğu Ekim ila Aralık aylarında yapılıyor, bu da çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını gizliyor. Bunlar göz önüne alındığında, bugün Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi olduğu görülmektedir” dedi.
"PANDEMİ KOŞULARINDA SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞTİ"
Pandemi sürecinde çocukların kuralsız ve güvencesiz olarak iş yaşamına dahil edilme oranlarının yükselmeye devam ettiğini dile getiren ışık, “Öyle ki; 2020 Mart ayından itibaren salgınla mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma yasakları ve sağlık tedbirleri, çalışanlar ve Mevsimlik Tarım İşçileri bakımından uygulanmamış ve 4 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan genelge ile 18 yaş altı çalışanlar da dahil seyahat izni verilmiştir” dedi.
"ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YARATAN POLİİTKALARA SON VEİRLMELİ"
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre 2021 yılından önceki son 8 yılda ve 2021 yılının ilk 10 ayında en az 787 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ifade eden Işık, "Bu çocuklardan 29’u Adana’dandır. Kayıt dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara caydırıcı cezalar verilmeli, her çocuk için ayrımsız biçimde parasız ve nitelikli eğitim sağlanmalı, çocukların kötü şartlardaki çocuk işçiliğinden uzaklaştırılmaları, sosyal uyumları ve rehabilitasyonları için doğrudan yardım sağlanmalı, çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir. Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.” dedi. (Adana/EVRENSEL)