Mühendisler yoksullaşıyor, geçinemiyor, ülkeden ayrılmak istiyor
Mühendisler, ülkenin en büyük sorununu ‘hukuksuzluk’ olarak görürken; yüzde 67’si barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile kısmen veya güçlükle karşılayabiliyor.

Fotoğraf: Freepik
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, “İstanbul’da yaşayan mühendisler araştırması - 2022” araştırma raporu tamamlandı.
İstanbul’da yaşayan mühendisler araştırması ile, geçen yıl raporlaştırılan araştırma sonuçlarındaki değişimlerin ortaya çıkarılmasının yanı sıra, mevcut durumda İstanbul’da yaşayan mühendis, mühendislik öğrencisi, emekli ve iş arayan mühendislerin iş, yaşam ve eğitim koşullarının ortaya konulması amaçlandı.
2003-2022 arasında ülkemizde üniversite sayısı 78’den 208’e ulaştı ve Türkiye üniversite sayısında dünyada 15. sırada yer almaktadır. Ancak yükseköğretim eğitim sistemi kalitesinde yapılan sıralamalarda geride kaldı.
Rapordan şu bulgular öne çıktı:
ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN GELİRLERİ ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ
Ülkenin mevcut koşulları; pandemi süreci ve sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalarla birlikte emek süreçlerinde yaşanan değişime bağlı olarak mühendislerin de mesleki ve sosyal alanda yaşadığı dönüşümler ivmesini artırarak devam etti.
Yaş aralığı ve eğitim durumlarına göre ayrıntılara yer verilen ve araştırma raporuna katılan mühendislerin yüzde 81.76’sı ücretli çalışan olduğunu kaydetti.
Yaş gruplarına göre son 1 yılda gelir değişimi incelendiğinde 18-50 yaş arası grupta katılımcıların yüzde 51.84’ünün gelirleri resmi enflasyona karşı eridi. Bu oran 50 yaş üstü mühendislerde yüzde 67.98 olarak belirlendi.
Katılanların sadece yüzde 35.74’ü tamamen mesleğiyle bağlantılı işlerde çalıştıklarını belirtti.
Tablo: Evrensel Veri: MMO
MÜHENDİSLERİN YÜZDE 30’U YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA ÜCRET ALIYOR
Anketi dolduran mühendislerin yüzde 30.43’ünün aldığı ücret yoksulluk sınırının altında kaldı. Katılımcıların ancak yüzde 45.11’i aldığı ücret zamlarının resmi enflasyon ve üzerinde olduğunu kaydetti.
İHTİYAÇTAN FAZLA MÜHENDİS YETİŞİYOR, EĞİTİMİN KALİTESİ DÜŞÜYOR
Mühendislik kontenjanlarında 2019’dan bu yana düşüş devam etmesine rağmen, mühendislik eğitiminde ihtiyacın çok üzerinde öğrenci olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 69.78 olarak saptandı. Aldıkları eğitimin kalitesiz ve yetersiz bir eğitim olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 73’ü aştı. Bunlara paralel olarak da mesleğin itibarının ciddi anlamda azaldığını vurgulayanların oranı yüzde 40’lar seviyesinde gerçekleşti.
6 aydan daha uzun süre iş arayanların oranı ise yüzde 55.94 olarak belirlendi.
GENÇ MÜHENDİSLERİN YÜZDE 68’İ ÜLKEDEN AYRILMAK İSTİYOR
Ülkenin içinde bulunduğu koşullar hem İstanbul’dan hem ülkeden uzaklaşma isteğini de büyük oranda artırdı. 23-30 yaş aralığındaki mühendislerin yüzde 56.20’si; kalabalık, ekonomi, trafik ve sosyal yaşam başta gelen sebepler olmak üzere İstanbul’dan ayrılmak istediklerini söyledi. Aynı yaş grubunun yüzde 68.01’i ekonomi, sosyal yaşam ve iş standartları başta gelen sebepler olmak üzere ülkeden ayrılmak isterken, 2021 yılında aynı yaş aralığında bu oran yüzde 42.99’du.
SORUNLARIN BAŞINDA ADALET VE HUKUK GELİYOR
Mühendislerin yüzde 89.38’i ülkedeki en büyük sorunun ‘adalet ve hukuk’ olduğuna işaret etti.
Mühendislerin yüzde 67’si barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile kısmen veya güçlükle karşılayabildiklerini belirtti.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
TARTAROĞLU: SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İbrahim Tataroğlu, “30 bin üyelik büyük bir aile olan MMO İstanbul Şubesi olarak, geleceğin temel taşı olan mühendis meslektaşlarımızın gücünü artırmak amacıyla kapsamlı bir şekilde yürüttüğümüz İstanbul’da yaşayan mühendisler araştırması ile çok önemli verilere ve içgörülere ulaştık” diye konuştu. Tartaroğlu, “Bu çalışmanın; düşük ücretler, meslek itibarının değersizleşmesi, işsizliğin artması, mesleki sorunların çoğalması başta olmak üzere ekonomik ve sosyal açıdan mühendislerin yaşadığı sorunların anlaşılması için bugüne kadar yapılan çalışmaların bir parçası olarak büyük katkı sunacağına inanıyoruz” diyerek tamamladı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et