14 Haziran 2022 01:05

Akademik özgürlükler için harcanan emeğe saygı kitabı: Işıl Ünal İçin Yazılar

Barış Akademisyenlerinden Prof. Dr. L. Işıl Ünal için öğrencileri ve meslektaşları "Eğitim Bilimlerinin Kasandrası: Işıl Ünal İçin Yazılar" adıyla bir kitap derledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümünden KHK ile ihraç edilen, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi imzacılarından Prof. Dr. L. Işıl Ünal için öğrencileri ve meslektaşları "Eğitim Bilimlerinin Kasandrası: Işıl Ünal İçin Yazılar" adıyla bir kitap derledi. Ünal'ın öğrencileri ve meslektaşları, kitabın Ünal'ın kişiliğinde bilginin metalaşmasına karşı verilen mücadeleye ve akademik özgürlükler için harcanan emeğe saygının bir ifadesi olduğu belirtti.

Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen etkinlikte kitabın derleme sürecinin "kapanış" söyleşisi gerçekleştirildi. Etkinlik Ünal'ın 2016 yılında "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini okuduğu salonda düzenlendi. Söyleşide ihraçların ardından imzacı akademisyenlerin dayanışma akademileriyle yürüttükleri bilgi üretme faaliyetleri üzerine konuşan Ünal, bildiriyi imzalayan akademisyenlerin ortak özelliklerine dikkat çekti: "Demokratik, özerk üniversite mücadelesine aktif katılan insanlardı. Bilimsel faaliyetin yürütüldüğü kurumların yapı ve işleyişini sorgulayan bir kitleydi. Başka bir akademi tahayyülleri vardı" dedi. Ünal, ihraçlardan sonra ortaya çıkan dayanışma akademilerinin sadece dayanışmak için değil akademik faaliyeti dayanışmacı bakış açısıyla yürütmek üzere kurulduklarını söyleyerek, "Sadece kurmakla yetinmedik, sıklıkla bir araya geldik. Başka bir akademi tahayyülümüzü gerçekleştirmeye çalıştık. Bilimi tahakküm aracı görmeden doğayı, toplumu, insanı araçsallaştırmadan bilgi üretim faaliyetini nasıl yapabiliriz, bunun mekanı nasıl olmalı üzerine düşünüyoruz" dedi.

BİLGİLENME BİÇİMLERİNİ VE KENDİ İLİŞKİLERİMİZİ DE SORGULAMALIYIZ

Bilgi üretimi ve bilgilenmenin sömürü ve tahakküm ilişkilerine tabi olduğunu söyleyen Ünal şöyle konuştu: "Bilgi-iktidar ilişkisini sorgulamak, buna odaklanmak durumundayız. Bilimin, eğitimin politik bir gerçeklik olduğunu baştan kabul etmek buradan hareket etmek zorundayız. Her bir bilgilenme biçimini ve kendi ilişkilerimizi de sorgulamamız gerekiyor. Akademisyenin de kendisiyle ilgili tüm süreçleri dönüştürmesi gerekiyor. Bilimsel özerkliği yeniden tanımlamak gerekiyor. Özgürleşimci bir araştırma için araştırma paradigması önemli. Araştırmayı bireysel ya da kurumsal değil kolektif kurmak, araştırma yaklaşımını özgürleşimci bir praksis olarak kurmak önemli. Bu aynı zamanda heyecan verici bir süreç. Bu yüzden sistemden getirdiğimiz alışkanlıklarımızdan da kurtulmak gerekiyor".

Söyleşinin ardından Ünal'ın öğrencileri ve meslektaşları hazırladıkları derleme kitabını imzalayarak Ünal'a armağan etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de barış sempozyumu: Barışı savunmakta ısrarcı olmaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Hakim ve savcıların görevde yükselmelerine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa